Společnost

Jsme tu! S vítězkou RuPaul’s Drag Race o nové sérii HBO Max

Přečtěte si exkluzivní rozhovor s vítězkou 12. řady populární soutěžní reality show RuPaul’s Drag Race, která je také aktuálně jednou z drag hrdinek nové řady dokumentárního pořadu Jsme tu na HBO Max.
Foto: HBO
Jaida Essence Hall
„Šíleně se těším na pátek, už je to skoro tady,“ rozplývá se Jaida Essence Hall a má na mysli den americké premiéry nové řady úspěšné dokumentární reality show Jsme tu, která se na českém HBO Max objeví jen s dvoudenním zpožděním, tedy v neděli 28. 4. 2024. Jaidin okřídlený výrok „I’m the Essence of Beauty“ vstoupil do povědomí milovníků a milovnic popkultury a nyní tahle nesmírně sympatická královna krásy, která rozhodně esencí krásy je, může obohatit i váš život. V nové show HBO Max nás spolu se svými kolegyněmi Sashou Velour, Priyankou a Latrice Royale zavede do nejrůznějších koutů Ameriky, nutno podotknout často velmi konzervativních, aby zmapovala tamní queer komunity. Přitom se pomocí umění dragu pokouší najít vzájemné porozumění. A my jsme si s ní povídali nejen o samotných zkušenostech z natáčení, ale i o tom, v čem tkví její tajemství krásy. A ještě poznámka na okraj: v civilním životě Jaida (Jared Johnson) používá zájmeno on/jeho, ale protože se povídání vztahuje k jeho drag personě, zvolily jsme zájmena ona/její, která používá coby drag queen.

V českém mainstreamu zatím Jsme tu není ještě tak populární jako v USA. Mohla bys ji proto diváctvu ve zkratce představit?

Je to show o drag queens, kde se navštěvují různé komunity, které často nemají pro queer lidi patřičný prostor. Ocitáme se ve městech, kde nemají uznání, nedostává se jim patřičné podpory a lásky a queer lidé se tam můžou cítit — a také cítí — marginalizováni. My s nimi naopak oslavujeme jejich jedinečnost. Díky tomu, doufám, ukazujeme, že se můžou cítit nejen přijímaní, ale především v bezpečí.

Vím, že se s touto novou řadou struktura série oproti starším řadám změnila, co je teď jinak?

Nová řada, podobně jako ty předchozí, má šest epizod. Dříve se každý díl soustředil vždy na jiné město a místo. Tam jsme se seznámily*i s našimi „drag dětmi“, společně odvyprávěly*i jejich příběhy a na konci  uspořádaly*i drag vystoupení jako oslavu života. Věřím, že jsme přitom někomu pomohli s překonáním některých problémů, které v tamním prostředí naši hrdinové a hrdinky měli. Když se ten formát natáčel dříve, trávily drag queens v každém městě jen týden. Tentokrát mám ale pocit, že jsme fungovaly nejen jako „drag mámy“, ale skoro i jako investigativci. Do lokálních komunit se totiž vydáváme na delší dobu, na celý měsíc. Hledáme lidi, kteří jsou pro místní už tak jistými hrdiny a hrdinkami, jen třeba neví, jak najít ty správné prostředky a způsoby, aby se v komunitě prosadily. Jde o dost dlouhou dobu, kdy se snažíme pátrat po problémech, s kterými se tam potýkají, není to jen o tom na konci uspořádat drag show. Daleko více času věnujeme tomu, co se tam opravdu děje. Jak říká moje kolegyně Priyanka: ‚Když jsi někde týden, dokážeš dost dobře schovat, kdo a kým jsi.‘ Ale během měsíce se neschováš. A ačkoli některá z míst můžou na první pohled působit přívětivě a queer-friendly, čím déle tam jsi, začneš si uvědomovat, že to tak třeba úplně není. S novým formátem tak přichází daleko víc storytellingu a do doby, než odjedeme, dokážeme zaznamenat skutečné změny v životech lidí, které navštívíme. A to je báječný pocit.
Foto: HBO
Jaida Essence Hall a Bradford

Jaké státy a místa jste navštívily*i? Šlo o takzvané red states, tedy konzervativní republikánské státy?

