Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Přehlídky

Bellin návrat, debut Kylie Jenner a Harry Styles (dvakrát): Virální momenty přehlídek pro jaro – léto 2025

tým VOGUE3. 10. 2024
New York přinesl pěstní souboj Wu-Tang Clanu a street style Rihanny s Botticellim. Londýn nám naservíroval mullet Harryho Stylese a velmi živou noc díky Charli XCX. Milán nabídl Versaceho parfémové podpatky a pytle Bottega. A Paříž? Ta přivedla zpátky Bellu Hadid a Alessandra Micheleho. Vogue přináší všechny podrobnosti o tom, co se vlastně dělo během nezapomenutelné přehlídkové sezony jaro – léto 2025.
Kylie Jenner, kolekce jaro - léto 2025, COPERNI
Foto: Spotlight/ Launchmetrics
Kylie Jenner, kolekce jaro - léto 2025, COPERNI

Přehlídky na jaro – léto 2025 očima redakce Vogue CS

Módní měsíc, který začal 6. září v New Yorku a skončil 1. října v pařížském Disneylandu, vedle kolekcí ready-to-wear na sezonu jaro – léto 2025 přinesl celou řadu nezapomenutelných momentů. Pojďme si je všechny připomenout, ať máte dokonalý přehled nejen o trendech a o tom, co se bude nosit v roce 2025, ale také o klíčovém dění na scéně a kolem celebrit a supermodelek. 

New York

Rihanna si zahrála na Botticelliho Venuši na přehlídce Alaïa

Na přehlídce Alaïa v Guggenheim Museu byla jen jedna žena, která dokázala módní smetánku donutit čekat déle než přijatelných 30 minut. Kdo? Naše americká kolegyně Chloe Malle vystihla nejlépe tento okamžik přímo na místě: „Sevřela na hrudi své na míru šité křišťálové síťované šaty Alaïa jako Botticelliho Venuše vystupující z lastury, kterou symbolizovalo schodiště ve stejném tvaru od Franka Lloyda Wrighta vznášející se nad ní, a jako Siréna se vynořila z třpytivého moře.“ Vše bylo samozřejmě okamžitě odpuštěno.

Wu-Tang Clan rozparádil hosty na akci Tommy Hilfiger

„Něco ikonického, ale trochu nečekaného,“ tak Tommy Hilfiger definoval vytoužené místo konání své přehlídky pro letošní sezonu, až objevil masivní loď na nejjižnějším cípu Manhattanu, která až do roku 2021 fungovala jako trajekt na Staten Island. Stejnými slovy se dá popsat i vystoupení na závěr přehlídky. Ke konci Hilfigerovy červené, bílé a modré prezentace pomačkaných studentských uniforem vystoupili Ghostface Killah, Method Man a Raekwon z Wu-Tang Clan s písněmi C.R.E.A.M. a Ice Cream. Method Man nabídl Anně Wintour pěst.

Eckhaus Latta změnila formát módní večeře

Přehlídka značky Eckhaus Latta byla večeří, ne módní přehlídkou. Ale ani ne klasickou večeří. Poté, co Mike Eckhaus a Zoe Latta hostům poděkovali, že přišli do jejich Tribeca Supper Clubu, komička Kate Berlant od nich převzala mikrofon a vyzvala všechny přítomné, ať v sobě objeví svou vnitřní supermodelku. Ella Emhoff se připojila k redaktorům na provizorním molu, přesně v souladu s tradicí přátel značky, kteří často natáčejí guerillová módní videa. „Děláme to už léta jako vtip, když spolu někam cestujeme,“ řekla Laia Garcia-Furtado o jejich spontánní hře, díky níž se módní kritici projednou ocitli v centru pozornosti.
Street style New York Fashion Week, září 2024
1 / 3
Street style New York Fashion Week, září 2024
Foto: Phil Oh

Londýn

Harry Styles se objevil s čerstvým mulletem

Na sedadle vedle místa Anny Wintour byla cedulka s nápisem reservé, což vyvolalo v první řadě diváků na přehlídce značky SS Daley tiché pozdvižení a otázku, zda se skutečně objeví. Vážení čtenáři, ano, on skutečně přišel. Menšinový akcionář značky Harry Styles údajně přiletěl jen proto, aby stihl první prezentaci dámské módy svého kamaráda, a celé Royal Academy, v níž se přehlídka konala, přitom dopřál pohled na svůj čerstvě ostříhaný mullet. Srdce zaplesala nad Stylesovou háčkovanou broží, ale jak se na London Fashion Week objevil, tak zase zmizel. Jako pára nad hrncem. To vše jen proto, aby neodvedl pozornost od skutečné hvězdy daného okamžiku, totiž od Stevena Stokey-Daleyho. 

Charli XCX vrátila high-street zpátky na mapu

„Get the f*ck up on someone's shoulders!“ křičela Charli XCX, když redaktoři rozlévali své drinky, zatímco se snažili získat lepší výhled na vystoupení této brat girl v Copper Box Areně. Pravověrné klubové harcovnici, která byla oblečená do outfitu od H&M, ovšem na míru připraveného a se vším leskem značky Mugler, se povedlo něco nepředstavitelného a fashion week oživila nocí, kterou hudebně doprovodila ona, Jamie xx a Sherelle.

Díky Chopova Lowena se do jídelníčku vrátily tuky

Hosté na loňské prezentaci Chopova Lowena byli přivítáni panákem něčeho, co se jmenuje Gerty Milk. Jde o tradiční cornwallský pokrm z kravského mléka zahuštěného moukou a ovsem. Chutnalo to stejně dobře, jako to zní. Pro jaro – léto 2025 spolupracovaly návrhářky Emma Chopova a Laura Lowena-Irons s mainstreamovější stálicí kuchyně: s majonézou Hellmann's. (Nezpochybňujte to, tak to prostě je). Duo debutovalo geniální taškou přes rameno se speciální přihrádkou určenou pro uložení jumbo sklenice této dobroty a ozdobnou lžičkou. Byla to dobrá zpráva pro redaktory časopisů, kteří během měsíce módy rádi zveřejňují fotografie z McDonald's a dalších fastfoodů.

Di Petsa předvedla vážně šťavnatou podívanou

Dimitra Petsa popadla býka doslova za rohy hned první páteční ráno týdne módy, přičemž vycházela z řeckého mýtu o Mínótaurovi a Ariadné, kteří dosáhli vysvobození z labyrintu temnoty skrze potěšení ze sebe samých. Na řadu přišly oděvy, které zkoumaly tabu ženského těla: zakrvácené bikiny, crop topy s potiskem kojících bradavek a, ehm, „masturbační džíny“ s trojúhelníkovými kapsami v rozkroku, které byly důkladně odřené. 

Wretch 32 šel přehlídku Ahluwalia

Priya Ahluwalia v této sezoně spolupracovala s řadou hudebníků, přičemž Adekunle Gold a MassiveMusic pracovali na soundtracku inspirovaném myšlenkou domova, který zahrnoval zvuky Nigérie, Indie a Londýna. Mezitím se na mole překvapivě objevil Wretch 32, který měl na sobě hnědý kabát s potiskem inspirovaným tapetami ze 70. let a perlový náhrdelník od společnosti Pandora, s níž návrhářka spolupracovala na modelech pro sezonu jaro – léto 2025.

Standing Ground se postavil na nohy

Přehlídka Standing Ground byla virální, protože byla rozhodně nevirální. Zakladatel Michael Stewart je pravděpodobně nejtajemnější návrhář pracující v Londýně, protože, jak v minulosti řekl Vogue, práce „musí mluvit sama za sebe“. V souladu s tím nebyly k dispozici k přehlídce jaro – léto 2025 žádné poznámky ani rozhovory, protože irský návrhář skromně sdělil davu příznivců, že toto byla jen zastávka na cestě tam, kde chce Standing Ground být. Každý, kdo sledoval sošné, sci-fi připomínající šaty, které se táhly kolem 180 Studios, viděl, že to je nejvíc couture móda, jakou kdy Londýn od mladého návrháře viděl. Budoucnost značky vypadá zářivě, ale nečekejte, že o ní Stewart bude vůbec mluvit. V příští sezoně ani nic nepředvede. Možná, že smysl pro kamenný klid, který Michael sdílí se starobylými menhiry ze své vlasti, které inspirují jeho pečlivě korálkové, ručně zdobené šaty, je nakonec tím nejlepším druhem reklamy. Rozhodně pozvánka na jeho přehlídku byla jedna z nejžádanějších ve městě.

Tolu Coker si užila 15 vteřin slávy se svou mámou

Mnoho návrhářů bylo letos inspirováno členy rodiny: JW Anderson mluvil o své sestře, zatímco Chet Lo věnoval přehlídku své matce, průkopnici počítačových věd. Mezitím Tolu Coker vzdala hold své matce Olapeju, kterou popsala jako jednu ze svých prvních módních ikon. Když ji návrhářka vyvedla na závěrečnou poklonu, z publika se ozval jásot.

