Doplňky

Nejluxusnější a nejkrásnější hodinky s perletí v této sezoně

S tím, jak na planetě ubývá zdrojů, se původně běžné materiály přesouvají mezi luxusní. Věhlasné hodinářské značky tak objevují a rozvíjejí práci s perletí.
Foto: Adrian Dennis - WPA Pool/Getty Images
Královna Camilla si zkouší hodinky Rolex Oyster Perpetual
Před pár dny jsem v Praze měla možnost mluvit s panem Jorgem Gellnerem, majitelem slavné klenotnické značky Gellner, která se specializuje na perlové šperky. Jorg Gellner toho ví o perlách hodně, osobně je jezdí vybírat a nakupovat na perlové farmy do hodně vzdálených destinací, například na polynéský ostrov Marutea. Řekl mi, že globální oteplování způsobuje také to, že mořské vody jsou kyselejší. Na zvýšenou kyselost jsou citlivé všechny mořské organismy. „Perlotvorky na změnu podmínek reagují velmi rychle," řekl mi. „Ještě dřív, než v určité lokalitě vyhynou ryby, zmizí perlotvorky."
Možná si ještě pamatujete, jak vaše babička či prababička nosila halenku či svetr s perleťovými knoflíky. Ty se až do roku 1960 vyráběly v jihočeském městě Žirovnice, pak byla výroba perleťových knoflíků pro nedostatek materiálu nahrazena produkcí ze syntetických materiálů. Knoflíky z perleti se v Žirovnici razily od roku 1863, perleť sem proudila od Rudého moře, z jihovýchodní Asie, ale i od Mississippi. Perleťovým razičům a soustružníkům se říkalo čamrdáři a ještě dnes, když se po městečku projdete, uvidíte, jak se na zahrádkách či na cestách ve slunci často něco zaleskne. Jsou to nevyužité zbytky rozdrcené perleti, která se vysypávala. 
Perleť je k mání ve světě dodnes, ale už v menším měřítku se používá ke zpracování do podoby konoflíků či šperků. Není divu, že s tím, jak ubývá na planetě zdrojů, se perleť na hodinkách ocitá v okolí zlata, platiny a diamantů. Představíme vám zde výběr luxusních šperků z oblasti vysoké hodinařiny, které byly uvedeny na světový trh za posledních 24 měsíců a kde perleť hraje hlavní roli ve výzdobě číselníků.

Perleť v čisté podobě

Některé značky dávají vyniknout perleti v její čisté podobě.

Malované lakem

Zejména pokud chtějí dotvořit například noční atmosféru číselníku, aby vyniklo zobrazení měsíčních fází, mohou umělci umocnit krásu perleti i lakem.

Perleťové číselníky s rytinami

Perleť je křehký materiál, proto nelze neobdivovat mistrovství rytců, kteří dokáží číselník ozdobit gravírováním a rytinami s motivy a dekorem typickými pro dané hodinářské značky.

Mozaiky a intarzie s perletí

Použít úlomky perleti v intarziích či mozaikách vyžaduje stovky hodin pečlivé řemeslné práce. Umělec nezřídka musí ovládnout polozapomenutou přihrádkovou techniku – cloisonné. Tato technika umožňuje udržet na místě a oddělit drahé kameny, perleť nebo třeba i emailový lak přihrádkami z kovů.

Hra s odstíny perleti

Barva perleti se liší podle minerálů obsažených ve vodě, v závislosti na její teplotě, ale také záleží na tom, jakým planktonem se perlorodka živí. Barevná perleť posloužila k odvážné hře s odstíny těmto značkám.