Doplňky

Proč budou v létě všichni nosit boho korálky

Zapomeňte na minimalistické šperky. Podle nejnovějších zpráv se můžeme těšit na návrat fascinujících boho polodrahokamů. „Boho móda oslavuje individualitu a propojení s přírodou," říká Tania Nawbar, spoluzakladatelka značky Atelier Nawbar z Bejrútu, která se na výrobu šperků z polodrahokamů zaměřuje.
Foto: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images
Lila Moss, Kate Moss and Yeonjun
Polodrahokamy, skryté poklady země, uchvacují svou odolností, jedinečnými vzory a bohatou paletou barev. „Drahé kameny jsou sice krásné, ale jejich cena je mnohdy nedosažitelná," říká klenotník Fernando Jorge. „Polodrahokamy v sobě skrývají krásu dostupnou všem. Nejsou tak formální a exkluzivní, a proto perfektně vystihují bezstarostnou letní náladu." V nové kolekci brazilského návrháře Celestiala se drahokamy stávají hlavními protagonisty smyslných šperků, které zdůrazňují spojení s přírodou a zvěrokruhem.
Současní designéři šperků s kameny se shodují v jednom – jejich kousky vyzařují ležérní, nenucenou eleganci. „Drahokamy jsou samy o sobě nenáročné," říká Matthew Harris, zakladatel značky Mateo. Jeho kolekce zahrnuje onyx a malachit zasazené do žlutého zlata, čímž vzdává hold svému jamajskému dědictví. Kirsty Stone, zakladatelka Retrouvai, s kameny pracuje podobně. Vytváří ladné siluety, kde se výrazné barvy kamenů snoubí s třpytivými fasetovanými drahokamy, čímž vzniká fascinující kontrast textur a lesku. „Kousek lapisu nebo tyrkysu může ozvláštnit celý outfit a přitom ho nechat ležérním. Proto je ideální na léto," vysvětluje.
Všichni známe tyrkys, lapis lazuli a malachit. Ale svět drahokamů nabízí mnohem více. Existuje nespočet fascinujících a méně známých kamenů, které čekají na objevení. „Nedávno jsem pracovala s botswanským achátem," říká Sophie Howard, zakladatelka značky By Pariah. „Zaujal mě jeho pruhovaný vzor, díky kterému je každý kus jedinečný." Howard používá ve svých špercích i další neobvyklé kameny, jako je jaspis, křemen a mramor, a získala si tak kultovní oblibu mezi milovníky jemných šperků.
Řecká návrhářka Lito Karakostanoglou použila ve své nejnovější kolekci La bouche polodrahokamy ve tvaru rtů zavěšené na jemných řetízcích. „Na polodrahokamech miluji, že mé návrhy mohou být více sochařské. S drahokamy bych takového efektu nedosáhla a rty by působily méně realisticky,“ vysvětluje. „Polodrahokamy mě fascinují už od samého začátku kariéry. Mám ráda jejich hustotu, syrovost a samozřejmě jejich jedinečné barvy."
Polodrahokamy jsou také praktičtější pro období slunce, písku a moře. „Leštěné tvrdé kameny jsou obecně odolnější a méně náchylné k poškrábání než fasetované šperky,“ vysvětluje Nawbar. „Navíc se příjemněji nosí, jelikož jejich hladké povrchy se nezadrhnou o oblečení." Ať už k plavkám zvolíte bohatý náhrdelník z korálků, nebo vrstvené náramky pro bohémský styl, je třeba dodržovat několik pravidel. „Kombinujte je s oblečením v neutrálních tónech, aby jejich výrazné barvy vynikly,“ navrhuje Nawbar. „Nechte kameny jako nejvýraznější součást outfitu a nepřetěžujte je dalšími výraznými doplňky."
Článek původně vyšel na www.vogue.co.uk.