Vůně

Vůně slunce: Na rozdíl od paprsků se sluneční vůni můžete vystavovat, jak je libo

Hřejivé, uvolňující, uklidňující, ale i sexy, až provokativní. Sluneční vůně se tento rok stávají obrovským trendem, kterému by byla škoda odolávat. Inspirujte se parfémy, jež vás během vteřiny přenesou na pláž kdekoliv po světě. 
Foto: Dan Beleiu for Vogue CS
Pamela Anderson for Vogue CS
Zavřete oči a představte si svůj ideální den. Den, kdy můžete dělat cokoliv, být kdekoliv, mít na sobě, co se vám jen zamane. Zaměřte se na pocity, jaké ve vás tento den vyvolává. Jak vypadá? S velkou pravděpodobností dříve nebo později řeknete, že svítí slunce. Vidíte, jak se hřejivé paprsky odrážejí od okolních předmětů a vy je cítíte na své kůži. Tradiční psychologické cvičení ukazuje naši niternou potřebu po slunečních paprscích a intenzívním světle, které výrazně ovlivňuje naši náladu i fyzickou pohodu. 
I když máte do letní dovolené ještě hodně daleko, na sluncem zalité pláži nebo jiném místě, kde je vám to příjemnější, se můžete ocitnout kdykoliv a kdekoliv. Stačí k tomu ten správný parfém, namíchaný tak, aby vás mozek ošálil a přenesl vás do míst a do nálady, kterou si automaticky spojujeme s prázdninami, krásným počasím a především odpočinkem a klidem. Neustále rostoucí potřeba po všem, co nás dostane do psychické pohody, se odráží i ve vůních. Parfémová scéna se stále častěji uchyluje k tzv. funkčním ingrediencím a parfemáři berou v potaz nejen svou kreativitu, ale především přání nás všech (ve výsledku každý z nich touží vytvořit světový bestseller, který díky své kvalitě odolá času). Netradiční komponenty jako mléko, banány, slané gurmánské tóny jako popcorn, pistácie, ale i čerstvý chléb nebo sluneční nóty se tak dostávají z niche sekce na výsluní a objevují se stále častěji v novinkách přicházejících na trh. Nahrává jim i fakt, že se jako zákazníci přestáváme bát zkoušet netradiční vůně a začínáme ve velkém experimentovat.

Sluneční vůně pro uvolnění a dobrou náladu

Co to jsou ty sluneční vůně? Nemusí mít nutně v názvu sun, soleil, solar apod., i když jména samozřejmě dost napovídají. Sluneční parfémy se vyznačují svou hřejivostí, zároveň jsou ale také transparentní, zářivé. Některé mohou mít lehce nostalgický nádech díky kokosu nebo vanilce, které si nevědomě spojujeme s pláží a drinky u bazénu. Jiné vyloženě svítí díky svému profilu, který byl navržen tak, aby evokoval pocit sluncem zalitého dne. Skvělým příkladem je novinka od značky Kilian. Tu parfemářka Calice Becker vytvořila coby sladce květinovou ódu s tóny tiaré, bergamotu a neroli, kokosu, ylang-ylang a vanilky.
Nositelé těch vůní kolem sebe šíří auru pohody, uvolnění, což dost ovlivňuje jejich chování, stejně jako naladění jejich okolí. V srdci slunečních vůní často najdete zmiňovaný ylang-ylang, silně aromatickou bílou květinu, která v sobě uchovává silné sluneční odlesky. Ale nemusí to být je ta, jak ukazuje např. novinka od Issey Miyake, která celá stojí na jemných kontrastech fialek, hrušek a kosatce. 
Foto: Dan Beleiu for Vogue CS
Pamela Anderson for Vogue CS

Ylang-ylang & kokos

Sluneční vůně nejsou samozřejmě žádnou novinkou. Vezměte si jen ikonickou Sun od Jil Sander, Soleil od Lalique nebo Soleil Blanc od Toma Forda. Zářivé, velkolepé, nepřehlédnutelné kreace tu byly dávno předtím, než se z vůní stalo aromaterapeutikum. Soleil Blanc vytvořila jeho autorka Natalie Gracia-Cetto jako nepředvídatelnou a návykovou ódu luxusního životního stylu. Zcela jiný zážitek zprostředkovává slavná Beach Walk z řady Maison Margiela Replica, na které Jacques Cavallier spolupracoval s Marie Salamagne. I oni použili ylang-ylang a kokos, ale v mnohem menší koncentraci tak, aby navodili pocit relaxu a radosti, která vás zaplavuje ve vlnách. 
Na snovou dovolenou v lahvičce láká značka The 7 Virtue, která se na trhu objevila vloni. Hlavní ingrediencí je kokosové mléko doplněné zázvorem. Lust For Sun od Juliette Has A Gun představuje další důkaz toho, že silně aromatická exotická květina ylang-ylang a kokos nejlépe vystihují slunečný den. U Rabanne v případě flankeru Olympéa Solar najdete vedle exotických bílých květů přímo solární nóty – v laboratoři vytvořenou vonnou ingredienci, která do parfému vnese hřejivost a mysl povzbuzující třpyt. Stejnou ingredienci ovšem zdůrazněnou vanilkou si můžete vyzkoušet na vlastní kůži díky Aqua Allegoria Bosca Vanilla od Guerlain. Pokud dáváte přednost svěžejším kreacím, nemůžete sáhnout vedle s Aqua Vitae Cologne Forte od Kurkdjiana. 
Ať už si vyberete jakoukoliv kombinace, dejte na první dojem a své instinkty. Pak se nemůžete splést a sluneční auru si zamilujete nejen na jedno léto.