Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Doplňky

Ty nejlepší kabelky Gucci: od modelu Jackie po Bamboo 1947. Jejich historie a jaké se dají koupit teď

LILAH RAMZI17. 9. 2024
Kabelku Gucci touží mít každý. Kde se tyhle slavné doplňky vzaly, jaké existují nejslavnější modely Gucci kabelek a jaké napínavé historky se za nimi skrývají?
Kabelka Jackie, Gucci, fotografie Lucas Lefler pro Vogue, August 2021
Foto: Lucas Lefler, Vogue, August 2021
Kabelka Jackie, Gucci, fotografie Lucas Lefler pro Vogue, August 2021

Historie nejlepších kabelek značky Gucci

V roce 1897 opustil jistý Guccio Gucci rodnou Florencii a odjel do Londýna, kde pracoval v hotelu Savoy coby poslíček. Každý den nosil zavazadla nóbl klientely. Tím si zajistil patřičné znalosti, které potřeboval, vrátil se do Itálie a začal vyrábět vlastní řadu koženého zboží zaměřeného na cestování. V roce 1921 Guccio otevřel svůj butik na Via della Vigna Nuova ve Florencii. Kromě zboží, které ručně vyráběli místní řemeslníci, se tu prodávaly i kufry z dovozu. Netrvalo dlouho a zákazníci si Gucciovo zboží oblíbili. V jeho obchodě se dveře netrhly.  

Jaké jsou nejlepší kabelky značky Gucci

  • Moon Side – světu se představila v roce 2024
  • Milano – uvedena v roce 2024
  • Tote Bag – debut si odbyla v roce 2024
  • Ophidia – představena v roce 2024, jde o iteraci modelu z roku 2018
  • Chain Horsebit - na světě je od roku 2003
  • Blondie – představena v roce 2022
  • Gucci Horsebit 1955 – na světě je od konce padesátých let
  • Jackie 1961 – debutovala v roce 2021, jde o iteraci modelu z roku 1961
  • Diana – uvedena v roce 2022, jde o přepracování kabelky z osmdesátých let
  • Marmont – poprvé představena v roce 2016
  • Dionysus – debutovala v roce 2015
  • Gucci Bamboo 1947 – na světě je od konce čtyřicátých let
Za Mussoliniho vlády bylo na Itálii uvaleno obchodní embargo. V praxi to znamenalo, že materiály se staly vzácnými, zejména kůže. Guccio a jeho synové Aldo, Vasco a Rodolfo (všichni pracovali v rodinném podniku) museli být kreativní. Kromě cuoio grasso (hladké telecí kůže) vyráběli výrobky z proutí, lýka a dřeva. Salvatore Ferragamo, jejich florentský soused, ve stejné době a ze stejného důvodu začal vybavovat své boty korkovým podpatkem. Právě tehdy vyvinul Gucci tkanou konopnou textilii s diamantovým potiskem, který se stal předchůdcem současného monogramu v podobě dvojitého G.
Roberto Gucci v roce 1984
Foto: David Lees/Corbis/VCG via Getty Images
Roberto Gucci v roce 1984
Kolem roku 1947 se Gucci zapsal do historie módy představením kabelky zdobené bambusovou rukojetí, která byla lehce ožehnutá plamenem. V roce 1953 si ji do ruky vzala Ingrid Bergman ve filmu Viaggio in Italia a na milostný románek Hollywoodu s Guccim bylo zaděláno. Mezi časté návštěvníky obchodu Gucci ve Florencii patřila před svým nástupem na britský trůn i princezna Alžběta, Eleanor Roosevelt a Elizabeth Taylor. Rodolfo Gucci hrál v několika filmech a do otcova obchodu přivedl své přátele od filmu: Bette Davis, Katharine Hepburn a Sophii Loren.
V 50. letech 20. století si lidé v Římě užívali „la dolce vita“. Na Manhattanu zase vznikala příměstská sídliště a hemžilo se to tam stěhováky. Všichni chtěli mít vybavení a doplňky od Gucciho. Během následujících dvou desetiletí otevřel Gucci obchody téměř po celém světě. Jednoho dne vešla do milánské pobočky Grace Kelly a dostala hedvábný šátek zdobený jemným květinovým vzorem nazvaným Flora, který je dodnes klíčovou součástí identity značky Gucci. Při jiné příležitosti si tam Jackie Kennedy Onassis vybrala hobo bag. Tuhle kabelku nedávno přepracoval Alessandro Michele, bývalý kreativní ředitel značky. Stejný osud měla i kabelka Diana s bambusovou rukojetí a taška Gucci Attache. Michele je zodpovědný za Dionysus a Marmont – dvě kabelky, které si ještě roky po svém debutu udržely status it-bag. Teď je u kormidla kreativní ředitel Sabato De Sarno. Čas ukáže, jaké kabelky (nové i staré!) se pod jeho taktovkou dostanou na výsluní. Čtěte dál a dozvíte se příběh všech nejlepších kabelek Gucci, které jsou teď v prodeji.

