Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Doplňky

13 ikonických kabelek, které se vyplatí koupit z druhé ruky

ALICE CARY6. 8. 2024
Skutečnými hrdiny mezi kabelkami zůstávají vintage kousky. Kabelky, které si své místo v módním nebi zasloužily časem a nesou s sebou odkaz, který určuje jejich hodnotu jak sentimentální, tak i finanční. Které to jsou?
 Sarah Jessica Parker
Foto: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images
Sarah Jessica Parker

Proč se vyplatí dívat se po starších kabelkách

„Zákazníci hledají investici ve vintage módě, stejně jako v interiérech a v umění," říká Erica Wrightová, zakladatelka módní platformy Sourcewhere. „Je pro ně důležité koupit kousek, který si udrží hodnotu za dalších pět až deset let." Navždy ikonické siluety kabelek od značek jako Hermès, Chanel a Louis Vuitton si udržují neutuchající popularitu. Zároveň však panuje vášnivý zájem o tašky s potenciálem stát se vintage klasikou budoucnosti, například o Margaux od The Row, Puzzle od Loewe nebo Cassette od Bottega Veneta. Až čas ukáže, zda se tyto kousky stanou vyhledávanými i za dvacet let, kdy se už budou pyšnit nálepkou vintage.
Zatímco značkové vintage kabelky mají svůj neodolatelný šarm, nenechte se odradit od nákupu i těch neznačkových. Některé z mých nejzajímavějších doplňků jsou právě neznačkové kousky, které jsem našla ve vintage obchodech, charitativních bazarech a na prodejních platformách. Jejich cenovka je navíc zpravidla přívětivější. Amy Bannerman, ředitelka sekce pre-loved na Ebay, vyhlíží „neobvyklé a speciální" kabelky s výšivkou nebo korálky, místo toho, aby se soustředila na značku. „Pro mě je důležitější funkce než forma a moje kabelky musí být praktické," říká Vogue. „Nikdy jsem si nekoupila novou kabelku a ani to nehodlám měnit."
Opětovné vydání ikonických modelů, jako je například Le City, může také znovu rozvířit zájem o originální vintage kabelky. Wright potvrzuje zvýšený zájem o kabelku Prada z roku 1995, kterou proslavila Carolyn Bessette-Kennedy a již Miuccia Prada modernizovala v kolekci na jaro a léto 2022. Také originální verze JPG Birkin od Hermès a Plume Hermès, které se nedávno objevily na přehlídkových molech, jsou stále žádané.

Baguette od Fendi 

Nadšení pro bagetu od Fendi rozhodně nehasne. Zrozena v roce 1997, milovaná Carrie Bradshaw a toužebně vyhledávaná módními ikonami celého světa, je dokonale ležérní Baguette možná jednou z nejlepších kabelek přes rameno na světě. „Je těžké najít dobrý recept, ale člověk by měl riskovat," uvedla kdysi pro Vogue její tvůrkyně Silvia Venturini Fendi. „Mám pocit, že jsem módě něčím přispěla."
Vintage kabelka Baguette, FENDI, prodává Ebay, 890 €
Foto: Fendi
Vintage kabelka Baguette, FENDI, prodává Ebay, 890 €

Columbus od Dior 

V archivech Dior se skrývá tiše dřímající hvězda Columbus, kterou jsme naposledy zahlédli u Rihanny, a věříme, že se letos chystá její velký návrat. Podle údajů platformy Vestiaire Collective se zájem o ni v první polovině roku 2024 zdvojnásobil oproti loňsku. Představena byla v kolekci jaro – léto 2002 a patří mezi ikonické doplňky z éry Johna Galliana.
Vintage kabelka Columbus, DIOR, prodává VestiaireCollective, 1195,41 €
Foto: Dior
Vintage kabelka Columbus, DIOR, prodává VestiaireCollective, 1195,41 €

Le City od značky Balenciaga  

Demna letos znovu oživil ikonickou tašku Le City od značky Balenciaga. Těmto novým kouskům ale chybí elegantní patina, kterou naleznete u vintage verzí. Ve stylu své původní ambasadorky Kate Moss, která údajně sehrála klíčovou roli při uvedení kabelky na trh, když si o ni řekla po přehlídce Nicolase Ghesquièreho i přesto, že se původně nepočítalo s výrobou. Tato taška se nejlépe nosí ležérně rozevřená s veškerým obsahem na očích. Dodává jí to nezaměnitelný šarm.
Vintage kabelka Le City, BALENCIAGA, prodává VestiaireCollective, 775,50 €
Foto: Balenciaga
Vintage kabelka Le City, BALENCIAGA, prodává VestiaireCollective, 775,50 €

Paddington od Chloé 

Kdyby existovala jediná kabelka, která by definovala počátek boho éry, byla by to Paddington od Chloé. Tato polstrovaná, těžká (váží kolem kila, i když je prázdná) taška zdobená visacími zámky se stala okamžitým hitem po svém debutu na přehlídkovém mole jaro – léto 2005 pod vedením Phoebe Philo. Ještě než se vůbec dostala do obchodů, bylo vyprodáno neuvěřitelných 8 000 kusů.
Vintage kabelka Paddington, CHLOÉ, prodává Farfetch, 1 379 €
Foto: Chloé
Vintage kabelka Paddington, CHLOÉ, prodává Farfetch, 1 379 €

Vyšívaná večerní kabelka

Vyšívaná večerní kabelka je ten pravý doplněk, který dokáže rozpoutat konverzaci na každé společenské události. Letos jsou hvězdami večírků kabelky zdobené výšivkou, korálky a flitry. Na eBay najdete spoustu jedinečných vintage kousků, se kterými rozhodně zaujmete.
Vintage kabelka vyšívaná, VINTAGE, prodává Etsy, 61 €
Foto: Vintage
Vintage kabelka vyšívaná, VINTAGE, prodává Etsy, 61 €

