Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Trendy

Manšestráky jako stylová podzimní alternativa k džínům

Emma Spedding18. 10. 2024
Někdo je nesnese, jiní na ně nedají dopustit. Manšestráky prostě umí vyvolávat emoce. Kalhoty s velmi retro DNA se letos v plné parádě vracejí na módní scénu a my vám ukážeme, po jakých byste měli sáhnout.
Xenia Adonts
Foto: Christian Vierig/Getty Images
Xenia Adonts
Přestože nám manšestr bude už navždy připomínat Milu Kunis v sitcomu Zlatá sedmdesátá, jejich letošní podoba navazuje na zmíněnou dekádu jen v subtilních náznacích. Místo hipísáckých zvonáčů sáhněte tuto sezonu po volných, ležérních oversized modelech, podobným těm, jež aktuálně vévodí džínům. Dobře to vystihla redaktorka Vogue Laura Hawkins, když v lednovém článku vysvětlila, že právě díky této siluetě nebudete vypadat, jako byste si vyšli v halloweenském kostýmu: „Coby sezonní inspiraci k aktuálnímu nošení džín si představte spíš volnomyšlenkářskou učitelku hudební výchovy než rockerku z Woodstocku ve zvonáčích. Je to spíše starší Jane Birkin v ležérních čokoládově hnědých manšestrácích než její mladší verze v bílém kostýmku se zvonovými kalhotami do pasu.“ 

Návrat manšestru definitivně potvrdila značka The Row, když tenhle ne tak zcela trendy styl přepracovala ve své kolekci na jaro – léto 2024 a představila objemné ležérní kalhoty v barvě pálených cihel nebo výrazné červené. Důležitou roli v návratu manšestru sehrál také módní dům Miu Miu se svými krátkými dvouřadými kabátky, minisukněmi a kšiltovkami v tónech velbloudí srsti. Z přehlídkového mola to pak bylo nepřekvapivě už jen krůček k tomu, co nám aktuálně nabízí v sekci kalhot high-endové brandy jako Levi‘s, Arket nebo COS
Dakota Johnson
Foto: MEGA/GC Images
Dakota Johnson
Ačkoli se nám při vyslovení slova „manšestr“ možná s lehkou nevolností vybaví dětství nebo retro reminiscence pískově oranžových zvonáčů, lávových lamp a batikování v hrncích na brambory, vězte, že i tento materiál má své pevné místo v devadesátkovém minimalismu, který aktuálnímu podzimu dominuje. Carolyn Bessette-Kennedy měla pro zkrácené karamelové manšestráky slabost a obvykle je párovala s černým rolákem a temně čokoládovými koženými mokasínami. Další ikona na našem manšestrovém moodboardu je i zmiňovaná Jane Birkin. Díky ní se manšestrové kalhoty staly nedílnou součástí šatníku francouzských it girls.
Emily Ratajkowski
Foto: Ignat/Bauer-Griffin/GC Images
Emily Ratajkowski
Letos se nám z přehlídkových kolekcí dostalo mnoha reminiscencí na sedmdesátá léta především díky práci Chemeny Kamali pro Chloé, ale pohled na veškeré archivní inspirace byl rozhodně vždy současnou optikou roku 2024. Jistě, nosíme teď o dost více hnědé a v našich šatnících se objevuje mnohem více semiše, ale nikdo si nás nejspíš nesplete s cosplayem ABBy. Co se týče stylingu, je to poměrně jednoduché: Stačí nahradit své oblíbené baggy džíny podobně objemnými manšestráky, které budou vypadat úplně nejlépe doplněné o běžné basics jako jsou oversized trička podobně jako u The Row. Skvěle tento trend vynesla Dakota Johnson: Skořicové manšestráky doplnila o bílé tričko, červený svetr přehozený ležérně přes ramena, sportovní kšiltovku a adidasky.
Stali jste se právě teď i vy fanoušky tohoto výrazně podzimního trendu? Pokud ano, máme pro vás tipy na ty nejzajímavější modely:  
Široké manšestrové kalhoty, ARKET, prodává Arket, 89 €
1 / 15
Široké manšestrové kalhoty, ARKET, prodává Arket, 89 €      
Foto: Arket
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk