Sneakers

Tenisky, co nikdy nevyjdou z módy

Podzim klepe na dveře a je nejvyšší čas porozhlédnout se, co si v módě pořídit na novou sezonu. Sneakers představují základ a my vám přinášíme ultimátního průvodce, který vám pomůže vybrat tenisky, s nimiž na podzim zazáříte.
Foto: Launchmetrics
Street style Copenhagen Fashion Week
Tenisky, sneakers, kecky... Sportovní obuv už dávno neslouží jen na sportování, pokud tedy nebudeme své každodenní povinnosti počítat mezi vrcholový sport. Je to už dobrých pár desítek let, kdy si tenisky a jejich deriváty našly cestu do našich šatníků na každý den a pro každou příležitost. I v rychlém koloběhu módních trendů představují sneakers jeden z mála klidných přístavů, z módy totiž jen tak nevyjdou. Pojďte se s námi podívat na přehled těch podzimních, které stojí za to.
Mezi nejžhavějšími trendy nastávající sezony jsme zaznamenali tendence oživovat ikonické modely sportovních značek, ať už jde o adidas SL 72 (sbohem, všudypřítomné samby!), nebo nový model Run Star od Converse. Výrazným motivem jsou časté pastelové akcenty, jako je růžová, tyrkysová, a to v měkkých, téměř vybledlých tónech. Pro ty, kdo ani s koncem léta neopouštějí tendenci #BratSummer, jsme vytipovali hybridní sneakerky, které míchají prvky jiné obuvi (pamatujete na trend ballet sneakers?) a budou vyhovovat každému, kdo rád vystupuje z davu nebo chodí na rave a domů se vrací až za dva dny. Tou nejkontroverznější novinkou bylo nedávné představení značky Sneex. Konzervativní strana internetu se mohla potrhat smíchy, nám ovšem na těchto teniskách na podpatku nic k smíchu nepřipadá už jen proto, že jsou vyráběny ručně ve španělských dílnách z prémiových evropských materiálů.

Retro vibes

Pamatujete si na legendární botasky? Obuv, která připomíná pohodlné sálovky, je tento podzim obzvlášť hot. Zkuste buďto neotřelé kombinace pastelových barev, netypický semiš, nebo tmavší odstíny červené, žluté či lahvově zelené. A černou klasiku doporučujeme tentokrát vyměnit za šedou.

Brat podzim a podivné tenisky, co nemusejí být tenisky

Brat Summer je stav mysli, který si můžete pěkně prodloužit. Na podzimní rave party vám skvěle poslouží netypické tenisky Collina Strada nebo Camperlab. Kdo miluje avantgardu a boty, které zaručeně vyniknou, musí sáhnout po sneaker-mokasínách od japonské značky Akikoaoki nebo ultra vesmírné spolupráci Rombaut x Puma, která je dalším pokračováním oblíbené hádanky „Je to ponožka, nebo bota?" a bude hitem mezi těmi, kdo jsou rádi napřed. 

Nestárnoucí bílá

Bílá je prostě bílá, nedá se nic dělat. A bílých tenisek není nikdy dost – od udržitelné klasiky od Veja po avantgardnější modely Bottega Veneta. 

Hi-tech

Co sezona, to nová nečekaná teniska Balenciaga. A ani tentokrát značka nezklamala – síťovaná sneakerska 3XL ve starorůžové je rozhodně náš favorit. Vedle ovšem nešlápnete ani s hokami nebo běžeckými botami On, tahle značka se stala instantním hitem poté, co ji obula Zendaya v Rivalech

Hi-tops

Kotníčkové tenisky patří také ke stálicím. Klasické Chuck Taylor All Star se na letošní podzim oblékly do květinových tapisérii a dokazují, že tahle bota nás jen tak neomrzí a má neuvěřitelnou schopnost se neustále posouvat. Pro ty, kdo nedají dopustit na sportovnější styl, jsou tu Air Jordan nebo klasické kotníčkovky Freestyle od Reeboku. A pro fashionistas? Samozřejmě Rick Owens.

Platforma, klín, podpatek

Platformy Nama 80 od Chloé patří do kategorie absolutního jackpotu: Barevně kombinuje bílou, off-white a retro tyrkysovou a navíc přináší nečekaný twist v podobě netradičního designu. Pro odvážné jsou tu Sneex, pro konzervativnější fashionistas teniska Casadei ve fluffy provedení.

Ozdobné aneb tenisky jako šperk

Tenisky nemusejí být vždy very mindful, very demure. Můžou křičet a třpytit se. To první zvládnou opravdu unikátní sneakers od Comme des Garçon, to druhé třeba sportovní boty od Rogera Viviera.