Moon Side

Kabelka Gucci Moon Sid v barvě oxblood, podzim – zima 2024
Foto: Gucci
Kabelka Gucci Moon Sid v barvě oxblood, podzim – zima 2024
Tohle nebyl jen nějaký letní úlet. Taška Moon Side byla představena v létě roku 2024 jako součást kolekce Gucci Lido. Tahle už klasická kabelka je štíhlá jako srpek měsíce. Poprvé byla předvedena ve veselých barvách, například v jasně růžové. Pro podzimní období má ale módní dům nachystané kabelky z plátna s monogramy a celokožené iterace. Odstíny? Například křídově bílá a inkoustově černá. Ať si zvolíte jakoukoliv barvu, každá kabelka je doplněná páskem zdobeným charakteristickým potiskem Gucci v červené a zelené barvě.

GG Milano

Kabelka GG Milano v barvě oxblood, podzim – zima 2024
Foto: Gucci
Kabelka GG Milano v barvě oxblood, podzim – zima 2024
Je tohle první De Sarnův it-bag? Tahle kabelka by se klidně mohla stát bestsellerem! Jde o jednu z prvních siluet z dílny nového kreativního ředitele, který vymyslel několik archivních repríz. Kabelka GG Milano se představila na milánské módní přehlídce kolekce Gucci podzim – zima 2024. Vyrábí se ve třech povrchových úpravách (hladká lesklá kůže pro minimalisty, embosovaný monogram Gucci pro maximalisty a pruhovaná verze pro všechny ostatní). Tuhle kabelku poznáte hned podle toho, jak je nadýchaná. Navíc se dá díky odnímatelnému řetízkovému popruhu na horní rukojeti používat i jako crossbody.

Tote Bag

Kabelka Tote Bag
Foto: Gucci
Kabelka Tote Bag
Hádanka: Má to zapínání ve stylu háčku à la Jackie, ale tvar jako Diana. Co je to? Seznamte se s kabelkou Tote. Světlo světa poprvé spatřila na přehlídce Gucci jaro – léto 2024. Je to vážně elegantní kabelka, kterou není radno podceňovat – dopřeje vám auru seriozní špičkové manažerky. Na tomto stylu nenajdete logo, pouze přírodní koženou kresbu v pevných odstínech. Kabelka Tote je k mání v malém, středním a podlouhlém tvaru. Pro větší funkčnost má odnímatelný ramenní popruh.

Ophidia

Kabelka Ophidia od Gucci v barvě mint green jaro – léto 2024
Foto: Gucci
Kabelka Ophidia od Gucci v barvě mint green jaro – léto 2024
Z celé kolekce Ophidia trčí motiv autogramu. Zamilují si ji ti z vás, kteří si oblíbili nepřehlédnutelný potisk GG nebo zelený a červený web print. Kolekce byla představena během sezony cruise 2018 pod kreativním vedením Alessandra Michele. Prodeje rok od roku rostou, to je na tom to nejlepší. Můžete si ji pořídit jako boxy Tote, mini kabelku přes rameno nebo v mnoha dalších verzích. Pro jaro 2024 si značka Gucci připravila odolnou džínovinu. Dodává ve dvou pastelových odstínech: broskvově béžové a mátově zelené. 

Chain Horsebit

Dua Lipa s kabelkou Gucci Chain Horsebit
Foto: MEGA/Getty Images
Dua Lipa s kabelkou Gucci Chain Horsebit
V roce 2003 vdechl Tom Ford nový život ikonickému koňskému udidlu – prodloužil jezdecké kování a ukotvil jej na klopě kabelky. O dvacet let později se módní dům ke kabelce vrátil, aby ji zmodernizoval prošívanou siluetou a hravými barvami. Tuhle kabelku musely mít bez prodlení stylové hvězdy jako Dua Lipa, Kendall Jenner a Dakota Johnson.

