Vůně

Jako expert na vůně doporučuji na léto tyto kolínské: pro více energie a pocit svěžesti

Extrémním tropickým teplotám přizpůsobte nejenom své oblečení, líčení a jídelníček, ale také svůj parfémový šatník. Eau de cologne osvěží mysl i tělo a zároveň vám dodá pocit příjemného léta. Ovšem jakou kolínskou zvolit? Odpověď najdete v tomto článku.
Foto: Cornelius Käss for Vogue CS

Váš nový letní parfémový šatník: Hodně svěžesti a lehkosti

Nepatřím mezi ty, co se každé prázdniny vrací k jednomu letnímu parfému, aby mu zůstali věrni až do podzimu. Naopak, v létě mívám větší chuť experimentovat a objevovat novinky včetně dávno zapomenutých klasik. To vše jen proto, abych objevila pro momentální chvíli novou energii, vzpruhu, a vymanila se tak ze začarovaného kruhu nehybnosti, stereotypu a únavy z horka. Vedle mandarinkových a zázvorových novinek ze sekce eau de parfum a eau de toilette to znamená eau de cologne: lehké, maximálně osvěžující kolínské, které fungují jako olfaktický energy booster!
Historicky se eau de cologne používaly na osvěžení a očistu pokožky, díky vysokému obsahu alkoholu mohou dokonce částečně nahradit i dezinfekci. Na léto se tak víc než hodí. A protože rychleji vyprchají, donutí vás k častější aplikaci během dne. To berte, zvlášť v současných dnech, jako výhodu. I proto se prodávají ve větších baleních než koncentrovanější toaletní a parfémové vody. 
Toto jsou čtyři kolínské, které mají své pevné místo v letním parfémovém šatníku a mohly by zaujmout i váš nos.

Nejlepší kolínské na léto

Santa Maria Novella Acqua di Colonia

Kdybych měla spočítat, kolik lahviček této kolínské jsem spotřebovala, nestačily by mi prsty na rukou. Toto je absolutní klasika, jeden ze základních pilířů historie i moderního parfemářství. Vůně původně vznikla v roce 1533, kdy ji dominikánští mniši vytvořili pro francouzskou královnu Kateřinu Medicejskou, rodačku z Florencie, kde se, mimochodem, do dnešních dnů a na stejném místě vyrábí dodnes. V čem je ale tato kolínská kromě své dlouhé historie tak výjimečná? Vším. Emocemi, které se vás zhostí, když držíte lahvičku poprvé v ruce, ale i pocity, které ve vás její obsah navodí pokaždé, když se navoníte. Mimořádně svěží, lehká, perfektní ukázka neroli. Velkou výdrž nečekejte, ostatně to ani nemá v popisu práce. Prostě ji používejte několikrát denně. 

Hermès Eau de Rhubarbe Écarlate

Od starých mnichů ve Florencii k současné královně do Paříže. Zářivě rudý flakon byl vůbec první vůní Christine Nagel v roli in-house parfemářky domu Hermès. Přiznám se, že jsem si cestu k této rebarborové kolínské musela chvíli hledat, protože nejsem typický milovník ovocných vůní. Na druhou stranu tato kolínská není obyčejná mainstreamová vůně. Dejte jí trochu času a zjistíte, jak skvěle a snadno se nosí a jak osvěžující energií překypuje. Do horkého léta, kdy vlhkost vzduchu připomíná tropický deštný prales, je to skvělá volba!

Chanel Eau de Cologne

Z stejného roku (2016) pochází i můj další letní favorit, tentokrát se však podíváme do butikové řady Chanel, kde najdete nenápadnou lahvičku se strohým názvem Eau de Cologne. Snadno poznáte, že obsahuje mandarinku, citrusy, bergamot a samozřejmě jasmín, klíčovou ingredienci pro většinu vůní Chanel. Navíc v ní dekódujete tóny divokých květin a slunce, které jinak typicky svěžím akordům dodává příjemnou hřejivost, jež se na kůži rozvíjí elegantním způsobem. Perfektní vůně k pruhovanému tričku, pohodlným lněným kalhotám a balerínkám. 

Acqua di Parma Colonia Pura

Acqua di Parma Colonia je jedna z těch, co přepsala historii vůní a nastolila zcela nový trend. Svého času ji nosily hvězdy němého filmu i Audrey Hepburn, ovšem její moderní interpretace z roku 2017 od Françoise Demachyho je „ledovější“, chladivý efekt se do původní citrusové klasiky povedlo dostat pomocí ozónového akordu. Nadčasová stejně jako její předloha a zároveň konceptuální jako moderní umění.