Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Přehlídky

Z mola do krytu: Ukrajinský týden módy ukázal, že móda a krása je potřeba i v temných časech

Violett Fedorova16. 9. 2024
Válka zasáhla Ukrajinu, ale nezlomila jejího tvůrčí ducha. Ukrajinští návrháři se nebojí ani těch nejnáročnějších podmínek. I pod hrozbou bomb se rozhodli uspořádat fashion week, který se stal symbolem odvahy a resilience, lásky k vlasti i naděje v lepší budoucnost. O ukrajinském týdnu módy píše Violett Fedorova z Vogue Ukraine.
Opening Manifest
Foto: Ihor Gaidai
Opening Manifest

Ukrajinský týden módy 2024

V Kyjevě skončila 55. sezona ukrajinského fashion weeku (UFW), která znamenala historický okamžik pro tamní módní průmysl. Po dvouapůlleté přestávce se tým týdne módy, který prokázal pozoruhodnou odolnost, rozhodl vrátit do svého rodného města s živými přehlídkami. Po čtyři dny se zdálo, že každý člen a návštěvník UFW žije dvojím životem: ve dne přehlídkami a prezentacemi, v noci nálety, schováváním se v krytech, ustavičným ostřelováním. Navzdory těmto výzvám se ukrajinský týden módy uskutečnil a předvedl obdivuhodný vývoj tvorby místních návrhářů.

Budoucnost a naděje navzdory válce

Sezonu zahájilo silné společné prohlášení 50 zástupců ukrajinského módního průmyslu směrem k mezinárodní komunitě – Opening Manifest. Na schodech Ukrajinského domu na Evropském náměstí se sešli světoznámí ukrajinští návrháři, účastníci programu New Names a novináři a vydavatelé lifestylových časopisů. Tato událost posloužila jako symbol jednoty Ukrajinců, jednoty průmyslu a oddanosti ideálům svobody a víry v budoucnost země. Zástupci módního průmyslu drželi v rukách hesla jako „Odvážně tvoříme budoucnost“ a „Navrhujeme naději navzdory válce". Tato akce udala tón celé sezoně a zdůraznila odhodlání celého lokálního módního průmyslu využívat módu jako platformu k řešení složitých sociálních problémů a k prezentaci krásy a rozmanitosti Kyjeva.
Místní návrháři využili módu k tomu, aby hovořili o složitých společenských otázkách. Díky výběru zajímavých lokací v okolí Kyjeva předvedli město v jeho kráse a rozmanitosti a neúnavně zdůrazňovali autenticitu a hloubku ukrajinské kultury a dědictví. To všechno se objevilo téměř ve všech kolekcích.

Přísně utajený Frolov

Ivan Frolov
Foto: Ivan Frolov
Ivan Frolov
Ivan Frolov
Foto: Ivan Frolov
Ivan Frolov
Nejvíce se mluvilo například o přehlídce návrháře Ivana Frolova, který je celosvětově známý díky kostýmům pro Beyoncé a Sabrinu Carpenter. Kyjevský návrhář také rád pořádá přehlídky na neobvyklých místech, která jsou často nedostupná. Novou kolekci předvedl na kultovním místě Kyjeva – v nočním klubu K41, čímž spojil svět módy se světem divadla a techno hudby. Na přehlídce Frolov spolupracoval s divadelním režisérem Ivanem Uryvským, s nímž nově interpretovali ukrajinskou lidovou pohádku Ivasyk-Telesyk. Přehlídky Frolov jsou vždy silným emocionálním vyjádřením, kde oblečení je jen částí příběhu. V sále K41 se nesmělo natáčet, všichni hosté museli hned u vchodu zakrýt kamery svých smartphonů, takže nezbývá než věřit, že se představení vydařilo. Samotná kolekce kombinovala charakteristické prvky značky Frolov, tedy korzety zdobené kameny, šaty s výstřihem ve tvaru srdce, průsvitné halenky, síťované topy a kalhoty s ultra nízkým pasem. 

Ženskost v samém srdci Kyjeva

The Coat
Foto: Volodymyr Bosak
The Coat
The Coat
Foto: Volodymyr Bosak
The Coat
Přehlídky dvou velkých značek The Coat a Gasanova naopak vsadily na maximální publicitu a zviditelnění se. Jako první si vybraly pro obyvatele Kyjeva přelomové místo v samém srdci města – zahradu u Národní opery Ukrajiny.
The Coat návrhářky Kateryny Silchenko slaví letos na podzim 10. výročí od svého založení. Tato značka je na Ukrajině oblíbená zejména pro ženskost, kterou hlásá. Klientky přiznávají, že se v šatech se zdůrazněným poprsím nebo v korzetech se jmenovkou The Coat cítí obzvlášť přitažlivě a to i v této nelehké době. Tím lze také vysvětlit nadšené ohlasy přítomných diváků přehlídky na řadu průsvitných šatů zdobených peřím nebo zdobených flitry. 

Žít a oblékat se tady a teď

Gasanova
Foto: Volodymyr Bosak
Gasanova
Značka Gasanova zase uspořádala největší přehlídku z hlediska počtu hostů, na které se sešlo přibližně 600 lidí. Elvira Gasanova využila této pozornosti k tomu, aby připomněla, že je důležité žít tady a teď – její kolekce byla inspirována konceptem pomíjivosti mýdlové bubliny. A nejlepší připomínkou, abychom si vážili každého okamžiku, bylo vystoupení na molu 21leté ukrajinské obránkyně Ruslany Danilkinové, která přišla o nohu a nyní se pohybuje s protézou. Touhu po životě ukrajinských obránců s protézou se rozhodla ukázat i pánská značka Andreas Moskin. Pokaždé, když se tito modelové objevili na molu, stali se jakousi manifestací neporazitelnosti, protože protéza není jen zdravotnickým prostředkem, ale součástí nové identity a života země.

