Health

Cvičení ve vodě: Které a proč vám vykouzlí tělo snů?

Potřebujete vytunit své tělesné křivky? Pak využijte vodu jako svého fitness spojence a s úsměvem do ní skočte. Není na co čekat, protože výsledky vás ohromí.
Foto: Pamela Hanson for Vogue CS
Eva Herzigová for Vogue CS, 2019
Cvičení ve vodě vám teď vřele doporučíme z několika důvodů: „Je to účinná prevence obezity a dalších civilizačních onemocnění. Vzhledem k tomu, že má aerobní charakter, představuje prevenci kardiovaskulárních onemocnění. A kdo pravidelně cvičí ve vodě, má menší riziko řídnutí kostí, tedy osteoropózy. Odpor vody a její fyzikální vlastnosti zvyšují intenzitu cvičení a zároveň minimalizují zatížení pohybového aparátu díky působení hydrostatického vztlaku,“ uvádí do problematiky Veronika Kramperová, instruktorka se specializací na cvičení ve vodě z Balance Club Brumlovka. Podle ní ale také velmi záleží na interních zatíženích a na rychlosti samotného pohybu: čím je totiž pohyb rychlejší, tím voda klade větší odpor — a vy tím pádem více posilujete, pálíte kalorie a celkově formujete tělo. To ale není zdaleka vše. Ze cvičení ve vodě vytěžíte neotřesitelnou vytrvalost, koordinaci, flexibilitu a oblažíte i svoji psychiku (musíte prostě vypnout hlavu a soustředit se výhradně na cvičení a na synchronizaci pohybů), takže se tenhle druh pohybu hodí pro všechny přepracované a také pro ty, kteří již trpí syndromem vyhoření. 

Kouzlo „obyčejného“ plavání

Ze začátku není třeba hledat nic složitého, choďte jen prostě plavat. „Při plavání se zapojuje mnoho svalových skupin najednou, což pomáhá zpevňovat a formovat celé tělo. Při pravidelném tréninku jakéhokoliv plaveckého způsobu posilujete svaly nejen horních končetin, zad a břišních svalů, ale i dolní končetiny. Znamená to, že trénujete téměř všechny hlavní svalové skupiny současně,“ vysvětluje trenérka plavání Lucie Davídková. 

Aqua HIIT (vysoce intenzivní intervalový trénink ve vodě)

Tak tohle je obrovský trend ve světě fitness! Žádnou pohodu od něj ale rozhodně nečekejte, budete tu totiž nuceni pořádně makat! „Spálíte hodně kalorií a i po skončení lekce ve vodě se budete ještě nějakou chvíli pěkně potit,“ zmiňuje Veronika Kramperová. V čem to celé spočívá? Intenzivní intervalový trénink stojí na střídání fází s vysokou intenzitou zátěže s fázemi nižší zátěže či úplným klidem, tzv. intervaly odpočinku.

Aqua fit (aqua aerobic)  

Máte rádi rytmus, dynamiku a hudbu? Pak aqua fit pro vás bude tím pravým. Jedná se o aerobní cvičení, které fantasticky funguje v kombinaci se specifickými pohyby ve vodě, jako jsou skoky, poskoky, pohyby horních a dolních končetin, rotace trupu (to krásně tvaruje například pas), vše v různých intenzitách. Pohyb zároveň pomáhá zlepšit kardiorespirační zdatnost, pálit kalorie a samozřejmě posiluje svaly. Jeho velkou výhodou je, že na rozdíl od dynamických cvičení na suchu se tělo potýká pouze s minimálními otřesy. A dokonce při cvičení bez kontaktu se dnem, tedy v hluboké vodě dokonce zmíněné otřesy, vůbec nezažijete — proto je aqua fit ideální i pro ty, kteří mají problémy s klouby nebo s páteří. 

Aqua jogging

Běhání na suchu vám přijde náročné, anebo si jako běžec naopak chcete zpestřit trénink i svaly, o kterých ani nevíte? Pak přesně pro vás byl stvořen aqua jogging! Dle Veroniky Kramperové při něm „běháte“ v labilních podmínkách a zapojujete svůj hluboký stabilizační systém a hluboké vnitřní svaly, takže to je sice trochu náročnější, ale o to větší smysl takový pohyb má. Zároveň jde o skvělou prevenci přetížení, protože hydrostatický vztlak umožňuje minimalizovat dopady na pohybový aparát. S aqua joggingem je vhodné začínat, když se například k běhání vracíte po zranění. Nemusíte ale běhat pouze v kontaktu se dnem. Pro běh v hluboké vodě, takzvaný deep water running, se využívá bederní nadlehčovací pás, který stabilizuje tělo, a vy se díky tomu neponoříte pod hladinu a při běhu máte tedy větší jistotu.

Hydro bike

Pojďte si zajezdit na kole v bazénu — bez legrace. Jak to funguje? Jednoduše se posadíte na speciální cyklo trenažér, který je umístěný ve vodě sahající vám až po prsa, a pod taktovkou instruktora provádíte různé cvičební intervaly a techniky. „Zlepšuje se tak síla dolních končetin, celková vytrvalost a hezky pálíte tuky,“ motivuje instruktorka Veronika. Že se nedá ve vodě zpotit? Tak to byste se divili. A aby makaly i vaše ruce, dostanete speciální aqua rukavice, které zvyšují odpor vody, a věřte, že další den budete na rukou cítit i dosud netušené svaly.

Aqua jóga a aqua pilates

Aqua jóga kombinuje tradiční jógu s pohyby a technikami, které se provádějí ve vodě. Pomáhá zlepšovat flexibilitu, rovnováhu, uvolňuje a díky odporu vody při něm získáváte i sílu. Vodní jóga šetří klouby a navíc má relaxační a meditační účinek. Aqua pilates zase působí na posilování hlubokých břišních svalů, zad a pánevního dna. Tak kterou aktivitu si vyberete, až příště zamíříte k vodě?