Irina Shayk uzavřela noční představení Mowalola

Nebylo to přehlídkové molo, ani koncert. Byla to jakási amorfní třetí věc. Poslední večer londýnského týdne módy uspořádala Mowalola Ogunlesi ve skladišti o velikosti hangáru v severním Greenwichi zběsilou podívanou. Návrhářka zahrála deset písní ze svého alba, které brzy vyjde, a na pódium byly po skupinkách posílány modelky. Přehlídku uzavřela Irina Shayk – možná největší hvězda londýnské sezony – v huňatých plavkách, zatímco Ogunlesi zpívala do mikrofonu fistulí. (Vypadalo to trochu jako defilé u Victoria's Secret... ale mnohem drsnější.)

Declan Rice vyměnil střed hřiště za přehlídkové molo

V londýnské centrále Vogue potěšila fanoušky Arsenalu zpráva, že přehlídka Labrum pro jaro – léto 2025 se bude konat na stadionu Emirates. Tenhle prostor má skvělou atmosféru a příznivci fotbalového klubu se tu dočkali kolekce, která oslavovala spolupráci Fodaye Dumbuyi s fotbalovým klubem (se sponzorem Adidas navrhuje oficiální soupravy pro nadcházející sezonu), a na molu se objevil oblíbený záložník Declan Rice. Není to poprvé, co Dumbuya postavil na molo fotbalistu. Co se týče Rice, ten neměl moc času na debriefing v šatně, protože se tryskem vydal na přehlídku Burberry. Kdo tam seděl vedle něj? Rio Ferdinand.
Hamish Bowles, Anna Wintour, Harry Styles a Laura Ingham
1 / 9
Hamish Bowles, Anna Wintour, Harry Styles a Laura Ingham
Foto: Stuart C. Wilson/Getty Images

Miláno

Madonnina dolcefikace

Jarní kolekce Dolce & Gabbana se ponořila do zlaté éry Madonny v 90. letech a sama královna popu se v černém závoji a zlaté korunce posadila v první řadě. Byla to samozřejmě paní Ciccione, kdo Stefana a Domenica poprvé katapultoval do centra pozornosti, když na obálce říjnového čísla amerického Vogue z roku 1992 pózovala v oblečení z jejich tehdejší značky Complice. Poté si značku Dolce & Gabbana vybrala pro své turné v roce 1993. Z jejich dlouholetého přátelství později vzniklo fetišistické spodní prádlo, které Madonna v roce 2008 oblékla na obálku alba Hard Candy, zatímco snímek Celebration se natáčel v milánském divadle Metropol u Stefana a Domenica v červenci následujícího roku. A rok poté? Steven Klein zachytil divu v kampani na kolekci jaro – léto i podzim – zima 2010. Stefano a Domenico se nechali vyfotografovat, jak jí ke konci přehlídky na jaro – léto 2025 líbají ruce, jako by byla skutečnou Madonnou.

Sejde se králíček, kuřátko a lištička u Bottegy...

Módní velikáni byli nadšeni, že jim byly přiděleny sedací vaky se zvířátky, aby mohli sledovat, jak se rozvíjí nejnovější přehlídka Matthieu Blazyho Bottega Veneta o zázraku dětství. To, že Jacob Elordi vyfasoval králíčka, zatímco A$AP Rocky seděl na kuřeti, není úplně obvyklé (a taky je to věta, o které jsme si mysleli, že ji nikdy nenapíšeme). Fakt, že každá roztomilá pohovka, inspirovaná křeslem Zanotta Sacco, které se zrodilo v roce 1968, stojí tisíce, je ještě podivnějším barometrem stavu, v němž se móda nyní nachází. Ale nevypadaly roztomile?

Versace okořenila boty 

Přehlídka Versace byla inspirována svobodou a štěstím kolekce Versus na jaro – léto 1997. Šlo o samé čtverečkované potisky, křiklavé květiny a „větší ležérnost (při) kombinování oblečení“, jak uvedla Donatella, která je nově posedlá pastelovými barvami. Jediný doplněk, který dívka Versace ve svém novém domě snů s cukrovou polevou potřebuje? Lodičky se špičatou špičkou a lahvičkou parfému (Bright Crystal, samozřejmě) coby podpatkem. Promiň, Loewe, tohle byla žhavější novinka...
Madonna, Domenico Dolce a Stefano Gabbana
1 / 3
Madonna, Domenico Dolce a Stefano Gabbana
Foto: Andreas Rentz/Getty Images

