Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Přehlídky

Balenciaga: Demna zkoumá svůj módní slovník v kolekci jaro – léto 2025

Héloïse Salessy1. 10. 2024
Od svého jmenování do čela značky Balenciaga v roce 2015 vytvořil Demna mimořádně rozpoznatelný módní jazyk, doplněný o oversized ramena, sportovní linie a nepřehlédnutelné střihy. Těmto kódům, které se postaraly o jeho úspěch, vdechuje nový život v kolekci pro jaro – léto 2025.
Kolekce jaro – léto 2025, BALENCIAGA
Foto: Launchmetrics
Kolekce jaro – léto 2025, BALENCIAGA

Nejdůležitější okamžiky přehlídky Balenciaga jaro – léto 2025

„Moje nejranější vzpomínky na módu sahají do doby, kdy jsem kreslil siluety na karton, vystřihoval je a pořádal módní přehlídky na babiččině kuchyňském stole,“ vzpomíná Demna v poznámce k přehlídce Balenciaga jaro – léto 2025. Právě na několikametrovém mahagonovém stole totiž návrhář tuto kolekci představil coby vzpomínku na své první stylistické zážitky. Hosté se usadili po obou stranách stolu a zblízka obdivovali šatník Balenciaga pro příští sezonu. Nicole Kidman, Laetitia Casta, Katy Perry, Sophie Marceau, Amelia Gray, Salma Hayek, Lindsay Lohan a Alexis Stone, která se tvářila jako Jack Nicholson, ti všichni se v pondělí 30. září objevili v pařížské Les Invalides na módní přehlídce značky Balenciaga, kterou v rytmu remixu písně Gimme More od Britney Spears uvedla skupina BFRND.
Demna čerpal ze samotné podstaty své vize, totiž z hranice mezi couture a sportem a z know-how mezi tradicí a odvahou. Návrhář znovu prozkoumal své tvarosloví značky Balenciaga, které mu už udělalo jméno, tedy nečekané siluety, které se vzpírají konvencím a mají za cíl zpochybnit zavedené normy. „Tato přehlídka mě po 35 letech vrací k počátkům mé vize. Je to pocta módě s nadhledem,“ zdůrazňuje Demna. Pro uvedení této kolekce 58 looků si návrhář představoval siluety, které orchestroval kolem kousků spodního prádla, nebo spíše trompe-l'œil kombinace. Téma spodního prádla pokračovalo i v následujících loocích a sukně s korzetovými efekty dávaly džínovině nový rozměr.
Poznámky Demny ke kolekce Balenciaga jaro – léto 2025
Foto: Balenciaga
Poznámky Demny ke kolekce Balenciaga jaro – léto 2025
Demna se ve svých kolekcí pro značku Balenciaga zabývá tématy spojenými se společenskými normami a často to dělá ironicky. V kolekci jaro – léto 2025 se objevila bunda na zip s vytetovanými nápisy Fashion Designer nebo Human Being. Siluety sportovního oblečení, teplákové bundy a polokošile zůstávají červenou nití v módním slovníku Balenciaga by Demna. Vrstvení je stále na denním pořádku, k tomu maxiverze, dramatická ramena a límce a vyloženě futuristické brýle.
Jako důstojný dědic Cristóbala Balenciagy se Demna věnuje krejčovství, grand soir siluetám a dokonale střiženým kabátům, které jsou jeho silnou stránkou od doby, kdy převzal vedení módního domu. Díky kritickému pohledu na design a dokonalému řemeslnému zpracování vytvořil Demna během několika sezon jedinečný vizuální jazyk, který si našel své publikum. Kolekce pro jaro – léto 2025 zůstává ucelená a je součástí obratu, který gruzínský návrhář inicioval od svých začátků u Balenciagy.
Kolekce jaro – léto 2025, BALENCIAGA
1 / 58
Kolekce jaro – léto 2025, BALENCIAGA
Foto: Launchmetrics
Článek vyšel v originále na vogue.fr.