Blondie

Kabelka Blondie Medium v barvě black
Foto: Gucci
Kabelka Blondie Medium v barvě black
Na Gucci přehlídce Love Parade byla k vidění spousta kouzelných doplňků. Předvedla se zde nejen kabelka Attache, ale také Blondie – decentní kožená taška s odnímatelným popruhem (na výběr je buď lesklý zlatý řetízek, páskové lemování, nebo ji lze nosit bez popruhu). Na kabelce najdete jen málo ozdob, nechybí ale oslnivé logo Gucci. Dvě propojená písmena G (jedno z nich hlavou vzhůru) si nechal Gucci patentovat v roce 1971. Blondie je svým způsobem moderní pocta módnímu domu od Alessandra Micheleho, tehdejšího kreativního ředitele značky Gucci. S touhle kabelkou si užijete spoustu zábavy.  

Gucci Horsebit 1955

Kabelka Horsebit Small, Gucci
Foto: Gucci
Kabelka Horsebit Small, Gucci
Podle legendy vstoupilo třpytivé koňské kování do módní tvorby značky Gucci v roce 1953. Stál za ní Aldo Gucci, kterému došlo, že nakupující mají rádi kabelky s příběhem. A tak přišel s historkou o tom, že rodina Gucci kdysi vyráběla sedla pro šlechtu. Aldo se koňského konceptu nechtěl pustit a pod jeho vedením začalo vrchní prošívání kabelek připomínat to na sedlech. Charakteristickým prvkem značky Gucci se staly zelené a červené pruhy na obvodových popruzích, stejně jako koňská udidla. Aldo zašel dokonce tak daleko, že ve znaku nahradil poslíčka, což byl odkaz na první zaměstnání zakladatele značky, rytířem ve zbroji. Od roku 1955, kdy se koňské udidlo objevilo na kabelce, je poznávacím znamením značky Gucci stejně jako propojená písmena C u značky Chanel. Tom Ford, Alessandra Facchinetti a Frida Giannini – ti všichni začlenili jezdecké kování do svých návrhů. Alessandro Michele, kreativní ředitel Gucci, mu dal zbrusu novou podobu. Reprízovaná kabelka Gucci Horsebit 1955 se představila na přehlídce House Cruise 2020. Na trhu je v různých tvarech (kabelka, brašna, taška přes rameno). Poznáte je snadno – všechny jsou spojené dvojitými D kroužky. Logo Gucci není potřeba, když tu máme jeho nezaměnitelné kování.


Jackie 1961

Jackie Kennedy v roce 1971; Dakota Johnson v roce 2023
Foto: Vogue
Jackie Kennedy v roce 1971; Dakota Johnson v roce 2023
Jackie je taška, která nikdy nevyjde z módy. Obklopuje ji totiž stejné kouzlo jako ženu, po které je pojmenována. V roce 1961 představila firma Gucci kabelku v linii hobo. Ta upoutala pozornost Jackie Kennedy (její manžel miloval mokasíny Gucci). Říká se, že když paparazziové nachytali Jackie Kennedy s touhle kabelkou (tehdy se jmenovala Fifties Constance), rodina Gucci ji rychle překřtila na Jackie. Klasický hobo tvar se pod vedením Toma Forda a Fridy Giannini mnohokrát zopakoval. Jeho nejnovější verzi má na svědomí Michele. V roce 2021 kabelce přidal trochu víc struktury, nastavitelný popruh a pístový uzávěr. Vraťme se ale zpět do roku 2014. Tehdy Giannini udělal z Kate Moss hvězdu kampaně The Jackie Bag. Novou éru slávy téhle tašky má nyní na svých bedrech Harry Styles.

