Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Advertorial

Důležitá prevence

16. 10. 2024
Manželé Olga a Rudolf Bahníkovi stojí za úspěšnou klinikou Aesthetology, která se zaměřuje na komplexní péči o krásu. Vědecké poznatky kombinuje s moderními technologiemi a uplatňuje individuální přístup. 

MUDr. Olga Bahníková 

MUDr. Olga Bahníková
Foto: Michal Fanta
MUDr. Olga Bahníková 

Jak byste charakterizovala svůj přístup k estetické medicíně?

Pro mě to, co dělám, není práce. Je to můj životní styl a řekla bych, že i řemeslo, do kterého dávám hodně lásky a energie. To vše ale vyžaduje velké zkušenosti, poměrně hluboké a rozsáhlé znalosti, cit pro estetiku a také zručnost. Vždycky jsem věděla, že i po studiu medicíny vzdělávání v oboru nikdy neskončí. A čím dál se posouváme, tím je to náročnější. Důležité je rozumět lidskému tělu nejenom z hlediska anatomie a fyziologie, ale i z psychologické stránky, vidět souvislosti, umět naordinovat dlouhodobý program péče a postup každému pacientovi přesně na míru a také odhadnout dopředu, jak se bude proces stárnutí u konkrétního pacienta vyvíjet v budoucnu. U nás na klinice Aesthetology estetickou medicínu úzce propojujeme s konceptem longevity, kde je primárním cílem ovlivnit kvalitu a složení tkání, buněčnou produkci a aktivitu, což je v nekomerčním vědeckém prostředí považováno za absolutní základ. Ovlivnit, napravit a udržovat výše zmíněné procesy nám dnes hodně pomáhají moderní technologie, kterým musím do hloubky rozumět. Proto v současné době studuji fyziku, imunologii a molekulární biologii. Prioritou je bezpečnost, účinnost a kumulativní efekt procedur, aby se investice do sebe vyplatila i do budoucna. Naši pacienti si mohou být jisti, že nabízíme jen to nejlepší, protože veškeré procedury a přístroje primárně vybírám sama pro sebe – jako každá žena bych také chtěla vypadat co nejlépe.

Jakým způsobem se v oboru vzděláváte?

Jak už jsem zmínila, zrovna teď mě hodně zaměstnává fyzika, imunologie a molekulární biologie. Těch znalostí není nikdy dost, základ rozhodně nestačí. Každý pacient je jiný a šablonovité postupy rozhodně nenabízíme. Proto je potřeba se orientovat v tom, jaký fyzický faktor s jakou technickou charakteristikou dokáže ovlivnit buňku a tkáň v každém věku a stavu tak, aby se dosáhlo viditelného efektu omlazení.

Co byste si přála, aby z estetické medicíny zcela zmizelo?

Osobně bych si přála, aby zmizely zkratkovité přístupy typu „máme vrásku, podpíchneme, zmizí“. Takové metody jsou povrchní a neřeší dlouhodobé potřeby pleti a zdraví. Také bych chtěla, aby se lidé více zaměřovali na prevenci a péči o sebe dříve, než se objeví problémy. Většina zákroků je totiž mnohem efektivnější, pokud se aplikuje v raném stadiu, než když už musíme řešit viditelné známky stárnutí.

Co na vaší klinice považujete za největší nedávný pokrok?

Do naší nabídky jsme přidali novou mikrojehličkovou radiofrek­venci. Tento přístroj nikdo jiný v Česku nemá a technologie perfektně zapadla do našeho systému péče a anti­‑agingových procedur. Výběr byl založen ne na marketingu, ale právě na jeho technických charakteristikách. Další velkou novinkou je řada sér farmaceutické kvality s obsahem růstových faktorů, které se vyrábějí v imunologické laboratoři a dovážíme je ze zahraničí. Tyto růstové faktory jsou 100% identické s lidskými a primárně se vyráběly pro léčbu popálenin. Dnes je využíváme pro buněčnou substituci, regeneraci a zpomalení stárnutí. Pomáhají buňkám fungovat správně a přispívají k dlouhodobějším výsledkům, než jaké poskytují běžné kosmetické přípravky. V posledních letech byla právě tato séra tajemstvím krásy a zdraví celebrit. Jsme proto pyšní na to, že je teď můžeme nabízet i našim pacientům.

Jaké máte plány do budoucna?

Plánujeme rozšířit spektrum našich služeb více směrem k principům longevity, kde celkové zdraví i vzhled jsou propojené s psychickou a fyzickou stránkou. Důležitá je také vizualizace.

Rudolf Bahník

Rudolf Bahník
Foto: Michal Fanta
Rudolf Bahník 

Jak hodnotíte vývoj kliniky v poslední době vy, Rudolfe? 

Myslím, že jsme se obrovsky posunuli. Nejen co se týče počtu klientů, ale také v tom, co můžeme nabídnout. Naše doktorky se pravidelně vzdělávají a já se snažím učit v oblasti marketingu. Naučili jsme se lépe komunikovat s pacienty, což je klíčové. Je potřeba věnovat se jim opravdu intenzivně. Snažím se být na klinice od rána do odpoledne a s klienty často mluvit osobně. I když jde třeba jen o krátký rozhovor, má to pro ně velký význam.

Zkoušíte na sobě ošetření, která nabízíte na klinice?

Popravdě pravidelně na procedury nechodím. Díky ženě jsem se naučil používat opalovací krém s faktorem 50+, což jsem dřív nikdy nedělal. Taky máme na klinice exkluzivní nabídku anti­‑age doplňků stravy, které jinde v Česku nenajdete, takže je dlouhodobě užívám. Občas si dopřávám vitaminovou infuzi, to je ale vše. 

Plánujete jakožto bývalý profesionální hokejista a hokejový trenér nějaké programy nebo spolupráci zaměřenou na sportovce, například vaše bývalé kolegy?

Ano, chtěl bych navázat spolupráci s nějakou špičkovou rehabilitační klinikou nebo fyzioterapií, aby naše klientky měly kam chodit i pro fyzickou regeneraci. S pár sportovci jsme v kontaktu, radím jim ohledně doplňků stravy a některé z nich už zajímají i naše estetické procedury. Rád bych do budoucna v této oblasti rozšířil nabídku, ale samozřejmě s ohledem na profesionální sportovní standardy.
MUDr. Olga Bahníková a Rudolf Bahník
Foto: Michal Fanta
MUDr. Olga Bahníková a Rudolf Bahník