Móda

Jak se Československo a Madeira spojily v nitích, lnu a výšivce

Madeirská výšivka je už po staletí neodmyslitelnou součástí kulturního dědictví stejnojmenného ostrova. Jak se tento nadčasový design dostal až do našich šatníků?
Foto: Christian Vierig/Getty Images
Josephine Skriver, Kelsey Merrit a Sara Sampaio
Autentická madeirská výšivka se vyznačuje jemnými a detailními vzory, které se obvykle skládají z květů, listů a geometrických tvarů. Její tradice sahá až do 15. století, kdy portugalští osadníci přinesli na ostrov techniky vyšívání z Flander a Benátek. Místní řemeslníci tyto techniky zdokonalili a začali je aplikovat na bavlněné látky, které se na Madeiře hojně vyráběly. 
Na začátku 20. století se i Československo, tehdejší velmoc v obchodě s vysoce kvalitním lnem, s nadšením obrátilo na zručné vyšívačky zvané bordadeiras. Čeští obchodníci na Madeiru začali dovážet své plátno, a poskytli tak místním prvotřídní materiál pro předvedení obdivuhodných vyšívacích dovedností. Hotové výrobky s charakteristickou madeirskou výšivkou se poté vyvážely zpět do Československa a dalších částí Evropy. Velkou oblibu si výšivka získala i v Německu a Anglii. 
Každý kus začíná jako kresba inspirovaná ostrovní přírodou, která se pak s pečlivostí přenáší na plátno. Výšivka zahrnuje různé techniky, jako je richelieu, filigrán a stínování, které dodávají vzorům hloubku a texturu. Vyšívačky věnují tvorbě i několik měsíců, čímž zaručují jedinečnost a preciznost každého díla. 
V dnešní době se madeirská výšivka používá nejen k výrobě tradičních oděvů a suvenýrů, ale i k tvorbě moderních a stylových kousků po celém světě. Najdeme ji na šatech, blůzkách, taškách a dalších doplňcích a zůstává nedílnou součástí madeirské kultury. Na ostrově se podle Euronews v roce 2018 výrobou zabývalo asi 30 firem a okolo 4 500 vyšívaček. V některých rodinách se řemeslo stále předává z generace na generaci. 
Madeirská výšivka je víc než jen dekorace – je to příběh o talentu a trpělivosti, kterým se dnes inspirují i světoví módní návrháři a značky. Nechte se tímto nadčasovým motivem inspirovat ve svém letním šatníku i vy!