Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Móda

Tohle bude váš nezbytný společník pro chladné dny

Kristýna Jandová15. 10. 2024
Kašmír se pohybuje na vrcholu žebříčku luxusních materiálů, a není tak divu, že se mu někdy přezdívá měkké zlato. Proč je tak výjimečný, proč by měl být součástí vašeho šatníku a jak se o něj správně starat?
Soft Goat kolekce podzim a zima 2024-2025
Foto: Soft Goat
Soft Goat kolekce podzim a zima 2024-2025
Kašmírový kousek je investicí do budoucnosti. Jeho nadčasová elegance, výjimečná měkkost a hřejivost z něj dělají nezbytný prvek podzimního, zimního i jarního šatníku. Kašmírový oděv je hypoalergenní a šetrný k pokožce, což ocení i ti nejnáročnější zákazníci.
Kvalita kašmíru se odvíjí od jemnosti a délky vláken. Právě tyto faktory určují, zda bude váš kašmírový oděv měkký, teplý a odolný proti žmolkování. Jak říká Stephanie Bergstroem, zakladatelka značky Soft Goat: „Dosáhnout té nejlepší kvality kašmíru je celkem věda, a proto je to i tak drahý materiál." Investice do kvalitního kašmíru se vám však vyplatí. Nejenže získáte nadčasový kousek do svého šatníku, ale také podpoříte udržitelné zpracování tohoto vzácného materiálu.
„Aby si kašmír zachoval své jedinečné vlastnosti, je důležité šetrně a pečlivě odstraňovat hrubší vlákna," vysvětluje Bergstroem. Právě tento správný postup zajišťuje, že výsledný materiál bude nejen měkký a hřejivý, ale také odolný a dlouhodobě zachová svůj původní vzhled.
Soft Goat, kolekce podzim – zima 2024/2025
1 / 3
Soft Goat, kolekce podzim – zima 2024/2025
Foto: Soft Goat

Původ a výroba kašmíru

Věděli jste, že na výrobu jednoho luxusního kašmírového svetru je zapotřebí vlny z pěti až deseti koz? Jemná kašmírová vlna se získává kartáčováním koz v období línání a následným zpracováním těchto vláken, která jsou mnohem tenčí než lidský vlas. Hlavními producenty kašmíru jsou Mongolsko, Čína a Indie. I přes šetrné získávání vlny, které zvířatům nijak neubližuje, se ale v posledních letech diskutuje o udržitelnosti výroby kašmíru a jejím dopadu na životní prostředí.
Otázky týkající se zodpovědného chovu koz a dopadů na místní komunity vyžadují pozornost a hledání udržitelných řešení. Při výběru kašmírových výrobků se zajímejte, jak je materiál získáván a jaké jsou závazky výrobce. Například značka Soft Goat spolupracuje s dodavateli, kteří se starají o dobré životní podmínky koz a pasou je v přirozeném prostředí. „Jsme pevně přesvědčeni, že když naši zákazníci vidí, jak dlouho jim naše kousky vydrží, povzbuzujeme je i k tomu, aby investovali do trvanlivých oděvů namísto rychlé módy, která vytváří spoustu odpadu,” říká Bergstroem a dodává, že také úzce spolupracuje přímo s mongolskými dodavateli a pastevci, u nichž provádí pravidelné audity, aby se sami přesvědčili, jaké normy a standardy dodržují.
Existuje také několik certifikací, které vám mohou při výběru etického kašmíru pomoci. Responsible Wool Standard se zaměřuje na humánní zacházení se zvířaty a Global Organic Textile Standard zajišťuje, že výroba je šetrná k životnímu prostředí. Díky těmto iniciativám můžete být jako spotřebitelé součástí pozitivní změny. Značka Lilysilk zase spolupracuje s organizací The Good Cashmere Standard, která se zaměřuje na definici standardu udržitelného kašmíru, podpoře životních podmínek zvířat při výrobě kašmíru a podpoře jejich pastevců. 
Lilysilk, kolekce podzim – zima 2024/2025
1 / 3
Lilysilk, kolekce podzim – zima 2024/2025
Foto: Lilysilk

Jak se správně starat o kašmír, aby vám dlouho vydržel

Kašmír je luxusní materiál a zaslouží si tu nejlepší péči. Občas se vyplatí kašmírové oděvy nechat vyčistit odborníky v čistírně oděvů. Kašmír ale můžete vyprat i doma, pokud budete dodržovat péči, která nemusí být nijak složitá, jak říká sama Bergstroem. Její značka Soft Goat kromě oděvů nabízí i profesionální pomůcky, které vám v tom pomohou. Mezi ty patří jemný prací prášek na vlnu a kašmír, hřeben, jenž vám pomůže odstranit žmolky, cedrové dřevo, které odpuzuje moly, ale i úložné vaky, které oblečení ochrání před prachem a nečistotami.
Podle značky Lilysilk je nejlepší prát kašmír v ruce. Naplňte umyvadlo studenou vodou s jemným pracím prostředkem, opatrně kousek vyperte a poté důkladně opláchněte v čisté vodě. Vypraný kousek položte do ručníku a jemně vyždímejte. Sušte naplocho. Pro zachování tvaru a kvality kašmíru ho skladujte složený. Pravidelně ho zbavujte žmolků pomocí dřevěného hřebínku.

Trendy pro letošní podzim a zimu

Kašmírový svetr je základem zimního šatníku. Jaký střih si ale vybrat? Velmi jednoduše se nosí a kombinují svetry s kulatým výstřihem. Letos jsou pak trendy objemné šály ve stejné barvě, jako máte svetr. Nejlépe vás pak zahřeje svetr s rolákem. Mezi nejpopulárnější pletené kousky aktuálně patří také rozepínací kardigany. Béžový od značky Khaite si oblíbila i Katie Holmes. Další nadčasové kousky pak najdete například u značek jako Toteme, Loro Piana nebo The Row. 
Ella & il, kolekce podzim – zima 2024/25
Foto: Ella & il
Ella & il, kolekce podzim – zima 2024/25
Oblíbené jsou také doplňující se sety svetru a kalhot, které najdete například u deset let staré norské značky ella & il, jejíž zakladatelky jsou nevlastní sestry. „Vždy se snažíme navrhovat sety, které je snadné kombinovat ležérně i elegantně,” říkají. „V kašmírovém setu se budete cítit luxusně a pohodlně, a pokud ho doplníte o kozačky na podpatku a o šperky, můžete v něm vyrazit i do města.” Značka Soft Goat na sezonu podzim zima 2024 a 2025 do své kolekce zařadila trendy bouclé kašmír a také nové vzory od jemných úpletů až po robustnější copové vzory. Praktickými kousky k podzimnímu vrstvení jsou také kašmírové vesty nebo nadčasové svetry s proužky. Jaký kašmírový kousek si letos vyberete vy?
Hnědé šaty, SOFT GOAT, prodává Soft Goat, 515 €
1 / 10
Hnědé šaty, SOFT GOAT, prodává Soft Goat, 515 €     
Foto: Soft Goat