Diana

Princezná Diana v Londýně v roce 1997; Ella Fanning a Sienna Miller v roce 2021
Foto: Vogue
Princezná Diana v Londýně v roce 1997; Ella Fanning a Sienna Miller v roce 2021
Na konci devadesátých let byla princezna Diana častokrát viděna, jak si to štráduje sem a tam a v ruce drží kabelku Gucci s bambusovou rukojetí. Když vyrazila do posilovny a na sobě měla džínové šortky a mikinu, přičemž celý outfit doplnila béžovou semišovou kabelkou, vypadala božsky. Jak již bylo řečeno dříve, kabelky s bambusovou rukojetí jsou pevnou součástí repertoáru Gucci od samého počátku fungování firmy. A na tenhle styl firma nikdy nezanevřela. Ve čtvrtek 1. července 2021 (v den, kdy by princezna Diana oslavila 60. narozeniny) nám Michele představil kabelku Diana s bambusovou rukojetí v podobné verzi, kterou nosila princezna. Na téhle kabelce je logo dvojitých G otočených stejným směrem (Michelův remix monogramu Gucci je jedna z věcí, kterým se v módním domě Gucci tleská). A nebyl by to Michele, kdyby se pořádně nerozmáchl. Přidal elastický pásek v hravé neonové barvě. Je odnímatelný a odkazuje na elastické pásky, které Gucci používá k tomu, aby bambus držel tvar. 

Marmont

Kabelka Marmont byla poprvé uvedena na přehlídce podzim – zima 2016.
Foto: Gucci
Kabelka Marmont byla poprvé uvedena na přehlídce podzim – zima 2016.
Marmont není jen jedna kabelka, ale jejich celá řada. Na svědomí ji má Alessandro Michele. Nedlouho po zvolení do funkce kreativního ředitele firmy Gucci stvořil Marmont s řetízkem a crossbody popruhem – jeho rukopis je v nich lehce rozeznatelný. Poprvé se tahle řada kabelek představila na podzimních přehlídkách v roce 2016 a upoutala svým nespoutaným bohémským duchem 70. let i tichým kouzlem Château Marmont. Michele na kabelce představil své převrácené Gucci logo obklopené přifouknutým výrazným geometrickým prošívaným vzorem ve tvaru V z kůže a sametu. Barvy? Odstíny drahých kamenů. Kolekce Marmont zahrnuje kabelky, batohy a měšce. Kování je někdy poseté perlami. Ať už si vyberete cokoli, nemůžete se splést.

Dionysus

Kabelka Dionysus, Gucci, byla uvedena na přehlídce podzim – zima 2015.
Foto: Gucci
Kabelka Dionysus, Gucci, byla uvedena na přehlídce podzim – zima 2015.
Žádná jiná taška neodkazuje na estetiku řecké elegance a moderního ducha značky lépe než první kabelka, kterou Michele vytvořil pro módní dům Gucci. Dionysus je crossbody kabelka. Má tvar dvojité chlopně z potaženého plátna. Uzavírá ji zapínání ve tvaru U, jehož stopy lze vysledovat až do kolekce konfekce Gucci na podzim 2015. (Michele přidal značce nový charakteristický kousek: O koňském udidle už bylo řečeno vše, ale což takhle nějací hadi?) Dionýsos je bůh zemědělství, vína a radovánek. Kabelku, která nese jeho jméno, zdobí fantastické výšivky s motivy džungle, eklektické šrouby a nášivky podobné těm, jaké najdete na skautských uniformách. Stejně jako řecké božstvo je i kabelka Dionysus hojně uctívána. Od svého zavedení si drží status it-bag.

Gucci Bamboo 1947

Kabelka Bamboo, malá verze, v barvě white
Foto: Gucci
Kabelka Bamboo, malá verze, v barvě white
Bambus a Gucci k sobě neodmyslitelně patří, stejně jako do sebe zapadající zdvojené písmeno G v monogramu módního domu. Ještě po druhé světové válce, na konci čtyřicátých let 20. století, se Itálie potýkala s nedostatkem kůže. Z toho plynula omezení pro její množství, které se dalo při výrobě kabelek použít. Guccio Gucci přišel z nouze s velmi důmyslným nápadem: Použil zakřivenou bambusovou rukojeť, přičemž výchozí surovinu teplem zahřál, aby se zakřivila do tvaru písmene U. Tuhle technologii si nechal patentovat a ve zkoušce časem obstála na výbornou. Všichni kreativní ředitelé módního domu Gucci od Toma Forda přes Fridu Giannini až po Alessandra Michele používali bambus při navrhování konfekce a koženého zboží. Současná verze ikonické tašky, nyní nazvané Gucci Bamboo 1947, se od svého vzniku změnila jen málo. Nenajdete na ní logo. Je leštěná, ale nijak výstředně. Dá se pořídit ve středních, malých a mini velikostech, v různých leštěných kůžích, vyvedená v plátně s monogramy nebo z exotických kůží.
Text vyšel původně na www.vogue.com