Posvátná slavnost lásky

Gunia
Foto: Maksym Lisovyi
Gunia
Gunia
Foto: Maksym Lisovyi
Gunia
Důležitým posláním ukrajinského módního průmyslu je také propagace ukrajinské kultury ve světě. Mnoho značek k ní přistupuje z různých úhlů pohledu, a zdůrazňuje tak opět její hloubku a rozmanitost. Například GUNIA Project, který od svých prvních kolekcí začleňuje tradiční techniky do moderních funkčních předmětů, předvedl na Ukrajinském týdnu módy kolekci věnovanou ukrajinským svatbám. „Tímto jsme chtěly ukázat, že skutečná ukrajinská svatba je slavnostní, ba posvátná událost s mnoha významy, a ne laciný šaškárenský podnik, jak ukrajinskou lidovou kulturu vykreslila ruská propaganda,“ říkají zakladatelky značky Maria Gavrilyuk a Natalia Kamenskaya. Ponořit se do tohoto zážitku pomohlo i místo konání – hlavní brána starobylého Kyjeva zvaná Zlatá. Jedná se o jednu z nejstarších datovaných staveb ve východní Evropě. 

Za války umění odchází do podzemí, ale žije dál

Bobkova
Foto: Andriy Sokolov
Bobkova
Bobkova
Foto: Andriy Sokolov
Bobkova
Historickou lokalitu si vybrala také designérka Kristýna Bobková. Její přehlídka se konala na posvátném místě – ve sklepeních metropolitní katedrály svaté Sofie, v jedné z mála dochovaných staveb z doby Rusi a památce ukrajinského baroka. Vnější kontext dal této volbě zvláštní symboliku – za války umění odchází do podzemí, do sklepů, ale žije dál. Kristina Bobková věnovala tuto kolekci obrazu ukrajinské nymfy, hrdinky karpatské mytologie, opěvované v dílech klasiků. Na molu diváci viděli obrazy, v nichž se vnější křehkost a smyslnost snoubí se složitými tvary a hrou textur.

Řemeslo mladé generace

Ruslan Baginskiy
Foto: Ruslan Baginskiy
Ruslan Baginskiy
Ruslan Baginskiy zase otevřel kurátorský prostor nazvaný Artisanal Journey, věnovaný řemeslným technikám, které jsou důležitou součástí všech kolekcí této mimořádně populární značky – od klobouků až po interiérové svíčky. Tímto projektem Baginskiy představuje svou vlastní vizi spojení tradičního s moderním, a stará řemesla se tak stávají opět relevantní a zajímavá pro mladou generaci. 
Paskal
Foto: Paskal
Paskal
Paskal
Foto: Paskal
Paskal
Další zajímavou interpretaci lidového tématu předvedla Yulia Pascal, která v průběhu let předváděla kolekce na pařížském týdnu módy. Své jemné a křehké ručně šité šaty věnovala květům ukrajinského věnce. Každý kousek představuje konkrétní květinu – křehké stvoření a mocný symbol života a znovuzrození.

Návrat domů

TG Botanical
1 / 4
TG Botanical
Foto: Vlad Tomik
Mezi návrháři, kteří se tuto sezonu vrátili na Ukrajinu a kteří jsou již známí a oblíbení po celém světě, jsou TG Botanical, J'amemme a Kseniachnaider. Například tým udržitelné značky TG Botanical uspořádal v jednom z kyjevských muzeí kinetickou instalaci, která odráží pohyb přírody. Navijáky instalované na místě plynule zvedaly a spouštěly jednotlivé kusy z kolekce, a simulovaly tak pohyby větru a přírodní změny. Juliya Yarmoliuk, která v posledních dvou sezonách předváděla kolekce v Kodani, se do Kyjeva vrátila s charakteristickým plisováním a vyzvala hosty, aby se na město podívali z výšky 31. patra. Ksenia Schnaider zase vyvedla modelky do ulic, čímž zdůraznila silné spojení značky s kyjevskou pouliční kulturou.

Mezi dvěma městy

Litkovska
Foto: Litkovska
Litkovska
Módní maraton vyvrcholil symbolickou prezentací Lilie Litkovské, která nepředstavila vůbec žádné oblečení, ale důležité významy. Návrhářka, která žije ve dvou městech – Kyjevě a Paříži, uspořádala skutečné spojení mezi oběma hlavními městy. Začalo to letos v březnu v Paříži, kde hosté z celého světa během prezentace Litkovska napsali na bílé stuhy přání vítězství, míru a harmonie pro Ukrajince. Značka přivezla tyto vzkazy do Kyjeva a vytvořila uměleckou instalaci, aby se o jejich vřelá slova podělila nejen s hosty akce, ale i se všemi ostatními. A během posledního dne UFW pozvaní zástupci ukrajinské módní komunity, klienti a přátelé značky napsali dopisy a přáníčka s poděkováním, které budou odeslány do Paříže. Tato událost byla důstojným zakončením historické 55. sezony ukrajinského týdne módy.