Speedy od Louis Vuitton 

Legendární francouzský dům Louis Vuitton je proslulý svými taškami zdobenými ikonickým monogramem a nabízí celou řadu okamžitě rozpoznatelných modelů, jako jsou Neverfull, Pochette a Speedy. Speedy byla původně uvedená na trh jako Express v roce 1930 a znovu se dostala do popředí zájmu díky kreativnímu řediteli pánské módy Pharrellu Williamsovi, který při svém debutu dal modelu Speedy moderní nádech. Kampaň, v níž Rihanna předvedla hned několik zářivě žlutých modelů Speedy, pak tento návrat ještě umocnila.
Vintage kabelka Speedy, LOUIS VUITTON, prodává Ebay, 485 €
Foto: Louis Vuitton
Vintage kabelka Speedy, LOUIS VUITTON, prodává Ebay, 485 €

Vaš kapsářský společník

Toužíte po tašce, do které se vejde všechno? Pak se poohlédněte po praktických kabelkách na rameno plných kapes a okouzlujících doplňků, vyrobených z nylonu, kůže nebo obojího! Užijte si radost z toho, že máte více než jedno místo na uložení klíčů, kosmetických nezbytností a slunečních brýlí.
Vintage kabelka Cargo Pocket, GIANFRANCO FERRE, prodává Ebay, 302 €
Foto: Gianfranco Ferre
Vintage kabelka Cargo Pocket, GIANFRANCO FERRE, prodává Ebay, 302 €

Ergo od Coach 

Za oživení vintage kabelek Coach můžeme poděkovat generaci Z, zejména pak hvězdám jako Olivia Rodrigo a Dove Cameron, které byly spatřeny s ikonickými kousky z archivu značky. Půvabná kabelka Ergo, poprvé uvedená v 90. letech, zažívá renesanci díky svému minimalistickému designu a všestrannosti.
Vintage kabelka Ergo, COACH, prodává VestiaireCollective, 702 €
Foto: Coach
Vintage kabelka Ergo, COACH, prodává VestiaireCollective, 702 €

Roxanne od Mulberry 

Rok 2005 byl zlatým věkem pro kabelky Mulberry a v roce 2024 zájem o klasické modely této značky stále roste. Jak pro Vogue uvedl šéf marketingu Simon Gresham Jones, mladí nakupující i dlouholetí příznivci značky dychtí po nostalgických siluetách, jako je Roxanne, které si mohou pořídit na Mulberry Exchange, což je platforma značky pro secondhandové zboží. Ta zaznamenala téměř dvojnásobný nárůst prodejů za poslední rok.
Vintage kabelka Roxanne, MULBERRY, prodává Mulberry, 786 €
Foto: Mulberry
Vintage kabelka Roxanne, MULBERRY, prodává Mulberry, 786 €

Bamboo od Gucci 

Rukojeti z bambusu jsou neodmyslitelným znakem módního domu Gucci již od roku 1947, kdy spatřila světlo světa ikonická kabelka Bamboo. Tento výrazný detail nyní zdobí celou řadu doplňků Gucci. Gucci vintage kabelky s bambusovými uchy, jak prostorné cestovní tašky, tak ty nákupní, se staly běžným zbožím na prodejních platformách s použitými luxusními značkami.
Vintage kabelka Bamboo, GUCCI, prodává Farfetch, 819 €
Foto: Gucci
Vintage kabelka Bamboo, GUCCI, prodává Farfetch, 819 €

Montaigne od Bottega Veneta 

Rihanna minulý měsíc zazářila v tričku s nápisem „I’m Retired. This Is As Dressed Up As I Get” od značky Peacock Papers. Svůj outfit doplnila kabelkou Bottega Veneta Montaigne v zářivě zeleném pleteném stylu intrecciato. Možná tato kabelka není až tak hvězdná jako jiné, ale rozhodně stojí za pozornost.
Vintage kabelka Montaigne, BOTTEGA VENETA, prodává Vestiairecollective, 667,14 €
Foto: Bottega Veneta
Vintage kabelka Montaigne, BOTTEGA VENETA, prodává Vestiairecollective, 667,14 €

JPG Birkin od Hermès 

Kabelka známá jako birkinka na rameno se poprvé objevila v kolekci na podzim – zima 2024 od Jean Paul Gaultiera. Tato štíhlejší verze ikonické Hermès Birkin umožnila nosit proslulou prostornou tašku přes rameno. V době svého uvedení Sarah Mowerová ve své recenzi pro Vogue předpověděla, že JPG Birkin „nepochybně ještě prodlouží legendární čekací listiny Hermès“, a po dvaceti letech tento model stále patří mezi oblíbené kousky módních zasvěcenců, k čemuž přispívají i nové variace představené na přehlídce značky podzim – zima 2024.
Vintage kabelka JPG Birkin, HERMÈS, prodává Vestiairecollective, 13 285,71 €
Foto: Hermès
Vintage kabelka JPG Birkin, HERMÈS, prodává Vestiairecollective, 13 285,71 €

Bridle od Burberry 

Tahle kabelka je nejvyhledávanějším produktem na britské verzi aplikace Vinted, protože pro Angličany představuje hluboce nostalgický kousek. Platforma oznámila, že taška Burberry Bridle s ikonickým vzorem nova check se stala naprostým hitem. Je tak moc Burberry, jak jen to jde.
Vintage kabelky Bridle, BURBERRY, prodává Ebay, 699 €
Foto: Burberry
Vintage kabelky Bridle, BURBERRY, prodává Ebay, 699 €
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.