Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Street style

Kde se vzal pojem street style a jak vypadá nejlepší street style na londýnském fashion weeku

Hayley Maitland17. 9. 2024
Street style je pojem s bohatou historií, který se dá aplikovat na všechna možná obrazová znázornění od Manetových fin-de-siècle flâneurs až po rané snímky legendárního Billa Cunninghama z 80. let, jehož hledáčku tehdy neunikly Newyorčanky korzující po Manhattanu v trenčkotech Burberry a teniskách Nike Killshots ani žena na kolečkových bruslích projíždějící otáčivými dveřmi obchodního domu Barneys s šedou marlovou mikinou ledabyle uvázanou kolem pasu. Vogue autentické momentky z veřejného dění zveřejňuje již od eduardovského období. A dělá to dodnes, i když možná jinak.
Street style London Fashion Week, září 2024
Foto: Phil Oh
Street style London Fashion Week, září 2024
Teprve ve 21. století nabral pojem street style zcela nový rozměr: neodkazoval totiž již na módní styly zachycené v konkrétních částech města (v případě Londýna si představte modely ve stylu Mary Quant na Carnaby Street nebo punkerské looky Vivienne Westwood na King's Road), ale spíše na „pávy“, kteří se jednou za dva roky shromažďovali poblíž newyorského Lincolnova centra nebo v pařížských Jardin de Tuileries s cílem přitáhnout na sebe pozornost lidí jako Scott Schuman z The Sartorialist nebo Phil Oh z Mr Street Peeper, jejichž přítomnost mimo přehlídková byla, mimochodem, ještě kolem roku 2000 spíše výjimkou. „První fashion week jsem zažil v září 2006,“ zavzpomínal o deset let později Yvan Rodic z Face Hunter. „Lidé byli až překvapeni, že je někdo fotí. Ještě kolem toho nebyl takový humbuk, dělo se to celkem nenápadně.“
To se radikálně změnilo s příchodem Instagramu v roce 2010, kdy ještě módní editoři na jehlových podpatcích Christian Louboutin, s přístrojem Blackberry v jedné ruce a cigaretou Marlboro ve druhé ruce okupovali první řady přehlídek. „Rozruch kolem módních shows se nyní zdá být stejně klíčový jako to, co se odehrává uvnitř pečlivě střežených stanů,“ napsala britská módní publicistka a kritička Suzy Menkes, která samu sebe v polemickém článku pro The New York Times z roku 2013 samu sebe označila spíše za „vránu“ než za „páva“. A mimo jiné uvedla: „Hledáčky fotoparátů míří na svoje kořisti stejně divoce jako ty původních paparazziů ve Felliniho filmu Sladký život, avšak rozdíl je v tom, že dotyční jsou nyní připraveni a ochotni stát se objekty. Paparazziové je ani tak nepronásledují, jako spíše využívají jejich touhu po pozornosti.“
Navzdory kontroverzím se „pávi“ jen množili; v roce 2012 se navíc na scéně objevily blogerky jako Leandra Medine, Susie Lau a Camille Charrière s až nadpřirozeným smyslem pro to, co se na fotce může skvěle vyjímat (barvy, které bijí do očí, vysokooktanové vzory). Rok 2015 přinesl modelky a influencerky typu Gigi Hadid, Kendall Jenner a Bella Hadid, které se svými iPhony 6 působily jako své dvorní streetstylové fotografky. Modus operandi byl v případě módních mol jasný: obsah, klik, klik, klik... S příchodem TikToku a instagramových stories se zkrátka otevřely zcela nové možnosti. A ať už si o tom „stará škola“ myslí cokoliv, novodobý fenomén zcela jistě trumfne ten původní, alespoň co se dosahu algoritmů týče. 
Jonathan Daniel Pryce, známý pod přezdívkou Garçon Jon, pravděpodobně nejlépe shrnul přetrvávající popularitu street style. „Zhruba před pěti lety se hodně mluvilo o tom, že street style dosáhl svého vrcholu a zájem o něj se zastavil,“ uvedl fotograf Vogue v roce 2020 a dodal: „Byla kolem něj cítit jakási únava a lidé se ptali, kdy zanikne. Ale pro mě je to něco jako zeptat se, kdy umřou fotky z přehlídkových mol. Street style se prostě stal neoddělitelnou součástí fashion weeku. Existovalo období, kdy byl skutečně vzrušující, ale i dnes je stále populární, nemyslím si, že by zanikl.“ Ani my si to nemyslíme.
Níže si prohlédněte nejlepší street style na londýnském fashion weeku:
Článek vyšel původně na  Vogue.co.uk
Street style London Fashion Week, září 2024
1 / 65
Street style London Fashion Week, září 2024
Foto: Phil Oh