Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Péče

Terapie červeným světlem není jen na vrásky. LED masky na obličej a panely na tělo umí mnohem víc

Cindy Kerberová14. 10. 2024
Vypadá cool a je ho všude plno. Co stojí za popraskem okolo červeného světla a proč byste se o tuto jedinečnou terapii měli zajímat také? Nejde totiž jen o vrásky a celkový omlazující efekt. 
Autor: Dan Beleiu
Foto: Dan Beleiu

Terapie červeným světlem pomáhá proti stárnutí i stresu

Olympijští vítězové ho používají jako součást péče o svá těla. Kim Kardashian ho má v kanceláři své značky Skims ve velikosti na celé tělo. Dr. Barbara Sturm před ním sedává na své klinice i ve spa, jehož pobočky otevírá po celém světě. Nejvyhledávanější kosmetičky včetně Joanny Czech ho používají jako automatickou součást ošetření slavných i neznámých tváří a svým klientům jeho použitím kupují čas. Terapie červeným světlem se v posledních letech stává novou normou, pro mnohé žhavou novinkou, pro odborníky na wellness, regeneraci a zdraví představuje konečně trend, který má hlavu a patu. A stojí za ním data.
Vzrušení kolem červeného světla a produktů, které jej využívají, je oprávněné. „Výsledky výzkumů NASA ukázaly, že červené a infračervené světlo může urychlit hojení ran, zmírnit bolest a zánět, ale dokonce podporovat růst tkání. Nadchla mě představa, že něco tak jednoduchého a přirozeného jako světlo může mít tak hluboký léčivý potenciál, a to bez vedlejších účinků,“ uvádí lékař z oboru funkční medicíny MUDr. Jan Vojáček z pražské kliniky Endala.
Při prohlížení sociálních sítí nebo e-shopů se může zdát, že červené světlo patří jen na obličej, maximálně na dekolt a hodí se jen pro ty, kteří honí čas a nechtějí stárnout, respektive touží ručičky hodin neustále posouvat zpět. Nabídka nejrůznějších kosmetických přístrojů roste stejně rychle jako zájem o ně. Značky jako Foreo, FAQ, CurrentBody, Talika, Silk’n, Face Gym se přetahují o zákazníky a přicházejí se stále lepšími LED maskami nejrůznějších tvarů a velikostí. (Mimochodem zmiňovaný FAQ je z pružného silikonu, který se přizpůsobuje tvaru obličeje, takže nemáte klaustrofobické pocity jako u pevných masek tohoto typu.) A daří se jim to. Nadšenci do skincare mají doma několikátou verzi, ti doposud nepolíbení hi-tech tuto beauty novinku v hojné míře objevují. „Přestože existuje spousta skvělých produktů, které můžete používat na pleť, často doporučuji přidat pravidelné LED ošetření coby doplněk k důkladné péči o pleť, protože má obrovské množství výhod,“ zdůrazňuje Joanna Czech. „LED ošetření může znamenat skoro zázrak pro vzhled pokožky i její zdraví, protože zlepšuje krevní oběh a stimuluje tvorbu kolagenu.“ Ovšem omlazující efekt červeného světla je pouze jedním z benefitů. Možností jeho účinků se nabízí obrovské množství a fantazii se evidentně meze nekladou, jak dokazuje mj. kšiltovka Red Light Hat od značky HigherDose zacílená na podporu růstu vlasů a zdraví vlasové pokožky.
Autor: JACKSON BOWLEY for Vogue CS
Foto: JACKSON BOWLEY for Vogue CS

Red light therapy: Nový standard pro více energie i lepší vzhled

Otevřít dneska beauty salon nebo spa bez nabídky terapie červeným světlem je prakticky nemyslitelné. Podívejte se např. na Femme Spa Next Level pražského hotelu Andaz nebo na nově otevřený Levels Holistic Health Club v berlínském Telegraphen­amt. Ačkoli vyznávají zcela jiné filozofie a přístup k pleti a tělu, v obou tvoří terapie červeným světlem nedílnou součást nabídky. „S terapií červeným světlem jsem se poprvé setkala asi před dvěma lety v USA, kde je její použití mnohem rozšířenější než v Evropě. Okamžitě mě zaujal rozsáhlý výzkum, který za ní stojí – terapie červeným světlem není přechodný trend; jedná se o přístup založený na důkazech,“ popisuje svou cestu ke světlu Christina Hanck z berlínského Levels a vyjmenovává benefity včetně stimulace tvorby kolagenu, zmírnění zánětu, urychlení hojení ran, redukce stařeckých skvrn a zlepšení poškození kůže způsobeného UV zářením. Padá další slovo, které letí wellness světem – longevity. „I když nenahrazuje opatření pro dlouhověkost, jako je správná výživa nebo pravidelné cvičení, vyhýbání kouření, alkoholu a cukru, která podporují dobré zdraví kůže, může být terapie červeným světlem vhodnou součástí holistického životního stylu pro dlouhověkost. Oceňuji zejména to, že tato terapie je neinvazivní a lze ji provádět v profesionálním prostředí nebo doma pomocí zařízení, jako jsou LED světelné panely nebo masky.“
Červené světlo září jako jiskřička naděje i mimo beauty scénu, kterou už, zdá se, plně ovládlo. Doktor Vojáček mezi hlavní přínosy vedle zmiňované podpory tvorby kolagenu a elastinu (hrají klíčovou roli nejen ve vzhledu a pevnosti kůže, ale také kloubů a svalů kdekoli po těle) klade vliv na posilování imunitního systému, zlepšení krevního oběhu a metabolismu, regulaci hormonů, pozitivní účinky na kvalitu spánku a neuroprotektivní účinky. „Tyto benefity jsou podloženy stovkami klinických studií a zkušenostmi lékařů z celého světa,“ zdůrazňuje.
Pořád si říkáte, jak je to vůbec možné, že jedna věc toho dokáže ovlivnit tolik a přináší výsledky v tolika různorodých oborech? Proč na terapii červeným světlem (pozor, neplést s infrasaunou!) všichni pějí samé chvalozpěvy? Odpověď najdete v samotném principu působení červeného světla. To při určitých vlnových délkách a intenzitě ovlivňuje buněčné procesy v těle a metabolismus na buněčné úrovni skrze interakci s fotoreceptory v mitochondriích. Ty si pro zjednodušení představte jako elektrárnu, z níž čerpá každá buňka energii.
„Mitochondrie jsou klíčovým místem působení terapie červeným světlem,“ vysvětluje Vojáček. „Fotony červeného a infračerveného světla jsou absorbovány cytochromem c oxidázou, enzymem v mitochondriálním elektron­‑transportním řetězci, což vede ke zvýšení produkce ATP až o 70 %.“ Ztrácíte se? Pro lepší pochopení odborník na funkční medicínu shrnuje: „Více buněčné energie znamená lepší funkce, lepší metabolismus a regeneraci buněk, což se promítá do pozitivních účinků na tkáňové a orgánové úrovni.“

Budoucnost je červená

Různé přístroje pracující s červeným světlem znamenají různé účinky a způsoby použití. Na specializovaných klinikách, jako je pražská Endala v pasáži Broadway, pracují s profesionálními bodovými aplikátory pro lokální ošetření kloubů, svalů, ovšem dají se použít i na kůži a jizvy, objednat se můžete do tzv. Red Chamber – kabiny pro celotělovou fotobiostimulaci. „Ty jsou velmi zajímavým trendem, protože umožňují personalizovanou, pohodlnou a vysoce efektivní terapii na specializovaném pracovišti, doma, ve fitku i na pracovišti,“ zmiňuje MUDr. Vojáček. Jednou z posledních novinek představují vaginální sondy (MyVibe.Doc­tor) na podpůrnou léčbu nejrůznějších urologických a gynekologických problémů. „Slibná je také integrace s dalšími technologiemi, jako jsou biosenzory, umělá inteligence a telemedicína pro optimalizaci terpaie na míru každému pacientovi. Jsem přesvědčen, že fotobiomodulace červeným a infračerveným světlem se stane běžnou součástí medicíny jednadvacátého století.“ 

Jsou masky s červeným světlem na domácí použití skutečně účinné?

Na otázku, s níž se sama setkávám pokaždé, když postnu selfie s červenou LED maskou, má Christina Hanck z Levels Holistic Health Club jasnou odpověď: „Domácí přístroje mohou být účinné, ale výsledky se mohou lišit v závislosti na kvalitě přístroje a na typu a stavu pokožky jednotlivce. Hledejte zařízení, která vyzařují světlo vhodné vlnové délky a byla testována z hlediska bezpečnosti a účinnosti. Při výběru zařízení navíc zvažte faktory, jako je výkon, ošetřovaná oblast a snadnost použití.“ U populárních masek rozhodně vsaďte na renomované brandy a prodejce. Nemá cenu šetřit, pokud chcete alespoň nějaký efekt. 
V případě, že jste nikdy terapii červeným světlem nepodstoupili, určitě se nejdříve poraďte se svým lékařem nebo terapeutem. I když má červené LED světlo jen samé benefity, odborníci upozorňují na případné stinné stránky. Mezi to málo kontraindikací patří fotosenzivita a užívání fotosenzitivních látek (sem patří AHA kyseliny, retinol, kyselina salicylová, benzoylperoxid atd.). Souhlas lékaře s používáním by měl být samozřejmostí v těhotenství. „Na pozoru by se měly mít také osoby s epilepsií nebo ten, kdo v minulosti prodělal rakovinu kůže. Tihle lidé by se měli terapii červeným světlem vyhnout nebo se před jejím zahájením poradit s lékařem,“ upozorňuje Hanck. 
Začínejte postupně, nesnažte se uběhnout maraton, když jste nikdy neběhali. Dobrého pomálu. Obecně platí, že sezení obvykle trvají deset až třicet minut a lze je provádět několikrát týdně. Frekvence a délka léčby se ale liší v závislosti na individuálních potřebách a cílech. 
A teď mě omluvte, jdu si dát své oblíbené zklidňující sérum a na něj na deset minut masku. Ano, tu, co září do tmy rudě. Vy si vyberte tu svou. Toto jsou nejlepší LED masky s červeným světlem na obličej, dekolt a ruce, jaké současný trh nabízí. 
LED Light Therapy Face Mask, ENVY THERAPY, 5 900 Kč
1 / 7
LED Light Therapy Face Mask, ENVY THERAPY, 5 900 Kč
Foto: Envy Therapy