Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Doplňky

Dokonalé letní boty na mid season: Stačí jen přidat ponožku

Jana Patočková5. 9. 2024
Oblíbené a pohodlné mules, clogs nebo crocs nemusíte odkládat ani na podzim. Stačí jen přidat ponožku a máte dokonale cool párování na novou sezonu.
Autor: Launchmetrics
Foto: Launchmetrics
Clogs vychází z tradičních dřeváků. Kdysi striktně pracovní obuv se aktuálně dočkala bezpočtu fashion revivalů, ať už se zaměříte na tradiční značky jako Swedish Hasbeens, které si na znovuzrození dřaváků postavily celou identitu, nebo na avantgardní styly camperek. Mules, jejichž název se odvozuje od latinského označení specificky červené a purpurové obuvi senátorů ve starém Římě (mulleus calceus), bývají subtilnější, s nižší podrážkou a obyčejně bez platformy. V módních variacích je najdeme také na podpatku nebo klínku. No, a pak tu máme „nazouváky“, ty stojí někde na módním pomezí mezi pantoflemi a pracovní obuví vycházející ze stylu dřeváků. Vyznačují se především ultra pohodlím. Ale jak se ukázalo letos v létě, ještě to nemusí nutně znamenat, že by nebyly cool. Nazouváky z rodiny Boston původně čistě ortopedické značky obuvi Birkenstock vynesla nejedna módy znalá celebrita. Zdravotní obuv se zde potkává s trendy a konečně dovoluje našim nohám cítit se pohodlně, což bylo v módě především ženám důrazně zapovězeno. Diktát vysokých podpatků už naštěstí pominul.
Kolekce jaro - léto 2024, ACT N
1 / 9
Kolekce jaro - léto 2024, ACT N
Foto: Spotlight/ Launchmetrics
Žádného z těchto modelů se není třeba vzdávat ani s prvními přízemními mrazíky, protože ponožky v sandálech už dávno nejsou tabu. Naopak. Právě nazouváky nebo pantofle se sněhově bílými a poměrně vysokými ponožkami obuly i celebrity jako Gigi Hadid nebo Rita Ora. S blížícím se podzimem pak tento trend řečený socks and stocks zesiluje a na trendsetterských instagramových účtech se objevují i další kombinace se stále teplejšími a měkčími zimními ponožkami. Léto se tak potkává téměř se zimou. Stačí vytáhnout své pletené ponožky od babičky a vyrazit. Ve světě, kde kvůli globální změně klimatu začínají pomalu mizet roční období tak, jak je známe, je móda přizpůsobivá průvodkyně. Míchat zimní s letním není jen zábavnou stylovou hrou, ale občas i nutností.

Clogs aneb dřeváky

Dřevěné, kožené, gumové. Ať už si oblíbíte tradici, nebo hi-tech futurismus, galoše vám budou na podzim skvěle sloužit. S punčochami, ponožkami nebo jen tak, záleží na vaší odvaze a počasí.   
Černé dřeváky, ACNE STUDIOS, prodává Ssense, 750 €
1 / 4
Černé dřeváky, ACNE STUDIOS, prodává Ssense, 750 €      
Foto: Acne Studios

Crocs aneb zatraceně milovaný hybrid

Buď je milujete, nebo nenávidíte. Z pohodlné pracovní obuvi na loď se po výsměchu ze stran módní elity nakonec stal globální trend, který sezonu za sezonou stále překvapuje novými limitovanými edicemi od návrhářů i celebrit. Jak si je jednou Crocs zamilujete, nebudete chtít jinak – obzvlášť s ponožkou, která zajistí extra vrstvu pohodlí i stylu.    
Stomp High Shine Loeafer, CROCS, prodává Crocs, 74,99 €
1 / 4
Stomp High Shine Loeafer, CROCS, prodává Crocs, 74,99 €      
Foto: Crocs

Mules aneb o něco stylovější pantoflíčky

Mules nabraly mnoho nečekaných podob. Mokasíny bez paty. Pantofle na podpatku. S chlupem, stříbrné, masivní i subtilní. Je to jen na vás, jaký styl vám sedne jako ulitý.    
Pantofle Jamal Mule, GMBH, prodává Zalando, 7800 Kč
1 / 4
Pantofle Jamal Mule, GMBH, prodává Zalando, 7800 Kč      
Foto: Gmbh

Nazouváky aneb je to pantofle, nebo ne?

Pokud jste ještě nenaskočili na Birken trend (neplést si se slavnou kabelkou od Hermès), tak právě teď je nejvyšší čas. Nezapomeňte na měkkou a teplou ponožku!   
Nazouváky M2002MA, NEW BALANCE, prodává New Balance, 2559 Kč
1 / 4
Nazouváky M2002MA, NEW BALANCE, prodává New Balance, 2559 Kč      
Foto: New Balance