Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Trendy

Klasická bílá košile se na jaře dočká moderního twistu

ALICE NEWBOLD16. 10. 2024
Poslední londýnský fashion week byl opravdu sexy, to ale neznamená, že místní návrháři zapomněli na tradiční britský styl. Několik kreativních duší dokázalo, že i klasická bílá košile může s moderním twistem působit svůdně a stane se hlavním prvkem outfitů příštího jara. 
Kolekce jaro – léto 2025, SIMONE ROCHA
Foto: Launchmetrics
Kolekce jaro – léto 2025, SIMONE ROCHA
Nová sezona je plná inovativních materiálů a detailů, jako jsou vyhrnuté límečky, křišťálové ozdoby, nadýchané mašle a kravaty. Londýnská móda nám ukazuje, jak nosit klasiku s drzým a moderním twistem.

Bílá košile hlásí návrat. Nosit se bude v této podobě

Čím se návrháři inspirovali? Londýnské módní přehlídky ožily duchem svobodných a kreativních žen 30. let. Tyto ženy, které se nebály překračovat hranice a vytvářet vlastní módní pravidla, se staly múzami pro designéry jako Steven Stokey-Daley, Erdem Moralıoğlu a Emilia Wickstead. Jejich vliv je zřejmý v nových jarních a letních kolekcích, které přinášejí svěží a zábavný pohled na klasické módní prvky. Je to oslava ženské kreativity a odmítnutí módních konvencí.
Kolekce jaro – léto 2025, ERDEM
Foto: Launchmetrics
Kolekce jaro – léto 2025, ERDEM

Inspirace stylem umělkyň ze 20. století

Mladý návrhář Stokey-Daley se nechal inspirovat osobitým stylem malířky Hannah Gluckstein (známé jako Gluck). Gluck, která se oblékala velmi netradičně, měla výrazný vliv na módní svět své doby. Daley převzal některé prvky jejího stylu a vytvořil moderní kolekci oblečení pro ženy. Jeho návrhy jsou volné, pohodlné a zároveň elegantní. Kombinace různých materiálů a neobvyklé detaily, jako jsou například potisky obrázky psů nebo černými chocholy na kravatách, dělají jeho oblečení jedinečným. Podle módní odbornice Sarah Mower představuje Daleyův styl moderní pojetí typicky britského oblečení.
Návrhářka Emilia Wickstead se nechala inspirovat fotografií spisovatelky Simone de Beauvoir v mužském oblečení. Na této fotce měla Simone košili v broskvové barvě, kravatu a sukni, což Wickstead zaujalo. Inspirovaná touto fotografií navrhla kolekci oblečení, kde se mísí ženské a mužské prvky. Použila například pánské kravaty, které ale přizpůsobila ženskému stylu. Košile v této kolekci byly zdobené, zkrácené a kombinované s různými sukněmi.
Kolekce jaro – léto 2025, PRADA
1 / 11
Kolekce jaro – léto 2025, PRADA
Foto: Launchmetrics
Značka Erdem, známá svými výstředními modely, se pro svou nejnovější kolekci inspirovala spisovatelkou Radclyffe Hall a představila spolupráci s legendárním krejčím Edwardem Sextonem. Značka předvedla výrazné šaty s nízkým pasem, inspirované sochařkou Lady Una Troubridge, které budou i příští sezonu oblíbeným trendem. Pozornost si pak zaslouží hybridní košilové šaty s výraznou mašlí.
Co dalšího angličtí návrháři a značky předvedli? Simone Rocha vytvořila průsvitné košile zdobené dlouhými stonky karafiátů místo knoflíků, čímž vzdala hold slavné tanečnici Pině Bausch. Burberry pod vedením Daniela Leeho představil nový, modernější pohled na klasickou britskou módu, který zahrnuje výrazné mašle. Značka Chopova Lowena se zase rozhodla spojit různé styly, například bulharské lidové kroje, sportovní oblečení a americký venkovský styl, a vytvořila unikátní košile zdobené stříbrem a různými předměty, jako jsou například lžíce. Tyto neobvyklé kousky budou mezi fanoušky značky velmi žádané. 

Košile oživené stylem preppy

Výrazně zdobené košile ale nebyly výsadou jen londýnského týdne módy. V Miláně předvedly košile s moderním nádechem značky Marni i Prada. Americké značky jako Tommy Hilfiger a Coach oživily styl preppy, inspirovaný oblékáním studentů na prestižních univerzitách. V Paříži nás Saint Laurent zase vrátil do éry svého zakladatele s výraznými ženskými kostýmy. Příští jaro se tak bude zaručeně točit kolem moderních a zdobených košil. Proč ale čekat až do jara?
Pruhovaná košile s límečkem, SÉBLINE, prodává Net-a-Porter, 2 285 €
1 / 4
Pruhovaná košile s límečkem, SÉBLINE, prodává Net-a-Porter, 2 285 €     
Foto: Net-a-Porter
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.