Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Móda

Kostkovaný podzim: Všestranný vzor pro váš šatník

Kristýna Jandová21. 9. 2024
Zapomeňte na proužky a puntíky, teď ovládne módní scénu kostka. Podzim nabízí nepřeberné množství možností, jak do svého šatníku zařadit tento nadčasový vzor. 
Autor: Launchmetrics
Foto: Launchmetrics
Kostkovaný vzor je jedním z nejsilnějších trendů tohoto podzimu a to jak v klasické, tak i v moderní podobě. V kolekcích pro podzim a zimu 2024 – 2025 nechyběl tento potisk u módních domů jako Dior, Chanel, Chloé, Prada, Versace, Bottega Veneta a samozřejmě ani u značky, pro kterou jsou kostky naprosto ikonické, totiž u Burberry. Díky své všestrannosti se kostky dají přizpůsobit jakémukoliv stylu a mohou působit elegantně i extravagantně. Záleží jen na vašem vkusu, který kousek letos do svého šatníku zařadíte. Většina módních návrhářů s tímto potiskem letos vsází především na kabáty a bundičky, ale také na sukně. 
Historie kostkovaného vzoru je bohatá a sahá až do 12. a 13. století, kdy si obyvatelé indického Madrásu na boky vázali ručně vyráběné kostkované látky zvané lungis. Do světa se ale tato kostkami vzorovaná tkanina rozšířila pod názvem madras známá také jako madrasové káro nebo madrasový pruh. 
Princezna Diana
Foto: Getty Images
Princezna Diana
V 16. století se kostkovaný vzor tartan stal symbolem skotských rodů, které ho začaly používat coby své uniformy. Jeho popularita se rozšířila po celém světě díky členům královské rodiny jako princezně Dianě nebo královně Alžbětě II., ale také díky návrhářům, jako byl Alexander McQueen, Emilia Wickstead nebo Vivienne Westwood, která vzor spojila s punkem. V 70. letech se kostkovaný vzor napojil na kulturu skejtařů skrze tenisky Vans a už od dvacátých let 20. století je neodmyslitelně spojen s anglickou značkou Burberry.
Princezna Diana
1 / 3
Princezna Diana
Foto: Getty Images
Letošní kolekce přinesly nečekaně svěží pohled na klasický kostkovaný vzor. Designéři se nebáli experimentovat a vdechnout mu trochu modernosti. Zvlášť originální jsou návrhy od Stelly McCartney a Kenzo. Nesmrtelná černobílá šachovnice se objevila na přehlídkových molech značek jako Dior, Balmain, Prada nebo Carolina Herrera. Chanel vsadila na tradiční tweedové kostky, tentokrát však v jemných pastelových odstínech.
Kolekce podzim - zima 2024/2025, RABANNE
1 / 39
Kolekce podzim - zima 2024/2025, RABANNE
Foto: Spotlight/ Launchmetrics
Taylor Swift v šatech Christian Dior, botách Stuart Weitzman a šperích Lorraine Schwartz na MTV VMAs 2024
Foto: Getty Images
Taylor Swift v šatech Christian Dior, botách Stuart Weitzman a šperích Lorraine Schwartz na MTV VMAs 2024
Kostky jsou jednoznačně trendem, který tu s námi zůstane. Server Tagwalk ukazuje, že jsou dominantním prvkem v kolekcích resort 2025 a jejich výskyt v letních kolekcích na příští rok se oproti letošku zvýšil o 11 %. Kostky si zamilovala i Taylor Swift, která na ceny MTV vynesla kostkový korzet od Diora, nebo Brad Pitt, který se nedávno v New Yorku procházel v bíločervených kostkovaných kalhotách vedle své partnerky Inés de Ramón.
Pouliční móda nám ukazuje, že kostky jsou neskutečně univerzální. Skvěle se kombinují s čímkoliv od zvířecích vzorů po pruhy. Ať už sáhnete po maxisukni, nebo kabátku, kostkovaný potisk rozzáří každý outfit, formální i ležérní. Využijte kousky, které už máte ve skříni, a vytvořte svůj jedinečný styl.
Brad Pitt a Inés de Ramón, září 2024
1 / 11
Brad Pitt a Inés de Ramón, září 2024
Foto: Getty Images