CuisineVogue v kuchyni #29: Ravioli à la Gucci
Martin Váša5. 8. 2021
Kuchyň je mým útočištěm. Neustále v ní zkouším, co dovedu, s láskou a někdy pochybnými výsledky. Stejně tak je mým útočištěm kino. Jakmile jsem tak zhlédl trailer k filmu House of Gucci, okamžitě jsem se natěšil a ucítil potřebu přenést se do Itálie. Il prima possibile, per favore!
Lady Gaga, Adam Driver, Jared Leto, Jeremy Irons, Al Pacino a – v neposlední řadě – Ridley Scott, to jsou ingredience, s nimiž máte delikatesu pro oči prakticky zaručenou. Pár dní zpátky zveřejněný trailer k filmu
House of Gucci, který by měl mít premiéru v kinech koncem listopadu, je toho příslibem. Během jeho sledování jsem nedostal jen chuť film vidět, ale rovnou se přenést do Itálie. A v danou chvíli nebylo snazšího, rychlejšího způsobu, jak se o to postarat, než přípravou domácích těstovin.
Gucci, synonymum italského luxusu, má letos neuvěřitelných sto let a podzimní kolekce je toho oslavou. Najdete v ní proto nejrůznější prvky z historie módního domu a s nimi také vliv domu jiného: Balenciaga. Překvapení! Alessandro Michele citoval Demnu Gvasaliu, přesněji řečeno s Demnovým dovolením hacknul jeho kódy.
Já jsem v kuchyni nic nehacknul, ale můj přítel ano. Nevím, jak to dělá, ale má záviděníhodnou schopnost načíst si někdy i desítky receptů, vybrat z nich to nejzajímavější, a pak je snoubit způsobem, který funguje. Což se tentokrát stalo. Do karet nám přitom hrál těstovinovač, dar od mé kamarádky, jíž tímto znovu děkuji. Kdybych mohl, těstovinoval bych celý den.
Na těstoviny toho nepotřebujete příliš, stačí vám:
- 300 g hladké mouky typu 00
- 100 g semolinové mouky
- 4 velká vejce
- Špetka soli
Náplň si žádá:
- 200 g ricotty
- 2 lžičky strouhaného parmezánu
- Lžičku citronové kůry
- Lžičku citronové šťávy
- Špetku pepře
- Špetku soli
A omáčka zase:
- 150 g másla
- Šťávu z půlky citronu
- Kůru z půlky citronu
- Lžíci strouhaného parmezánu
- Pár lístků bazalky
- Špetku pepře
- Špetku soli
Nejprve ve velké míse smíchejte mouky, uprostřed udělejte důlek a do něj vyklepněte vejce a osolte, pak je vidličkou vmíchejte do mouchy. Těsto uhněťte rukama a nechte v potravinářské fólii půl hodiny odpočívat.
Mezitím si připravte náplň tak, že smícháte všechny potřebné ingredience. Jak vidíte, zatím jde o velmi obtížný recept. I náplň nechte půl hodiny odpočívat, ale pro změnu v lednici.
Dalším krokem je samotná tvorba těstovin. Těsto vyválejte a rozdělte na tři části. Každou jemně pomoučněte a projeďte těstovinovačem. Pokud chcete, můžete těstoviny povýšit na vyšší úroveň tím, že mezi dva tenké kusy těsta položíte pár lístků bazalky a v těstovinovači je spojíte v jeden.
Nyní přichází čas na plnění. Nejsem si jistý, jaká velikost je správná velikost, ale nám se povedly asi tři různé, z nichž některé byly absurdně malé, jiné velké téměř jako polštář. Na internetu najdete nespočet možností, jak raviolu tvarovat, anebo můžete popustit uzdu fantazii, jako jsme to udělali my, a proto vidíte na fotce pouze tři kousky.
Přítel před podáváním ještě rozehřál máslo s citronovou šťávou a kůrou, lžící parmezánu, pár lístky bazalky, špetkou pepře a špetkou soli a pak v omáčce na pánvi těstoviny vymáchal.
Jak se řekne italsky mňam?