Péče

Jsou korejské opalovací krémy opravdu jiné než ty evropské?

Nejoblíbenější prostředek proti stárnutí pleti v Jižní Koreji? Lehký ochranný krém s SPF 50+ aplikovaný denně v dostatečném množství. Funguje to a vůbec se nemusíte bát mastného pocitu, ucpaných pórů a bílého povlaku na tváři. Korejská kosmetika nejvíce boduje právě v tomto důležitém kroku péče o pleť. 
Foto: Launchmetrics
Backstage přehlídky haute couture Viktor & Rolf jaro - léto 2024
Obsese mládím a udržením si mladistvého vzhledu je v Jižní Koreji opravdu realitou, jak jsem se mohla sama přesvědčit na vlastní oči při nedávné návštěvě této země. Procházkou po Soulu a samozřejmě i návštěvou četných kosmetických obchodů, řetězců i spa mi došlo, že v Evropě rozhodně vzhled neřešíme tolik jako tady. Pečlivě jsem sledovala nákupní košíky místních zákazníků, abych se seznámila s brandy, ale i produkty, o nichž jsem doposud neměla tušení.

Korejské kosmetické nákupy na vlastní kůži

Objevila jsem mj. skvělý způsob, jak ještě zvýšit hydrataci pleti speciálními tamponky, a otevřel se přede mnou zcela nový vesmír ochrany pokožky před sluncem. Tu tady, stejně jako hydrataci a čištění berou nesmírně vážně a největší prostor v prodejnách patří právě této kategorii. Před regály s UV ochranou se tvoří ty největší fronty a v hlavní prodejně Olive Young (nejznámější korejský beauty řetězec) se musíte obrnit notnou dávnou trpělivosti, než se dostanete až k samotným produktům. Důvod je jasný.
UV záření způsobuje až 80 % viditelného stárnutí, a to včetně vrásek, pigmentových skvrn a změny textury. Ničí kolagenová a elastická vlákna v kůži, která se starají o pevnost pokožky a o ostré kontury. Přitom předcházet těmto často nevratným změnám je tak jednoduché, stačí každodenní nošení SPF v dostatečném množství, ať se děje, co se děje. Korejci to pochopili dávno. I proto právě odsud pocházejí technologie, které tento druh nezbytného kosmetického přípravku výrazně odlehčily, aniž by utrpěla kvalita UV ochrany. 
UV záření způsobuje až 80 % viditelného stárnutí."
Takže na otázku, jestli jsou korejské opalovací, nebo říkejme raději ochranné krémy jiné, odpovídám ano. Jsou. Snadno mezi nimi najdete ty nejlehčí textury a hybridní produkty, které zastoupí vysoce hydratační, výživný nebo jakýkoliv jiný krém si přejete. Důraz na vysokou ochranu před UVB (spektrum ultrafialových paprsků, které mění barvu kůže a taky ji umí pěkně spálit) a UVA (ty paprsky pronikají hluboko do kůže, setkáte se s nimi každý den v roce a pronikají dokonce i skrze sklo), stejně jako intenzivní hydrataci a zklidnění citlivé pokožky (Soul se stejně jako celá východní Asie dekády potýká s enormním znečištěním vzduchu, které negativně ovlivňuje i pokožku) dal vzniknout jedinečných krémům, gelům, mlékům a jejich vzájemným kombinacím, ze kterých si rychle a snadno vybere naprosto každý. 
I proto se K-beauty stala globálním fenoménem a z Jižní Koreje 4. největší vývozce kosmetiky na světě s  obratem více než 7, 5 miliardy dolarů (ve srovnání se 4, 2 miliardami v roce 2016). Obliba korejské kosmetiky na západě neustále stoupá, což můžeme vidět i na sociálních sítích, právě tak jako obliba K-popu. A pokud má korejská hudební scéna a kosmetika něco společného, pak bezchybnou pokožku místních celebrit, u nichž jen velmi těžko určíte věk. Dokonalá pokožka samozřejmě přitahuje pozornost, kdekoliv se objeví, a vzbuzuje zvědavé otázky, jak jí docílit. 

Fenomén made in Korea

Důvodem enormní popularity celé K-beauty je fakt, že je tato beauty scéna o více než krok napřed. Ve všem. Dvojité čistění? Korea. Sheet masky? Korea. Tekuté nitě? Korea. BB krémy? Korea. Jen těžko budete hledat trendy produkty a postupy, které by nepocházely právě z této části světa. Velikost kosmetického trhu v Koreji potvrzuje i průzkum Cosmetics Observatory (CosmeticOBS), podle nějž je Jižní Korea „zemí, jejíž obyvatelé konzumují nejvíce kosmetiky na světě. Každý měsíc použijí ženy v průměru 27 produktů a muži 12." Tolik jich opravdu nepotřebujete, každá pleť v každém věku potřebuje čistit, hydratovat a chránit.

Nejlepší recept na vrásky a pigmentové skvrny? UV ochrana každý den

Právě poslední jmenovaný krok Korejci rozhodně nepodceňují. Kupují si spousty přípravků s SPF 50+ a značky se předhánějí v tom, která uvede na trh lepší, příjemnější, efektivnější. Vysoká konkurence je skvělou zprávou pro nás, zákazníky. Korejské SPF se může pyšnit ultra příjemnými texturami, s jejichž pomocí vyřešíte spoustu dalších problémů, jako je zmiňovaná hydratace nebo zklidnění citlivé pleti. Záleží na celkovém složení. Korejské SPF můžete nosit samostatně místo krému, ale stejně výborně se i vrství díky lehké textuře, která u některých přípravků připomíná víc mléčnou vodu než krém. Při pravidelném nošení rychle uvidíte výsledky, nemluvě o faktu, že SPF je tou nejlepší prevencí a investicí do budoucnosti kůže. I proto se v Koreji ve velkém inspirují západní brandy a UV ochrana, kterou v poslední době uvádí na trh, je velmi často buď přímo vyrobená v Koreji, nebo inspirovaná korejskými technologiemi.
Vítězná kombinace aktivních látek a mimořádně příjemné textury se ve velkém projevuje i na evropském trhu. Korejské krémy s UV ochranou najdete ve velkém výběru dnes prakticky všude od luxusních parfumerií po drogerie. Většina z nich je navíc cenově velmi přístupná, takže můžete dodržovat doporučené množství i s velmi napjatým rozpočtem. 

Korejské opalovací krémy pro mladistvou a rozzářenou pleť

Na následující krémy se budete každé ráno vyloženě těšit. Snadno se roztírají, nezanechávají po sobě bílý film ani nepříjemný pocit ucpané pleti. Nemusíte se bát o své póry ani o hydrataci svrchních vrstev pokožky. Všechny můžete nosit samostatně na vyčištěnou pleť, dobře se používají i na reaplikaci ochrany během slunečních dnů (každé dvě hodiny, nezapomínejte!). Můžete je používat jako podklad pod make-up, ovšem udělají i skvělý základ samy o sobě. Na vás je jen jediné: Používat je každý den. Ano, opravdu každý den.