Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Advertorial

Hrdinové píšící dopisy, adidas píšící příběhy

10. 8. 2023
„Teď je řada na tobě. Řekni si, že na to máš, a pomoz i ostatním,“ vybízí prostřednictvím své nové kolekce pro adidas jihoafrický návrhář Rich Mnisi. A jsou tu i další inspirativní lidé, kteří mají co říct.
Autor: Klaudia Poloncová
Foto: Klaudia Poloncová
Jeho styl je jedinečný, stejně jako jeho vystupování. Abyste ho přehlédli, museli byste se hodně snažit. Bez uzardění kráčí po světě v oblečení hrdě naznačujícím, že rozdělení oděvů na dámské a pánské je jen přežitým konceptem. Návrhář Rich Mnis, hvězda sociálních sítí, dokazuje světu, že rozmanitost může jen dávat. Přitom ji sám přijímá, nejen ve svém šatníků, ve svých kolekcích, ale i v nové spolupráci, která mění vnímání sportovních ikon a celého sportu.

Richa Mnise oslovila ke spolupráci značka adidas, která s ním vytvořila speciální kolekci určenou pro Pride. V ní rezonují silná poselství o lásce. O lásce ke sportu. O lásce ke hře. Ale také o lásce k sobě samému; lásce pro každého, koho milujeme. O lásce ke společnosti, v níž žijeme.
Kolekce adidas x Rich Mnisi s názvem Let Love Be Your Legacy zahrnuje jak lifestylové, tak vysoce funkční oblečení i obuv. Kolekce byla na adidas e-shopu uveřejněna 15. května 2023, dostupná je tam i teď. A vybrané střihy jako takzvané skins existují i digitálně ve hrách EA Sports FIFA 23 na VOLTA FOOTBALL a FUT.

Kolekce je rozmanitá jako společnost sama. Potisk střídá potisk v divoké hře barev a geometrických vzorů, které doplňují rafinované střihy a detaily. Zahrnuje i kousky vyrobené z částečně recyklovaných materiálů a ve spolupráci s iniciativou Better Cotton.
Autor: Klaudia Poloncová
Foto: Klaudia Poloncová
Inspirací ke vzniku partnerství mezi sportovním brandem a návrhářem se stal dopis, který Rich Mnisi napsal svému mladšímu já. „Měl jsem silné nutkání promluvit ke svému vnitřnímu dítěti a ukázat světu, jak může pomoc LGBTQIA+ vytvořit odkaz lásky. Spojení těchto témat, prostřednictvím mého vlastního vizuálního jazyka a ikonických sportovních a lifestylových kousků adidas, má přitom velkou sílu... Doufám, že tato řada inspiruje příznivce LGBTQIA+, aby se víc zastávali queer lidí, které mají rádi, a nenechali je v tom samotné,“ vysvětluje Rich Mnisi.
Pokud i vy chcete toto silné poselství podpořit, připojte se v sobotu 12.8. 2023 v 10.30 k hrdému průvodu před adidas storem (v ulici Na Příkopě). Pomozte donést LOVE LEGACY na Letnou, před obchodem si také můžete vyrobit vlastní transparent.

A pro posílení sebelásky každého z nás zde jsou ta nejsilnější vyznání. Od Riche i sportovních hrdinů…
Autor: Klaudia Poloncová
Foto: Klaudia Poloncová

Rich Mnisi píše mladšímu já

Teď je řada na tobě. Řekni si, že na to máš, a pomoz i ostatním.
Máš příležitost budovat vztahy, rozdávat lásku a spojit se s lidmi ze své komunity.
Dnešek je den pro lásku, upřímnou, otevřenou, hrdou, neohlížej se zpátky.
Nechej se vést láskou!
Rich Mnisi je jihoafrický módní návrhář, který v roce 2015 založil svou stejnojmennou multidisciplinární značku, která vychází z odhalení skrytých pokladů jeho afrického dědictví a oslavuje diverzitu. Proto si rychle získala popularitu po celém světě. 

