Trendy

Demure: Virální trend přepisuje podzimní make-up trendy

Very demure. Very mindful. Poslední dny letošních prázdnin se nelze vyhnout virálnímu trendu, na který naskočili všichni od Kylie Jenner po Jennifer Lopez. Co demure znamená pro váš vzhled? Týká se totiž hlavně líčení. 
Foto: Instagram @mathildegoehler
Mathilde Gøhler

Demure. Slovo, která vyslovuje celý svět, mění make-up trendy na podzim 2024

Co je demure? A co už demure není? Díky Jools Lebron svět rychle zapomněl na brat a baví se novým trendem na Instagramu a TikToku. Takhle výraz demure vysvětluje slovník: rezervovaný, umírněný, plachý. Jako příklad uvádí demure knee-length skirt. Demure v praxi znamená opak zmiňovaného stylu brat, který je až chaotický, trochu messy, hodně křiklavý.
Demure vystihuje vzhled, který je nadčasový, jemný, decentní, elegantní, nemá potřebu křičet, pozornost přitahuje právě svou jemnou, čistou energií. Víc než módní trend se skutečně jedná o styl. Styl, který vyznává např. Lily-Rose Depp, Sofia Richie Grainge, Charlize Theron, Natalie Portman, přímo v popisu práce ho má princezna z Walesu
TikToková tvůrkyně Jools Lebron, která svým videem very demure, very mindful spustila novou mánii, demure vztahuje především na líčení. „Jsem velmi skromná, jsem velmi uvědomělá. Jak jsem přišla na pohovor, tak chodím i do práce. Mnoho dívek dorazí na pohovor jako Marge Simpson a do práce pak chodí jako Patty a Selma. To není demure,“ vysvětluje ve videu, která má skoro 50 milionů shlédnutí. Jak tedy být demure

Jemné, jednoduché líčení

Demure make-up staví na zdravé a krásné pleti, která je dobře hydratovaná a se silnou kožní bariérou, takže se jeví jako dokonalá sama o sobě. Žádné barevné linky, plně krycí make-up, spousta korektoru, ještě více pudru nebo highlighteru. Ani umělé řasy nebo pět vrstev řasenky či temná, plně krycí rtěnka. Spíš si představte, že jdete v sobotu odpoledne na čaj o páté do Buckinghamského paláce ke královně. Nebo prezentovat svůj charitativní projekt prezidentu republiky na Hrad a žádat o jeho záštitu. Ani v jednom případě se nehodí používat výrazné barvy. Naopak jemné, decentní, sotva viditelné, ale o to mimořádně lichotivé líčení je to pravé. 
Zaměřte se na lehké textury tónovaných krémů a gelů doplněné o pořádně zapracovanou tvářenku v tónu maximálně podobnému své pleti. Lehký náznak stejné barvy použijte i na víčka místa výrazných očních stínů. Žádná modrá, zelená, ani kouřové oči (pokud nejsou v béžovo-hnědých tónech), ani okázalé linky à la Amy Winehouse. Demure jsou určitě tónované balzámy na rty, hnědá řasenka, vyhlazující, ale neviditelné primery a jemné krémové textury multifunkčních produktů. 

Demure manikúra

U nehtů se bavíme o mandlovém tvaru a jemných, světlých odstínech laků typu Ballerina. Opět myslete na královský protokol a červenou si nechte na jindy.

Demure parfém

Mít svou signature vůni je velmi demure. Elegantních, nadčasových, jemných a zároveň nezapomenutelných parfémů najdete na trhu více než dost, ať už mezi novinkami (letošní New Look od Diora je very demure), tak stálic mezi bestsellery. Jemná ambra, decentní květiny, to všechno skvěle zapadá do konceptu.