Paříž

Bella Hadid je zpátky v sedle

V Paříži se ukázala jedna z nejžádanějších tváří módního světa. Modelka, která se několik sezon na přehlídkových molech příliš neukazovala poté, co přerušila kariéru a soustředila se na své zdraví (otevřeně promluvila o dlouhém boji s boreliózou). Nyní se Bella Hadid vrátila k práci supermodelky nové generace u Saint Laurent s pohledným kovbojem po boku a s řadou vyprodaných vůní za opaskem z prošívané kůže. První den pařížského týdne módy vyšla na vyleštěné bronzové molo Anthonyho Vaccarella v černém pánském obleku a kravatě, které „odrážely osobnost Yvese Saint Laurenta, v níž umělecká sofistikovanost koexistovala s instinktivní touhou“. Tato konkrétní žena značky Saint Laurent ztělesňuje svůj vlastní jedinečný soubor protikladů, protože se cítí stejně dobře v sedle jako před kamerou.

Cardi B neviděla Muglera 

Technicky vzato to není pravda, ale rapperka se musela na nejnovější kolekci Caseye Cadwalladera dívat skrze ostře střiženou dlouho ofinu. Chameleonská rapperka v této sezoně svůj vzhled zcela podřídila dění na přehlídkovém molu od proměny v konceptuálním grunge stylu pro Ricka Owense až po mořskou pannu Rabanne. Ae tento styling pro show Mugler se ukázal nejbizarnějším lookem mezi hosty v první řadě za celou sezony jaro – léto 2025. Vždycky se najde celebrita, která tvrdí, že Paříž je její hřiště, a letos v září to byla Cardi B

Královna všech selfie Kylie Jenner 

„Obličej je nejvíc sexy část ženského těla,“ řekl Olivier Rousteing v roce 2012 a o 12 let později se svého přesvědčení pevně drží. A to natolik, že tváře krásných žen včetně Kylie Jenner nechal na šatech, bundách a šortkách vykreslit ze stovek tisíc perleťových korálků. Ačkoli se jedná o kompliment nejvyššího řádu, Jenner se ani neukázala v první řadě, aby se nechala vyfotit, pouze během zkoušky zveřejnila na Instagramu double selfie. Power trip, non?

James Bond má stále povolení zabíjet 

Zajímavé je, že hravé šaty Jonathana Andersona s trapézovou linií nebyly na přehlídce Loewe nejkomentovanějším modelem. Tvář kampaně Daniel Craig a jeho manželka Rachel Weisz se pochlubili výstředními úplety, tónovanými slunečními brýlemi a plandavými kalhotami. Obléknout se do šatů popírajících street style a styl hvězd, které se potulují po pařížském týdnu módy, vyžaduje odvahu. Ale mluvíme tu o Jamesi Bondovi, agentovi Jejího Veličenstva s povolením zabít každého, kdo představuje riziko.

Beckhamovi se vyhnuli paparazziům

Momentka rodiny Beckhamových sedící v první řadě se stala stěžejním bodem kalendáře týdne módy. Noviny si kvůli záběrům Beckhamových, které hodlaly na přehlídkách pořídit, vyhradily místo na titulních stranách. Ale Victoria, která už dva roky a čtyři sezony působí na pařížském týdnu módy jako návrhářka, měla letos jiné starosti, například sledovat, jak čísla na její maloobchodní platformě prudce stoupají, když si fanoušci rychle skupují zelené šaty, které vynesla na její přehlídce jaro – léto 2025 nenalíčená Gigi Hadid. I David zaujal své místo na přehlídce vedle velkých jmen z branže pouhých pár vteřin předtím, než zhasla světla a objevil se Hadidin nezapomenutelný look see-now-buy-now. Že by Beckhamovi z cirkusu kolem celebrit vyrostli?

Gigi Hadid naznačila rodinné drama Gvasaliů

Gigi Hadid se na přehlídce značky Vetements na jaro – léto 2025 objevila v podobném žlutém oblečení, v jakém Kim Kardashian strhla internet na přehlídce Balenciaga podzim – zima 2022. Byla to bombastická připomínka skutečnosti, že Vetements udělali DHL look jako první (přesněji řečeno už v kolekci na sezonu jaro – v léto 2016), a tvůrčích vazeb, které spojují bratry Demnu a Gurama. „Můžete si to rozmotat sami: Sága Gvasalia frčí dál,“ prohlásil Luke Leitch ve své recenzi na Vogue Runway. Vskutku ošemetná situace.

