Health

Matcha: Měli byste ji začít pít i vy, nebo je to jen dobrý marketing? 

Kdo na sociálních sítích nemá selfíčko se zeleným nápojem, jako by ani nebyl. Vzniká stále více podniků, které se na matchu, nápoj z jemně mletého prášku z mladých lístků zeleného čaje, tradičně používaný při japonských čajových obřadech, specializují. Je to ale vážně taková pecka, kterou stojí za to pravidelně pít či minimálně ochutnat?
Foto: Jeremy Moeller/Getty Images
Paris Solati
Nedávno jsem nedaleko pražského náměstí Míru procházela okolo mladými lidmi narvaného podniku. Že by nová kavárna? Název se slovem „matcha“ dal okamžitě tušit, o co jde. Sama znám matchu už roky, ale musela jsem si k ní najít cestu. Proč je to teď takový hit? Zelený prášek vzniká namletím speciálně pěstovaných a zpracovaných lístků čajovníku čínského. „Od běžného zeleného čaje se liší tím, že se konzumuje celý list. Díky způsobu pěstování, sklizně a přípravy koncového produktu v tradičním pojetí je pak rostlina až neuvěřitelně plná antioxidantů a aminokyselin. Dle některých studií obsahuje více jak stonásobně více katechinů (antioxidanty) než sypaný zelený čaj. Díky šetrnému způsobu drcení lístků, absence fermentace či pražení se právě tak moc odlišuje obsahem protektivních látek,“ vysvětluje na úvod konzultantka zdravého životního stylu Adela Skoupá. Matcha bezesporu zapadá do současných trendů a ti, co se zajímají o zdravý životní styl, budou tento funkční nápoj vyhledávat. Především ale jde o funkční potravinu. 

Opravdu na počkání nakopne?

Proč ji stále více lidí mění za kávu nebo jiné „nakopávače“? Podle výživové expertky Adely Skoupé je současný trh plný energizujících nápojů a potravin různé kvality, přičemž cílová skupina stále oceňuje především pozvolnou podporu mentálních funkcí. Tou se matcha významně odlišuje od účinku běžného kofeinu. „Obsah theofylinu, kofeinu specifického pro čaje je v matche různý, a to především v závislosti na době sklizně lístků, ale i na stáří samotného produktu. Obsah stimulující látky v jednom šálku může přitom dosahovat i dvojnásobku oproti kávě. Zásadní rozdíl tkví však v nástupu stimulace a její výdrži. Stejně jako u běžného zeleného čaje je nástup pozvolnější a stimulace dlouhodobější. S matchou nezažijete rychlé nakopnutí a následný propad energie, jak tomu občas bývá u kávy. To je z mého pohledu jednoznačně obrovský benefit,“ vysvětluje odbornice.

Na co si dát pozor

Jenže není matcha jako matcha. Právě způsob výroby určuje, zda jste si pořídili skvělý, blahodárnými látkami „našlapaný“ produkt, nebo pouhou průmyslově zpracovanou napodobeninu. Kvalitní matcha má jemnou a nasládlou chuť, díky chlorofylu barvu smaragdově světle zelenou a je namletá velmi jemně. Pohmatem bychom neměli rozeznat hrubost zrnek. Jistotou je pak japonský původ. „Vzhledem k obsahu simulujících látek doporučuji hlídat množství, dospělí by neměli denně zkonzumovat více jak 12 g prášku, to je asi 6 šálků. Nedoporučuji čaj kombinovat s běžnou kávou. Velmi opatrní bychom měli být u dětí. Studie konzumaci dětí nezakazují, jen doporučují omezení množství. Myslím, že se ale bez ní určitě obejdou. Matcha zvyšuje metabolismus až o 30 %, vynechat bychom ji měli tedy v situacích, kdy tento benefit nepotřebujeme (omezená energetická dostupnost, kombinace s fyzicky náročnými aktivitami u jedinců s nižší kondicí),“ upozorňuje Adela Skoupá.

Jak si matchu připravovat?

Co dělat, aby měla vaše matcha svoje účinky a nezničily se v ní cenné látky a aby i chutnala? „Stejně jako ostatní druhy zeleného čaje se matcha prášek nejlépe připravuje smícháním s teplou vodou. Ideální teplota je mezi 65 až 75 stupni Celsia. Pro zachování všech jejích benefitů je důležité uchovávat prášek v lednici,“ radí Eva Wei, zakladatelka velmi úspěšného pražského podniku Matcha Crew, @matchacrew_cz. A dodává, že jakmile se prášek namočí do tekuté formy, existuje nekonečně mnoho možností kombinací pro vytvoření dokonalého nápoje podle chuti. Pro začátečníky, kteří preferují sladší nápoj, doporučuje míchání s ovesným mlékem a vanilkovým sirupem. V jejím podniku seženete také jahodové matcha latte, které se rychle stalo trendem a favoritem mnoha zákazníků. Z vlastní zkušenosti musím říct, že chutná skvěle.
Chcete návod na přesnou přípravu matchi? „Existuje mnoho způsobů, jak ji připravit, ale my jsme zjistili, že nejlepší je poměr 2 g prášku na standardní velikost hrnku, který má každá domácnost. Pokud však dáváte přednost většímu množství kofeinu, můžete si jí přidat více. K matche pak přidáme asi 40 ml teplé vody, aby vznikl matcha shot podobný espressu. Následně můžeme dolít další vodu pro přípravu matcha čaje, nebo mléko pro přípravu matcha latte. Prášek je ale potřeba důkladně rozšlehat v teplé vodě, nejlépe bambusovou metličkou zvanou chasen, která usnadní rozpuštění zeleného prášku ve vodě. Díky tomu vám nezůstanou v nápoji hrudky. Bambusový chasen je dobré před použitím namočit do teplé či horké vody, aby jeho hroty změkly. Jsou pak pružnější, lépe se s nimi matcha vyšlehá a zároveň zabrání zlomení hrotů,“ uzavírá Eva Wei.