Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Trendy

Bordó je nová neutrální barva, která kraluje podzimnímu šatníku

ALICE CARY10. 10. 2024
Bordó, vínová, burgundská. Spousta názvů, jedna barva, kterou byste měli zvážit nejen na podzim, ale i do budoucna. 
Kolekce jaro - léto 2024, GUCCI
Foto: Launchmetrics
Kolekce jaro - léto 2024, GUCCI
Když se v luxusním domě střídají stráže, je běžné, že nově jmenovaný kreativní ředitel zanechá svou stopu. Sabato De Sarno po svém příchodu do značky Gucci na jaro-léto 2024 představil nový barevný odstín, který dostal název „Gucci Rosso Ancora“, což je jeho interpretace červené barvy „inspirované výtahovým interiérem hotelu Savoy, kde Guccio Gucci pracoval jako portýr“. Na rozdíl od ohnivých odstínů, které dominovaly minulým sezonám, návrhářské studio Gucci zkoumalo syrové odstíny pro podzim-zimu 2023. Zatímco Alessandro Michele se s jasnou paletou poklonil kolekci předcházející, jeho nástupce Sabato De Sarno se ponořil do hloubky, aby zdokonalil svou vínovou „Rosso“, která se objevila na jeho aktualizované verzi kabelky Jackie, stejně jako na kalhotách, sukních, mokasínách na platformě a také bundách.
Bordó a související odstíny se obvykle pojí s podzimem, ale De Sarno dokázal, že jsou atraktivní i na jaře. I po roce designéři dál neúnavně prosazují vínové tóny (a jejich popularita rozhodně neklesá, spíš naopak). Pantone Color Institute, který předpovídá trendy, označil „Windsor Wine“ (číslo 19-1528) za klíčovou barvu, jež byla k vidění na přehlídkách londýnského týdne módy na jaro-léto 2025. „Windsor Wine evokuje luxus minulých dob svou plnou kaštanově červenou barvou, která je zemitá a teplá, a tato červená, která často působí jako ztělesnění elegance, spadá do stejné rodiny jako odstín Gucci Rosso,“ říká Laurie Pressman, viceprezidentka Pantone Color Institute. Spektrum „Windsor Wine“ se prosadilo mimo Londýn a Gucci také u značek Bottega Veneta, Saint Laurent a Miu Miu
Touha po hlubokých rumělkových barvách je všudypřítomná. Minulý měsíc Google oznámil, že zájem o bordó je na svém pětiletém maximu, přičemž vyhledávání vínové vzrostlo na globální nákupní platformě Lyst o neuvěřitelných 666 %. Rychlé prolistování stránek Net-a-Porter, Mytheresa a Ssense pro změnu odhalí spoustu odstínů barolo. Tímto oficiálně považujte vínovou za novou neutrální barvu!
Kolekce jaro - léto 2025, BOTTEGA VENETA
1 / 23
Kolekce jaro - léto 2025, BOTTEGA VENETA
Foto: Launchmetrics
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.