Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Trendy

Jediný kabát, co si letos pořídím, bude parka

ALICE CARY16. 10. 2024
Pokud byste si měli pořídit jen jeden jediný podzimní kabát, určitě sáhněte po parce. Snoubí se skvěle s každým stylem a i tento podzim je trendy. Můžou za to tak trochu i Oasis.
Autor: Launchmetrics
Foto: Launchmetrics
Jen málokterý módní kousek je tak pevně spjatý s nějakým člověkem jako parka s Liamem Gallagherem. Jako by se tihle dva pro sebe narodili. A tak kdykoli někde zahlédnu bundu v tomhle stylu, tenhle týpek mi ihned vytane na mysli: lehce nakloněný dopředu, ruce za zády, ústa přitisknutá k mikrofonu a zpívající balady v parce zapnuté až ke krku. Je mi jasné, že nebudu jediná, komu se tohle spojení navždy vypálilo do povědomí.
Kolekce jaro – léto 2025, BURBERRY
Foto: Launchmetrics
Kolekce jaro – léto 2025, BURBERRY
Parku jsem měla celý život ve skříni, ale aktuálně mi v šatníku chybí, takže jsem na lovu a oči mám na stopkách. Skutečnost, že ji nutně potřebuju, má určitě na svědomí i nedávné oznámení comebacku Oasis. Obvykle si takový nákup třikrát rozmyslím. Když si pořizuji cokoliv nového do šatníku, musí jít o kus, který dává smysl a vynosím jej na sto procent. A právě to parka splňuje. Můžete vzít jed, že ji v podzimním nečasu vynosím na maximum.
Kolekce jaro – léto 2025, BURBERRY
Foto: Launchmetrics
Kolekce jaro – léto 2025, BURBERRY
Kolekce jaro – léto 2025, RABANNE
Foto: Launchmetrics
Kolekce jaro – léto 2025, RABANNE

Abych se co nejvíc přiblížila legendárnímu gallagherovskému stylu, nastavila jsem si na eBayi oznámení a žádná nová nabídka vintage parek ve stylu Stone Island mi tak neuteče. Prohledávám také neznačkové kousky z druhé ruky nebo z army shopů, ale musejí splňovat dva důležité parametry každé správné parky: délka zhruba do půli stehen a kapuce. Ráda bych i kapsy a cvočky a nepohrdnu ani šňůrkou na utahování v pase.
Autorka článku v parce Filippa K
Foto: Filippa K
Autorka článku v parce Filippa K
Abych pravdu řekla, pomrkávám i po modelech, které klasickou parku inovují, jako je ten od Filippy K: Oversized model s kapucí polstrovanou měkounkou umělou kožešinou, do kterého se můžete pohodlně zabalit. Zajímavý je také tylový model Simone Rocha. Do výbavy na podzimní výlety a festivaly sice úplně není, ale na party v něm rozhodně zazáříte třeba díky zajímavému detailu evokujícímu korzet. Za zmínku stojí i zkrácená verze Loewe z bavněného kepru. Co se týče stylingu, prošla jsem si přehlídky na sezonu jaro – léto 2025. Daniel Lee z Burberry představil parky z odolné kůže, které vrstvil přes večerní šaty, aby docílil ležérního „halabala“ looku, a nutno podotknout, že velmi povedeného! Módní dům Rabanne pro změnu prezentoval lehké parky se stříbrnými detaily, kterými doplnil ležérní kombinaci košile s minisukní.
Možností je mraky a jakmile zmerčím tu pravou, jsem si jistá, že ji poznám. Níže najdete výběr mých oblíbenců:   
Klasická plátěná khaki parka, STONE ISLAND, prodává Vestiaire Collective, 283 €
1 / 13
Klasická plátěná khaki parka, STONE ISLAND, prodává Vestiaire Collective, 283 €      
Foto: Vestiaire Collective
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk