Péče

Je pravidlo tří mytí u čerstvě obarvených vlasů nezbytné, nebo je to úplně jinak?

Pokud jste někdy odcházeli od kadeřníka s čerstvě obarvenými vlasy a pochybami, jestli nevypadají moc uměle, možná vás uklidní tzv. pravidlo tří umytí. 
Foto: Kevin Winter/Getty Images for The Recording Academy
Dua Lipa na Grammy Awards 2024

Třikrát umýt vlasy a budete mít lepší barvu. Pravda, nebo mýtus?

Pro někoho fakt, pro jiného mýtus. Podstata pravidla tří umytí je však jasná. Nová barva potřebuje čas, aby se usadila. „Když si na vlasy naneseme barvu, je pigmentovaná, a jakmile ji začnete mýt, barva promění strukturu přirozených vlasů," vysvětluje kadeřník celebrit Dimitris Giannetos. „Některé barvy jsou více červené, takže si udrží červené podtóny, zatímco některé jdou do popelava. Když začnete mýt a barva se usadí, udržíte tóny více sladěné s vaší přirozenou barvou." Tomuto splývání pravděpodobně napomáhá i působení času. „V závislosti na barvě může odstín po několika týdnech vypadat jinak jednoduše proto, že vaše přirozená barva trochu odrostla," říká koloristka celebrit Emaly Baum. „To platí zejména pro melíry. U kořínků jim odrosty dodají trochu přirozenější hloubku."
Stejně jako spousta jiných pravidel má i tohle své odpůrce. Jenna Perry, stejně jako Baum, nesouhlasí s premisou tří mytí. „Osobně si myslím, že barva vypadá vždy nejlépe hned po umytí – možná jsem zaujatá!" říká Baum. „Po čerstvém obarvení vám prostě nepřipadá přirozené, když se vidíte s jasnými odlesky nebo bez šedin, nebo dokonce jen s přirozeným odrostem, protože na to prostě nejste zvyklí. Může trvat několik dní, než si po barvení opravdu zvyknete na pohled do zrcadla."

Správná péče je pro barvené vlasy klíčová

Bez ohledu na to, kdy se do své nové barvy vlasů zamilujete, péče o ně je naprosto nezbytná. „Správné mytí vlasů je důležité pro udržení jejich vitality a živé barvy," říká Perry a zmiňuje nebezpečí tvrdé vody, která může vlasy vysušit a u blondýnek i změnit barvu. „Tvrdá voda může také způsobit, že barva rychleji vybledne, nebo dokonce přidá vlasům žlutozelený odstín," říká Baum. „Pokud se vás tohle týká, doporučuji pořídit si filtr do sprchové hlavice."
Ovšem voda není to jediné, co by vás u domácí péče o barvené vlasy mělo zajímat. Záleží i na výběru produktů, kterými své vlasy ošetřujete v domácích podmínkách. Perry přísahá na všechny produkty značky Olaplex, zejména na sprej pro objem a olej No. 7, zatímco Baum používá šampon Colour Shield od značky Christophe Robin. „Jde o šampon, který málo pění, ale vlasy pořádně umyje a hydratuje," uvádí kadeřnice. „Z kondicionérů mám ráda Davines Vegetarian Miracle Conditioner – vlasy jsou po něm okamžitě hebké a zdravé. Svým klientům vždy říkám, aby po sprchování použili bezoplachový přípravek, například Reverie Milk. Giannetos se spoléhá na šampon a kondicionér Garnier Fructis Hair Filler Color Repair, které zajišťují hladkost, lesk a stálost barvy. I přes potenciální výhody pravidla tří umytí varuje před nadměrným mytím, raději místo jednoho mytí doporučuje suchý šampon od Morrocanoil.
Pravidlo tří umytí prostě berte jako informaci, že po třech umytích se nová barva stihne usadit a vy si na ni zvyknete, než jako cokoliv jiného. Koneckonců všechna pravidla mají své výjimky. Ovšem strategická péče o barvu? Tak ta je zcela nezbytná a nediskutuje se o ní.
Článek vyšel v originále na vogue.com.