Make-up

Make-up bez make-upu. Trendy vzhled, díky kterému vám budou všichni lichotit

Vypadá velmi jednoduše, ovšem i tady platí jistá pravidla, aby přirozenost byla skutečně přirozená. 
Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images for The Business of Fashion
Vittoria Ceretti
Trendy přicházení a odcházejí, ovšem jeden tu (skoro) vždycky zůstane – vlastní, jen lepší autentické já. Jinými slovy minimalistické líčení, nebo chcete-li no make-up make-up. Sama jsem se začala líčit pravidelně před více než třiceti lety, takže vám můžu potvrdit, že neviditelné líčení, o kterém víte pouze vy a pozná ho prakticky jen zkušené oko profesionálního make-up artisty, se vrací mnohem častěji na výsluní než cokoliv jiného. Tudíž z toho také jasné vyplývá jedno: Měli byste ho zvládnout stejně, ne-li dokonce líp než jakýkoliv jiný styl, i když si myslíte, že černé kouřové oči, výraznou tvářenku nebo ještě výraznější rtěnku budete nosit už napořád. Nebudete. Věřte, že přijde období ve vašem životě, kdy minimalistický vzhled budete chtít nosit bez ohledu na to, co zrovna budou hlásat ostatní.
No make-up make-up má své nepopiratelné kouzlo. Jen se podívejte na přehlídková mola, červený koberec, ale i sociální sítě, kde se přirozenost momentálně prosazuje ve velkém. Dior, Sacai, JW Anderson, Fendi, Viktor & Rolf, Armani, Alexis Mabille, Giambattista Valli. To je jen malý výběr módních přehlídek jaro – léto 2024, na kterých zavládl na tvářích modelek absolutní minimalismus a důraz na přirozenou, individuální krásu každé z nich.

No make-up make-up krok za krokem

„Základem, bez kterého nikdy nedosáhnete toho správného výsledku, je dobře připravená pleť. Pleť musí být dobře hydratovaná. Jak ráda říkám, musí být jak peřinka," upozorňuje make-up artistka Lucie Janků. Bez dobře nastavené skincare rutiny se dál moc nepohnete, protože tento vzhled z ní přímo vychází. Cílem maximálně přirozeného vzhledu není ukázat barvy ani nepřirozeně vyžehlenou tvář bez stínů, takže se za ně ani nemůžete schovat.
Než se vůbec pustíte do samotného líčení, vyčistěte si pokožku. Nanesený cleanser pak důkladně opláchněte vlažnou vodou, která nezpůsobí zarudnutí. „Pokud trpíte na zanášení pórů a nečistoty v kůži, doporučuji k hydrataci i lehkou exfoliaci. K probuzení pokožky, dobrému tonusu a dodání energie a barvy do obličeje, můžete před líčením během přípravy pleti provést lehkou masáž. Toto je můj hack, když líčím klienty nebo modelky na focení," říká Lucie. 

Ideální základ: hydratovaná pleť

Foto: Launchmetrics
Make-up na přehlídce jaro - léto 2024, SACAI
Foto: Launchmetrics
Make-up na přehlídce jaro - léto 2024, EMPORIO ARMANI
Jako ideální základ použijte na radu make-up artistky (a dermatologů!) správně zvolené SPF. Může mít vysoce hydratační texturu vodního krému nebo velmi tekutého, lehkého mléka. Nebo využijte UV ochranu s efektem blur filtrů nebo glowy efektem (přehledný průvodce novinkami najdete v červnovém vydání Vogue na str. 110 až 113). Ochranný produkt nechte 10 až 15 minut působit, než se pustíte do samotného líčení. 
U bezproblémové pokožky se můžete rovnou zaměřit na obočí, očí a rty. Pokud přece jen cítíte potřebu překrytí nebo lepšího barevného sjednocení pokožky, sáhněte po lehkém make-upu na bázi vody, který je lehčí než ty na bázi silikonů, tónovaný krém, BB nebo CC krém, skin tint nebo jen concealer
Trik make-up artistů? „V létě ráda používám místo make-upu pouze dva odstíny concealerů: jeden v barvě pleti a druhý trošku světlejší na projasnění. Tím první pouze zakryji nedokonalosti a tím světlejším projasním oční okolí," doporučuje Lucie Janků.

V hlavní roli obočí

Foto: Launchmetrics
Make-up na přehlídce jaro - léto 2024, ANREALAGE
Tužky, stíny, linky, a pokud chcete, tak ani řasenku nebudete potřebovat. Důraz u přirozeného líčení není totiž na víčkách a řasách. „U přirozeného líčení hraje zásadní roli obočí," zdůrazňuje make-up artistka. „Má být přirozené nebo pouze lehce zvýrazněné. Žádné ostré grafické klikyháky. Ráda pouze vyčešu a zafixuji průhledným gelem obočí do tvaru. Pokud je jemné nebo nemá dokonalý tvar, jsou skvělé řasenky na obočí." Odstín produktů na obočí si vybírejte podle odstínů kořínku vlasů. Nemůžete se tak splést. 
Pokud se přece jen neobejdete bez řasenky, použijte buď průhledný gel na řasy, nebo hnědou či tmavě fialovou maskaru, kterou ovšem nanesete pouze v jedné tenké vrstvě. Bible přirozeného make-upu Basic Face od supermodelky Cindy Crawford radí kartáček řasenky nejprve otřít do ubrousku, abyste z něj odstranili přebytek barvy. 

Multifunkční balzámy na rty a tváře

Foto: Launchmetrics
Make-up na haute couture přehlídce jaro - léto 2024, VIKTOR & ROLF
Foto: Launchmetrics
Make-up na přehlídce jaro - léto 2024, JW ANDERSON
U přirozeného líčení nejlíp využijete krémová multilíčidla, která aplikujete jak na tváře, tak na rty, ale i na víčka. Jejich kouzlo spočívá v tom, že kombinace krémové textury, která snadno splyne s pokožkou, a rozjasňujícího odstínu vypadají přirozeně a dodávají svěží vzhled. 
Teprve po jejich aplikaci přichází na řadu pudr. „Nejlépe sypký, fixační, který použijete pod oči a na T-zónu," radí make-up artistka. „Pokud nemáte rádi pudr, je tu hack: Použijte pouze fixační sprej, ale přestříkejte se aspoň dvakrát."
Finální krok patří rtům. Lucie radí dotónovat je balzámem nebo rtěnkou v barvě rtů. „Nezesvětlujte! Klidně použijte multilíčidlo nebo naneste rtěnku na čistý prst a poklepáním jemně vmačkejte do rtů, ale držte se odstínů svých rtů," doporučuje make-up artistka.