Část řady, kterou natáčely moje kolegyně Priyanka, Latrice a Sasha, se odehrává v Oklahomě. Tam jsem já nebyla, ale byla jsem ve městě poblíž oklahomské Tulsy, kde panuje velká nevraživost vůči černošskému obyvatelstvu a děje se spousta negativního v návaznosti na silné náboženské vlivové skupiny. Pak se to odehrávalo v Tennessee, konkrétně v městečku Murfreesboro, kde legislativa přísně určuje, co přesně znamená být queer umělectvo nebo drag umělectvo. Často útočí na práva trans lidí, takže jde o mnohem víc než jen o pravidla, která si kladou za cíl, abyste se neukazovaly*i poblíž dětí v dragu nebo co je nebo není pobuřující. Takže ano, navštívily*i jsme i red states a ano — šlo o místa, kde jsme měly strach a panovala nevraživost vůči tomu, co děláme nebo jak vypadáme. Jde o komunity, ve kterých se tyhle nepřátelské nálady postupně šíří jako oheň i do dalších států, ne-li do světa. A my tenhle oheň zkoušíme i přes strach hasit. 

To zní strašidelně. Jaká aktuálně ve Spojených státech panuje kolem dragu coby politického tématu nálada?

Těžko říct s přesností, mění se to ze dne na den, a neznamená to nutně změnu pozitivní, ale ani negativní. Neustále se probírají nejrůznější legislativní kroky, často to nedává úplně smysl. A samozřejmě z toho jde strach, nicméně se vždy dokážeme mobilizovat a klást odpor. Jde o vlnu, která dokáže podobné aktivity rozsévat do dalších a dalších států. Pro drag umělectvo jde celosvětově o docela strašidelnou věc — já osobně můžu jako drag umělkyně díky takovým zákonům kompletně přijít o kariéru a nějaké bytí sám nebo sama sebou jde pak už úplně stranou. A myslím, že přesně o to tady jde. O to dostat drag pod kontrolu, aby lidé přestali mít odvahu k tomu být samy*i sebou a začaly*i žít život tak, jak samy*i chtějí.

Je nějaký konkrétní příběh, který tě během natáčení zasáhl?

Rozhodně! Osvojila jsem si dvě drag děti (nejde o děti v pravém slova smyslu, ale spíše o jakýsi patronát, který v drag a ballroomové kultuře platí za běžné přátelství a částečně pomáhá suplovat rodinné vazby, pozn. autora). Jedna z nich je Maleeka a její příběh uvidíte právě v díle, co se natáčel v Murfreesboro. Podle mě snad každý, kdo se na to bude dívat, si z jejího vyprávění něco odnese a najde v něm i něco ze sebe. Její příběh má totiž tolik vrstev, je velmi komplexní. Jsou tam věci, které i ve mně spouštěly reakce a emoce, se kterými jsem se musela sama vyrovnat, střípky, které se napojovaly na můj osobní příběh. Trávit čas s Maleekou mě proto naučilo hodně i o sobě samé a také o důležitosti lidí, kteří mají nezastupitelné vedoucí role v našich queer komunitách a životech. Víc ale neprozradím, každopádně od první chvíle uvidíte, že ji nejde nemít rád, je totiž strašně moc sama sebou. Ale všechny naše drag děti byly kouzelné a nešlo jinak, než se jim otevřít a sdílet s nimi svoje příběhy a životní cesty. 

Našla jsi během natáčení také něco, co ti připomínalo tvůj vlastní příběh? Pocházíš z Wisconsinu, což je, tuším, také red state…

Jsem z Wisconsinu, z města Milwaukee, stejně jako Trixie Mattel, která vyhrála Drag Race All Stars, a odtamtud je i další drag queen — James Mansfield. Takže ve státě, odkud pochází, je už dost bohatá drag kultura. Navíc mám pocit, že tamní scéna se rozhodně nebojí být politická, mluvit nahlas o věcech, na kterých záleží. I přesto ten stát kolem a kolem je dost konzervativní. A co se týče příklonu k politickým stranám, jde o stát proměnlivý. Ve velkoměstech, jako je Wisconsin, se nachází velké zastoupení liberálního obyvatelstva, které žije s ohledem na svoje okolí a nezajímá ho jen vlastní prospěch. Ale zbytek, a jedná se o většinu toho státu, je červený (označení pro konzervativní republikánské voličstvo, pozn. autora.). Ovšem já jsem příklad toho, jak také může někdo z Milwaukee vypadat: jsem úspěšná umělkyně, vyhrála jsem RuPaul’s Drag Race, objevila se v All Stars edici, mám skvělou kariéru. Vidět někoho, jako jsem já, může podle mě pomoci lidem změnit svoje představy a přesvědčení. Souhlasím se svojí kolegyní Latrice, která říká, že za svoji kariéru, za svůj drag a práci je a vždycky bude ochotná porvat se. 

Proslavila tě hláška, že jsi „esencí krásy“, a já bych se ráda konečně dozvěděla: co je ta esence krásy? Jaké je tvoje beauty tajemství? 

Číslo jedna je pro mě rozhodně skincare! Nezáleží na tom, kdo a odkud jsi, kvalitní skincare je základ. Hodně lidí má nízké sebevědomí, i já si tím prošla: když jsem byla malá, neměla jsem ráda svůj výrazný nos a spoustu dalších maličkostí, které mě trápily, ale pokaždé, když se ponořím do své rutiny, je mi dobře. Nemyslím na nic jiného, na nic kolem, prostě si jen užívám tu dokonale vyčištěnou, jemnou a hydratovanou pleť. Skincare je nejlepší!

Máš aktuálně nějaký produkt, na který nedáš dopustit?

No jasně! Obličejovou mlhu od Beekman 1802, která obsahuje skvalan a kyselinu hyaluronovou. Nedávno jsem ji pořídila v Ultě a už bez ní neudělám ani krok. Baví mě, že se to musí pěkně protřepat a vidíte ty barvy a struktury, jak se hezky propojí. A když si ji nastříkáte, tak dokonale hydratuje a vaše pleť je krásně rozzářená. Pravda, dostávám hodně komplimentů ve stylu, jak pěknou a zářivou pleť mám — a nebudu lhát, je to skvělý pocit. 

Co je tvoje poznávací znamení v dragu? Sasha Velour má vždycky své signature rudé rty, Trixie velké až komiksové oči orámované černou a bílou. A co je typické pro tvůj look?

Já vím, že to může znít vtipně, ale je to opět krásná a zářivá pleť! Dostávám neustále pochvaly na make-up, který vypadá dokonale hladce, jemně a zapracovaně. Tajemství takového vzhledu je rozhodně dobrá podkladová báze. Ale to jsou všechno marginálie, já jsem prostě sama o sobě esencí krásy (smích)! Ale! Chtěla bych být známá pro svoji vůni. Miluju parfémy. Vím, že někdo to nesnese, ale já chci, abych byla cítit, ještě než vstoupím do místnosti! Moje oblíbené jsou květinové vůně, ty jsou zatraceně sexy.

Chtěla bys mít jednou vlastní parfém?

Rozhodně! Vlastní parfém by pro mě byl úplný gamechanger! Myslím, že jsem si ve světě vůní udělala už celkem přehled. Mám jich spoustu, z nejrůznějších kategorií i cenových hladin, takže bych řekla, že je můj nos už docela zkušený.