Móda

#VogueVerdict: MBPFW, den třetí. Hra s písmeny, drag queen a Vanda, které tleskám ze spaní

Kdo ještě, kromě Tomáše Němce, studuje u Liběny Rochové? A taky proč (ne)má smysl chválit kolekci Vandy Jandy. Další den, předposlední a s ním především studentské kreativní otužování. 
Foto: Alexander Bel
Kristýna Lovas Šenkýřová
Foto: Alexander Bel
Kristýna Lovas Šenkýřová
Pondělí trávím ve vlastním zákulisí. Je to vlastně zákulisí existujícího zákulisí. Snažím se nejen nepřekážet, ale být i trochu neviditelný. Přehlídku studentů Ateliéru designu oděvu a obuvi sleduji z rohů skateparku nebo z obrazovky v backstage. Šmejdím kolem snažíc se předejít konvenčním rozhovorům. Vlastně se snažím soustředit. 
Na stránkách se nám totiž opakovala tato jména: Alexandra Gnidiaková, Valérie Jurčíková, Tomáš Němec, Tobias Schubert. Snažím se poznat i ostatní, po hmatu, po zraku, hledáním jejich osobnosti v oděvu. 
Foto: @arturkoff
UMPRUM
Foto: @arturkoff
UMPRUM
Foto: @arturkoff
UMPRUM


Magdalena Rajnohová není tím, koho si pod kolonkou studenta z UMPRUM představíte. Oči někdy tak zvláštně upíná na toho, ke komu právě promlouvá, někdy ale zrak jen zavěsí do prostoru. V tu chvíli je dost možná fascinovaná nějakou strukturou. Linkami, které se ve změti zdánlivě náhodně, zdánlivě organizovaně protínají. Takových kompozic má plný Instagram. Náturou je totiž spíš výtvarnice. Ve Velké Británii už absolvovala University for the Creative Arts, rozvíjela se v ateliéru Petra Písaříka a po nějakém čase se rozhodla načít studium u Liběny Rochové. V oděvech si hraje s dojmy. Nevytváří je s cílem naplnit jejich skutečnou podstatu, spíš hledá impresi. Její celek připomínal fascinaci konceptuálních umělců písmeny a slovy. Protože struktury (jak jinak než jakési linky) aplikovala na volné metráže, což ve výsledku působilo jako tahy štětcem na plátně. Nevím, proč jsem se zaměřil zrovna na ni. Možná proto, jak zaskočeně působí, možná proto, jak vyzrále, zároveň však bohémsky ve svém ročníku vyčnívá.
Foto: Alexander Bel
Jan Smejkal
Foto: Alexander Bel
Jan Smejkal
Foto: Alexander Bel
Jan Smejkal
A pozornost pak samozřejmě budí i nekorunovaná královna tanečního parketu a z ateliéru jediný, kdo si dovolí skočit do řeči i samotné vedoucí – Jan Smejkal alias Janny Jill. Už v Andazu mě minulý MBPFW překvapila síla jeho projevu. To člověk od Liběniných studentů zkrátka nečeká. Nečeká, že z pomyslného lůna hloubavé akademičky vyleze tahle Sis, jejíž motto na Instagramu je #FunONLY. Jeho kabaretní kolekce je skutečně vtipná, když připomíná řemeslný projekt terapeutické dílny, s navlečenými kořalkami (tenhle outfit na přehlídce dokonce i sám hrdě odprezentoval), ale i meditativní. V tvarových řešeních se totiž Jan Smejkal snaží definovat hranici oděvu, když střihy zvláštně přifukuje a dodává tak určitým částem na zvláštní plastičnosti. Tohle teď potřebujeme. Potřebujeme se koukat na zdánlivě jasné, a přesto z toho mít onen nejasný pocit. Proto se teď džínové motivy tisknou na kůži a obrys těla na bílá trika. 
Foto: Alexander Bel
Vanda Janda
Foto: Alexander Bel
Vanda Janda
Večer už Vandě Jandě tleskám ze spaní. Nepochybuji, že to bylo výborné, všechny to bavilo a všichni odtamtud mají miliony skvělých fotek, na kterých dobře vypadají. Strašně to všem přeju, stejně jako sobě spánek. Vandu jsem pochválil minule a ona beztak dostává tolik pochval, že by ta moje jen zapadla. Tak zase příště. 
Foto: @arturkoff
Vanda Janda
Foto: @arturkoff
Vanda Janda
Foto: @arturkoff
Vanda Janda
Photo & Creative concept: Alexander Bel 
Video: Viktoryia Vaitusionak
Styling: Magda Žůrková 
Model: TerezaKarolína (Pure Model Management)
Make-up: Lucie Janků 
Hair: Phil La Noiraude 
Production: Kseniya Chudarova
Hair consultant: Klára Doležalová
Sephora CZ team: MonikaKarolina
O make-up se postarala Lucie Janků a tým Sephora s produkty: 
Look for Jan Smejkal: TARTE COSMETICS – Shape Tape Concealer, 720 Kč; BENEFIT COSMETICS – Gimme Brow+, 810 Kč; ANASTASIA BEVERLY HILLS – Nouveau Eyeshadow Palette, 1 440 Kč; SEPHORA COLLECTION – Lip Blush, 290 Kč.
Look for Kristyna: Tarte – Shape Tape Concealer, 720 Kč; Tarte – Maracuja Juicy Lip Plump, 510 Kč; BENEFIT COSMETICS - Precisely, My Brow Pencil, 820 Kč; BENEFIT COSMETICS - 24-Hour Brow Setter, 810 Kč; SEPHORA COLLECTION – Size Up Mascara; SEPHORA COLLECTION – Colorful Eyeshadow, 195 Kč.
Look for Vanda Janda: TARTE COSMETICS – Shape Tape Concealer, 720 Kč;  SEPHORA COLLECTION Face Shimmering Powder, 395 Kč; FENTY BEAUTY – Eaze Drop‘ Lit, 940 Kč; RARE BEAUTY – Stay Vulnerable Cream Blush, 640 Kč; RARE BEAUTY – Stay Vulnerable Liquied Eyeshadow, 610 Kč; Pat McGrath LABS – Mothership VII Eyeshadow Palette Divine Rose, 3 390 Kč; BENEFIT COSMETICS – 24-Hour Brow Setter, 810 Kč.