Seán McGirr byl pronásledován Banshees

Druhá kolekce Seána McGirra pro značku McQueen patřila k nejočekávanějším v sezoně jaro – léto 2025 a pro šestatřicetiletého nováčka byla příležitostí ukázat, co dokáže s archivem značky. (McGirr před březnovým debutem své inaugurační kolekce pro tento dům ještě neměl možnost prozkoumat Leeho fyzické návrhy, a místo toho vycházel ze starých fotografií z přehlídkového mola). Jeho návrhy oživily ducha – a siluety – McQueenovy kolekce podzim – zima 1994, kterou pětadvacetiletý Alexander pojmenoval podle Banshee, prazvláštní postavy z keltského folklóru, která vyje, když má někdo zemřít. Doslovné odkazy na tyto mýtické duchy byly patrné ve stříbrných hřívách, nemluvě o tylových, šifonových a organzových šatech roztřepených tak, aby vypadaly jako lidské vlasy. A pak tu byl závěrečný look: Třpytivé šaty s řetězy, které obepínaly bosou modelku jako mokré mořské řasy. Připadalo mi to jako krok správným směrem.

Harry Styles debutoval na pařížském týdnu módy

Harry Styles, který je proslulý tím, že si chrání své soukromí, se v této sezoně objevil na měsíci módy ne jednou, ale hned dvakrát – podruhé na napjatě očekávané debutové přehlídce Alessandra Micheleho pro značku Valentino. Zpěvák v mandarinkovém svetru, modré volánové košili a leteckých brýlích samozřejmě přišel podpořit svého přítele, který stojí za mnoha jeho nejpamátnějšími momenty na červeném koberci (na mysli máme například průsvitnou černou košili s jedinou perlovou náušnicí na Met Gala 2019). Na přehlídkovém mole bylo spousta důvodů k nadšení od flitrovaných sak po perlové náhrdelníky, které se nepochybně brzy objeví na červeném koberci ve vašem okolí.

Romeo Beckham se stal múzou značky Balenciaga

O odjezdu rodiny Beckhamových z Paříže se hodně mluvilo díky taškám Victorie a Davida, ale jeden člen klanu ověnčeného kousky od Hermès zůstal pozadu: Romeo Beckham se překvapivě objevil na přehlídkovém mole značky Balenciaga v pruhovaném polo tričku, pytlovitých džínách a výrazných teniskách, které kdysi možná předváděl jeho otec. „Přišel čas, aby móda měla svůj názor,“ řekl Demna o své kolekci pro novou sezonu. Myslel tím opravdu... Romea Beckhama?

Riley Keough vzdala hold kampani Vanessy Paradis z roku 1991

Chanel uzavřel svou kolekci na jaro – léto 2025 v Grand Palais s Riley Keough, která se houpala na bidýlku uvnitř ptačí klece s monogramem CC a zpívala coververzi písně When Doves Cry od Prince. Písnička i scénografie odkazovaly na reklamu s Vanessou Paradis na vůni Coco z roku 1991, v níž hrála kanárka. V první řadě samozřejmě nechyběly ambasadorky značky: Margaret Qualley v tvídu Chanel, nově jmenovaná Lupita Nyong'o a Jennie Kim z Blackpink s čerstvě obarvenými platinovými vlasy.

Pohádkový konec Kylie Jenner

Coperni zakončil sezonu jaro – léto 2025 velkolepým spektáklem v pařížském Disneylandu. Bylo zvláštní vidět, jak se etablovaní novináři ochotně vzdávají své těžce vydobyté pověsti kvůli... čelenkám s Mickey Mousem. Ale pocit deziluze se snad dal na samotný závěr módního měsíce očekávat. Pro zajímavost: Kylie Jenner zakončila show v obrovských nadýchaných šatech. „Pokaždé, když jedu do Paříže, se prostě dějí neuvěřitelné věci,“ řekla už dříve Gilesi Hattersleymu během rozhovoru pro zářijové číslo britské Vogue a dodala strašidelně profláklou hlášku: „Je to úplně jiný svět.“ (Možná viděla něco, co my ne.) Zda byla Jenner padouchem, nebo hrdinkou letošního příběhu, záleží na vaší osobní fantazii.
Bella Hadid, Kolekce jaro - léto 2025, SAINT LAURENT
1 / 11
Bella Hadid, Kolekce jaro - léto 2025, SAINT LAURENT
Foto: Spotlight/ Launchmetrics