Přehlídky

Jak transformační cesta (do) Himalájí přispěla ke vzniku kolekce Litkovska podzim - zima 2024

Kolekce plná džínoviny, neutrálních a tmavých tónů odrážejících témata Země a vody. Lilia Litkovska s námi sdílela myšlenky, které stojí za její nejnovější kolekcí.
Foto: LITKOVSKA
Kolekce podzim - zima 2024, LITKOVSKA

Kde se vzala inspirace pro tuto kolekci?

Inspirace vzešla z mé osobní transformační cesty do Himaláje. Obklopena čistou moudrostí hor a oživující silou vody jsem při ní objevila hluboké spojení s tématy znovuzrození a obnovy. Tato zkušenost ve vysokých nadmořských výškách, kde jsem mohla vztyčit ukrajinskou vlajku, nejenže potvrdila oddanost mé zemi, ale také hluboce ovlivnila kreativní směr celé kolekce.

Můžete mi o filozofii své kolekce prozradit více? Mluvila jse o konceptu „chaotické rovnováhy vesmíru“. Co to přesně znamená?

Koncept „chaotické rovnováhy vesmíru“ hovoří o vrozené nepředvídatelnosti a neustálém toku života. Tato kolekce myšlenku ztělesňuje, a to prostřednictvím následujících designových prvků: dekonstrukce mužských sak a kalhot představuje strukturu a řád, zatímco složitě propletené šály symbolizují plynulost a potenciál pro nové začátky. Tato dualita zrcadlí světový chaos a rovnováhu, odrážející nekonečný cyklus změny a znovuzrození, který všichni zažíváme.

Proč jste si pro focení kampaně vybrala zrovna Tokio?

Tokio je součástí kultury, která mě v kreativní cestě tolik inspirovala. Tokio, spolu se svojí kombinací tradice a moderny, ztělesňuje energii Litkovska. A právě schopnost tohoto velkoměsta harmonizovat staré s novým rezonovala s tématy kolekce, znovuzrozením a neustálou transformací. A aby toho nebylo málo, městská krajina Tokia poskytla futuristické pozadí, které krásně kontrastovalo s přírodními inspiracemi za kolekcí.

V kolekci vidím hodně džínoviny, neutrálních a tmavých tónů. Proč jste zvolila tuto kombinaci tónů?

Volba džínoviny, neutrálních a tmavých tónů byla záměrná, aby odrážela témata Země a vody, tedy prvky, které symbolizují zakotvení a plynulost. Džínovina se svojí drsnou texturou přitom představuje odolnost a nadčasovost, zatímco neutrální a tmavé tóny vyjadřují hloubku a tajemství jiných světů. Tato paleta vytváří harmonickou rovnováhu, která celkově ladí s filozofií značky o znovuzrození a obnově.

Který kousek je váš oblíbený?

Jedním z mých nejoblíbenějších kousků je kabát ozdobený šálou. Krásně kombinuje eleganci se symbolikou představující čistotu a transformační sílu času, kruh života. Dalším kouskem je nový Zip Bag, který se transformuje mnoha způsoby, aby přizpůsoboval k flexibilitě a připravenosti na cokoliv. To skutečně reprezentuje celou ideu Litkovska: každý nositel si jej stylizuje po svém, stává se spoluautorem svého vzhledu, čímž svou osobnost vynáší do popředí.

Je něco, co byste si přála, aby vaši zákazníci věděli, až obléknou některý z vašich nových kousků?

Chci, aby při nošení této kolekce cítili smysl pro obnovu a spojení s vesmírem. Každý oděv byl navržen tak, aby jim připomínal jejich vlastní potenciál pro růst a transformaci, prozkoumání hlubin jejich vědomí. Doufám, že pocítí hluboké spojení se svojí odolností a otevřeností. Je to vetkané do každého návrhu.

Řekněte mi, proč si myslíte, že je vaše značka víc než jen oblečení? Jaký je skutečný účel vaší značky?

Značka Litkovska je víc než jen oblečení; jde o formu sebepoznání, médium pro vyprávění příběhů a kulturní vyjádření. Naše značka se snaží vytvářet dialog o identitě, dědictví a síle transformace. Vybízí ženy všude po světě, aby se do této konverzace zapojily, vyjádřily se a přijaly své jedinečné já. Naším skutečným účelem je podporovat pocit spojení a posílení prostřednictvím módy.

Je něco, co již plánujete pro sezonu jaro/léto 2025? Stačí nám aspoň naznačit...

Pro sezonu jaro/léto 2025 plánujeme dlouho očekávanou spolupráci s opravdu jedinečným umělcem — osobou, kterou jsem po mnoho let obdivovala. Bude to něco vzrušujícího a nemohu se dočkat, až to ukážu světu!

Na co se tento rok nejvíce těšíte, pokud jde o vaši značku, nebo dokonce o váš osobní život?

Je tu jen jedna věc, na kterou stále myslím: vítězství a mír pro Ukrajinu! Doufám v to a čekám, že tento den přijde co nejdříve.