Móda

Veronica Leoni je novou kreativní ředitelkou Calvin Klein Collection

Značka vlastněná společností PVH Corp. dnes oznámila krok, který jí umožní návrat na oficiální program týdnů módy.
Foto: Collier Schorr / Courtesy of Calvin Klein
Veronica Leoni
„Jsme hrdí na to, že můžeme Veroniku jmenovat,“ uvedla prezidentka značky Eva Serrano. „Od našich prvních rozhovorů bylo jasné, že Veronica se na tento okamžik a příležitost definovat novou éru značky Calvin Klein připravovala celý život. Jsem si jistá, že její cílevědomý přístup k designu a pracovní etika v kombinaci s našimi společnými hodnotami ještě více obohatí naši ikonickou značku a vyústí v kolekci, která bude rezonovat s našimi zákazníky po celém světě.“
Ačkoli je Leoni málo známá, má za sebou slušný životopis. Italka žijící v Římě je veteránkou značek Jil Sander, Céline Phoebe Philo, Moncler a The Row. Před třemi lety založila vlastní značku Quira a v roce 2023 se stala finalistkou ceny LVMH, přičemž svůj styl tehdy pro Vogue popsala jako „ostrý pohled na ženskost s hravostí“.
Calvin Klein je po odchodu Rafa Simonse z pozice kreativního ředitele na konci roku 2018 bez návrháře. Ale po několika klidných letech se dostává zpět na titulní strany. Kampaň s Jeremym Allenem Whitem skvěle rezonovala s jeho vítězným kolečkem během sezony udělování filmových a televizních cen, kdy posbíral mnoho uznání za roli v seriálu Medvěd. Proto kampaň dobře zafungovala jak pro herce, tak i značku. A Calvin Klein se znovu prosazuje i na červeném koberci: Zendaya si na římskou premiéru filmu Challengers oblékla oblek Calvin Klein na míru a před rokem značka oblékla basketbalistku Brittney Grinerovou, nedávno propuštěnou z ruského vězení, na její první Met Gala.

Calvin Klein jmenoval na vrcholnou módní pozici ženu. To je dobrá vizitka, řada značek setrvale jmenuje na tuto pozici muže. A díky své autorské estetice by mohla být Veronica pro Calvina Kleina tou pravou ženou. Její záliba v klasickém minimalismu a zaměření na krejčovské práce se shodují s pravidly, která si zakladatel značky osvojil už v 90. letech.
„Jsem nadšená a poctěná, že mám příležitost napsat novou kapitolu příběhu Calvina Kleina,“ uvedla Leoni ve svém prohlášení. „Calvin Klein po desetiletí interpretoval myšlenku odvážného sebevyjádření a já ji chci posílit silným důrazem na styl a kreativitu. Jsem hluboce vděčná Evě Serrano za její vizi a důvěru. Během mé kariéry mě ovlivnila inspirativní setkáními s některými z vizionářek v oblasti módy a ona je jednou z nich. Chci také poděkovat generálnímu řediteli PVH Stefanu Larssonovi.“
Podle tiskové zprávy bude Leoni společně se Serranem zodpovědná za přinášení inspirace do hlavního portfolia i na červený koberec. Její první přehlídka bude mít premiéru na podzim 2025.
Článek původně vyšel na www.vogue.com.