Barbora Votíková píše lásce

Milá lásko,
doufám, že tě tenhle vzkaz najde. Nevím, kde teď přesně lítáš, ale vím, že jsi tady všude mezi náma a v nás. V nás všech. Někdy víc, někdy míň.
Někdy míň? Nedivím se, chápu, že to s náma nemáš jednoduchý, když s tebou často tak bojujeme a nevíme, jak s tebou naložit. Ale nevzdávej to s náma.
Chci ti poděkovat, že tu jsi, že díky tobě můžu milovat. Milovat, co dělám, dělat, co miluju. Milovat a být tady, být tady a milovat to.
Lásko, seš rodina a rodina je láska. Lásko, seš můj safe space. Lásko, díky tobě jsem tu pro druhé.
A ať už jsi se mnou v jakékoliv podobě, vždycky za tebe budu bojovat, protože ty za to stojíš. I přese všechno. Seš jenom jedna a seš boží.
S láskou
Bára
Barbora Votíková je českou fotbalovou brankářkou, která působí v klubu Paris Saint-Germain FC. Hraje také za českou reprezentaci a působí rovněž jako youtuberka.

Alžběta Levínská píše strachu

Milý strachu,
Autor: Klaudia Poloncová
Foto: Klaudia Poloncová
jsi jeden z mých nejstarších společníků. Provázíš mě už od chvíle, kdy se mi jako malé smáli, že nejsem typická holčička. Tehdy jsem poprvé pocítila, že jsem jiná.
Podceňovali mě. Nevěřili, že to někam dotáhnu. Vadilo jim, že nevypadám podle představ společnosti. Že dělám mužský sport. A později, že miluju toho, koho miluju.
Na to, že jsem podle nich jiná, mi nedali ani na chvilku zapomenout. Ale být jiná se dá také vyjádřit slovy „být sama sebou“.
Našla jsem v sobě odhodlání ti čelit. Tvoje přítomnost se stala jednou z mých největších motivací. Díky tobě následuju své sny. Směřuju k cíli. Znám svou hodnotu. Vím, co mě dělá výjimečnou.
A jsem na sebe pyšná.
S láskou
Betty
Alžběta Levínská se věnuje basketbalu 3x3. Na posledním mistrovství světa se s ženským národním týmem probojovala do osmifinále.

Luboš Kulíšek a Jan Hrdlička píší společně světu

Milý světe,
víme, že ne vždy se na všem shodneme. Někdy pořádně pokoušíš naši trpělivost — a my máme sto chutí tě poslat někam.
I přes to všechno však nezapomínáme na to, co jsi nám umožnil — najít jeden druhého. Díky tobě jsme našli pravou lásku — a o nic víc jsme ani žádat nemohli.
Jasně, ne všichni naši lásku chápou. Někde ji dokonce zakazujou. My jsme ale v tomhle směru optimisté. Věříme, že naše láska má v tobě svoje zasloužený místo a časem si najde pochopení u všech.
Děkujeme ti a těšíme se na to, co pro nás máš přichystaný dál.
S láskou
Luboš a Honza
Luboš a Jan jsou módní a lifestyloví influenceři a společně dokazují, že láska může vzkvétat předsudkům navzdory.

Johana Bázlerová píše generaci Z

Milá generace Z,
je to už nějaká doba, co jsem ti naposledy psala dopis. Já vím, mnohem snazší by bylo normálně poslat zprávu. Tentokrát jsem ale chtěla sepsat svoje myšlenky na papír, urovnat si je sama pro sebe i pro tebe na tyhle řádky. Jde totiž o něco, co mi už dlouho leží na srdci.
Chtěla bych ti říct, jak moc jsem pyšná na to, jaký kus cesty jsi ušla.
Jsem ráda, že už se cítíš líp. Poslední roky nebyly jednoduché pro nikoho z nás — a vím, že pro tebe obzvlášť. I proto ti chci těmito slovy připomenout, že na sebe můžeš být hrdá. Chci ti připomenout, jak silná a jedinečná jsi. Máš v sobě sílu měnit svět a já mám obrovské štěstí, že můžu být součástí téhle cesty s tebou.
Jsi nejvíce empatická generace vůbec. Spojuje tě rozmanitost. Rozbíjíš stereotypy a bojuješ za změnu. Změnu k lepšímu, za lepší podmínky pro nás všechny. Nenech nikoho, aby tě přesvědčoval o opaku. Tvůj hlas musí být dál slyšet. Díky tobě spousta z nás ví, jak důležitá je láska, přijetí a rovnost.
Do světa, který je někdy šedý a jednotvárný, přinášíš barvy — a já bych ti za to chtěla moc poděkovat a ještě jednou připomenout: zůstaň nadále sama sebou a buď na to hrdá.
Nemohu se dočkat, co nám přinese budoucnost.
S láskou
Johana
Johana Bázlérová je známá z instagramového profilu „Jsem v obraze, kde kombinuje digitální tvorbu s prvky reportážní žurnalistky, aby informovala své vrstevníky o aktuálním dění.
1 / 5
Foto: Klaudia Poloncová