Doplňky

Kabelka Dior Columbus hlásí comeback

V posledních letech jsme zaznamenali návrat legendárních kabelek jako Gucci Jackie, Louis Vuitton Speedy nebo Balenciaga Le City. Ale co Dior Columbus? Ikona z éry kolem roku 2000 se nyní vrací ve velkém stylu.
Foto: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images
Rihanna, 2024
S bílým modelem Columbus z limitované edice zdobeným kamínky už byla spatřena Rihanna, když seděla v první řadě na červnové přehlídce AWGE od A$AP Rockyho na pařížském týdnu módy. V první polovině letošního roku se frekvence vyhledávání kabelky na Vestiaire Collective oproti loňskému roku víc než zdvojnásobila.
Kabelku poprvé ve své kolekci pro jaro a léto 2002 představil John Galliano. Výrazný model hranatého tvaru s přezkou a logem vznikl speciálně pro návrhářovu kolekci Street Chic a byl mnohem robustnější než jiné kabelky od značky Dior. „Krabicový tvar kabelky a odolná konstrukce z ní dělají ideální tašku na každodenní nošení,” uvedla pro Vogue módní redaktorka Threads Styling Olivia Catchpole. „Na mém wishlistu se vyjímá rozhodně vysoko. Jde o investiční kousek.” 
Je pozoruhodné, že taška Columbus nezaznamenala větší popularitu již dříve, a to i přes dominanci trendu Y2K v posledních letech. (Ačkoli Bella Hadid, vždycky o krok napřed, s ní byla spatřena už v roce 2019.) Podle Olivie Catchpole se „značky neomezují jen na cargo kalhoty, ale začleňují více kapes i do bot a tašek.” Široký popruh s očky a masivní sponou připomíná opasky s nízkým pasem z počátku milénia, čímž kousek perfektně zapadá do zmíněného trendu.
Foto: Mehdi Taamallah/NurPhoto via Getty Images
Bella Hadid
Klíčová je však i praktičnost. Nejžádanější modely jsou ty, které se dodávají s kompletní sadou příslušenství. „Kabelky s touto sadou nabízejí velkou úroveň přizpůsobení,” tvrdí zakladatel Break Archive Gabriel Rylka. „Různé nástavce se dají sundat a kombinovat s jinými taškami, a dokonce i s oblečením, čímž se stávají mimořádně univerzálními.”
Modely z limitovaných kolekcí pak samozřejmě mají nejvyšší cenovky jako například barevný model Victim, který byl představen v roce 2003. Nejoblíbenější jsou ale klasické černé, bílé  monogramové styly. „Nejvíce se prodává malá velikost v monogramu z kůže,” prozrazuje Rylka.
Sama jsem nedávno zdědila Columbus kabelku v monogramu, kterou si moje matka koupila ve švýcarském outletu. I když mám raději minimalistický styl a preferuji menší kabelky, za tuhle sklízím pochvaly všude, kam s ní jen vkročím. Má totiž magickou moc pozvednout jakýkoliv outfit.
Článek vyšel v originále na  vogue.co.uk.