Móda

Max Mara: Matematická přesnost funguje i ve světě módy

Nová kolekce Max Mara na jaro-léto 2025 našla inspiraci v antické filozofce jménem Hypatia. 
Foto: Launchmetrics
Kolekce jaro - léto 2025, MAX MARA
V nové kolekci pro jaro-léto 2025 se Max Mara inspirovala, jak už je u značky zvykem, další obdivuhodnou ženou. Tentokrát volba padla na Hypatii, filozofku a první historicky známou matematičku. Nešlo však jen o geometrii a symetrii, která se odráží v dokonalých střizích šatů a svršků, ale také o pokus zachytit a vysvětlit nepřehlednost vesmíru a světa, který nás obklopuje. Právě v matematice se navíc mísí svět iracionální a fantaskní s exaktním. Co je známé o samotné myslitelce? Velká část jejího díla vycházela ze slavného Pythagora, jenž rovnice vyjadřoval pomocí trojúhelníků připomínajících šipky a úsečky. Těmi švadleny vytyčují na dvourozměrné látce cestu, aby vytvořily trojrozměrný objekt: oděv. Je však zapotřebí přesnost, zkušenost, um až jakási magie. 
Díky výše uvedenému mají kabáty Max Mara na jaro-léto 2025 téměř trigonometrické parametry. Úzké pouzdrové šaty a sukně v neutrálních odstínech: tu s žebrováním, tu s dokonale vypočítaným průstřihem jsou jak dokonalým office-wearem pro moderní ženu, tak i poctou matematičce, která proslula svým progresivním životním stylem: byla nezávislá, praktická, zajímala se o politiku a nebála se vyřejně vystupovat. Geometrie a power dressing sálají i z bund nové kolekce značky Max Mara, přičemž dominují ostrá, hranatá a velmi úzká ramena.
Teorie chaosu říká, že máme vždy čekat nečekané. A proto v kolekci založené na matematické přesnosti a geometrii plné dokonalých látek jako gabardén nebo high-endový denim, najdeme i pomačkané hedvábí s náhodně asymetrickými záhyby. Jde o kolekci, která ztělesňuje dokonalou esenci Max Mary a která je ne náhodou učená pro moderní ženu, co ctí všechny, kdo tu byly před ní.