Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Přehlídky

Ve své nové kolekci je Simone Rocha nejdrzejší, jaká kdy byla

ALICE NEWBOLD16. 9. 2024
Během aktuálního londýnského týdne módy představila novou kolekci na jaro – léto 2025 také irská návrhářka Simone Rocha. Nechyběly květiny, korálkové výšivky, tlumené barvy, průsvitné materiály ani crocsy.
Kolekce jaro - léto 2025, SIMONE ROCHA
Foto: Launchmetrics
Kolekce jaro - léto 2025, SIMONE ROCHA
Simone Rocha má náladu koketovat, přestože ji, jak se zdá, postihla módní chřipka – nejspíš důsledek jejího bouřlivého výletu na benátské Bienále těsně před londýnským týdnem módy. V hlase irské návrhářky je stále cítit náznak rozpustilosti a vzrušení z odhalení nové kolekce na jaro – léto 2025, kterou popisuje jako „performativní, hravou a provokativní“ a s níž se vrací už podruhé na stejné místo, totiž do londýnské budovy Old Bailey, kde sídlí Hlavní trestní soud Anglie a Walesu. Od doby, kdy se její charakteristické a působivé modely vznášely v tamních halách pokrytých tmavě zeleným mramorem poprvé, se mnohé změnilo. Především přibyl denim – samozřejmě ozdobený krystaly. Precizní práce s korálkováním je vedlejším produktem (ovšem nikoli zbytkovým!) jejího pobytu v ateliéru Jeana Paula Gautiera, kde působila v roli hostující návrhářky, a odráží odvahu a drzost, jež jsou zakořeněny v DNA tohoto francouzského módního domu
Průsvitné prádlové prvky použité jako svrchní oděvy, sukně připomínající baletní tutu a rafinované průstřihy či rozparky patří k charakteristickým znakům tvorby Simone Rocha, ale tentokrát, jak popisuje sama návrhářka, je v záplavě růžové romantiky přítomný také silný aspekt performativnosti. Inspirovala ji práce legendárních choreografů Piny Bausch a Michaela Clarka a zamýšlela se nad „vzájemným ovlivňováním toho, co se děje na jevišti a pod ním,“ s přímým odkazem na představení Nelken (Karafiáty) od Piny Bausch. Tato legendární show z osmdesátých let, známá také jako „taneční kytice“, byla mimo jiné proslulá i díky osmi tisícům karafiátů, jež pokrývaly scénu a které Rocha obrazně řečeno ve své interpretaci nacpala do šatů nebo všila do skrytých živůtků. Zamyslela se také nad tím, jak jinak by mohly fungovat knoflíkové dírky, tradičně mužská oděvní doména. Jaká by byla jejich funkce mimo jejich „přirozené prostředí“? Ve tvůrčí mysli Simone Rocha se zrodila odpověď v podobě kamínky zdobených kalhotek, z nichž vyrůstají ornamentální květiny jako forma naší „ženské zahrádky“. 
Kolekce jaro - léto 2025, SIMONE ROCHA
1 / 51
Kolekce jaro - léto 2025, SIMONE ROCHA
Foto: Launchmetrics
Osobitý ráz celé kolekce, protkané také barevností a díly malířky Genieve Figgis, podtrhla již potřetí spolupráce se značkou Crocs, jež pro všechny ochotné zaplatit na eBayi dvojnásobek beznadějně vyprodaných limitek přináší nové styly nejošklivějších a nejvíc cool bot na světě: „Miluju střet pragmatičnosti se zdobností,“ říká k tomu nadšeně Rocha, která má během příprav přehlídky na nohou jeden z modelů ozdobených romantickými korálky: „Jakmile si je jednou obujete, je těžké respektovat jinou obuv.“ Pro všechny fanoušky a fanynky Simone Rocha, kteří zaplnili prostory budovy trestního soudu, právě toto platí. A to i co se týče šatů lehoučkých jako pírko z dílny této talentované tvůrkyně, ve kterých a pro které žijí a dýchají. Kdo má srovnání, nechce už žádné jiné.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk