Hudba

Simply the Best Tina Turner

Žena, jejíž mimořádný talent a bouřlivá energie definovaly hudební éru šedesátých i osmdesátých let a zanechala nesmazatelný odkaz. Tina Turner se proslavila chraplavým hlasem a písněmi, které byly ozvěnou bojů v jejím osobním životě. Legenda, se kterou se svět 24. května 2023 rozloučil, byla mimo jiné i módní ikonou.
„Tina turner byla svá. Byla silná. Byla nezastavitelná. Byla bez omluvy sama sebou – mluvila a zpívala svou pravdu radostí i bolestí, triumfem i tragédií,” napsali Michelle a Barack Obamovi na svém Instagramu a přidali se k celému světu, který teď na zpěvačku vzpomíná. Královna rock'n'rollu zemřela pokojně po dlouhé nemoci ve svém domě v Küsnachtu u Curychu ve Švýcarsku ve věku 83 let. Kanadský zpěvák Bryan Adams, se kterým nazpívala single It's Only Love z roku 1985, uvedl, že „svět právě ztratil pekelně silnou ženu“.
Foto: Getty Images - Ron Galella, Ltd.
Tina Turner, 1985
Kariéru odstartovala v padesátých letech a později se stala fenoménem hudební stanice MTV. S blond hustými vlasy, výrazným make-upem, minisukní, džínovou bundou a jehlovými podpatky v klipu What's Love Got to Do with It ztělesnila styl 80. let. Na svůj koncert v Riu de Janeiru v roce 1988 přilákala 180 000 lidí, kteří vytvořili největší publikum v historii hudby. 
Když bylo zpěvačce 17 let, seznámila se se svým manželem Ikem Turnerem. Později veřejně mluvila o týrání, kterým během manželství v 60. a 70. letech trpěla. „Chtěla jsem lidem zabránit, aby si mysleli, že Ike & Tina byli tak pozitivní a skvělý tým,“ uvedla v dokumentu HBO Tina. „Pomyslela jsem si, že když už nic jiného, alespoň to lidé budou vědět.“ 
Ani to ji ale nezastavilo, aby se se stala jednou z nejuznávanějších umělkyň v historii. Prodala přes 100 milionů desek a získala mimo jiné i dvanáct cen Grammy, tři ceny Grammy Hall of Fame a jednu cenu Grammy za celoživotní dílo. Své fanoušky upoutala i svou láskou k oslnivým minišatům s třásněmi a flitry a odvážným vysokým rozparkům. Na oslavu života jedinečné hvězdy si můžete prohlédnout její nejikoničtější momenty a fascinující kostýmy.