Trendy

Dobrý den, máte kabelku z roku 1998? A mohla bych ji vidět?

Mileniálky, pozor! Taštičky z konce devadesátek a začátku milénia se vrátily. Pro někoho skvělá zpráva, pro jiné módní pohroma. Ale žádný strach, nemusíte lovit ve skříni mezi svými teenage pozůstatky, stačí se volně inspirovat. Právě tak to totiž udělaly i módní značky.
Foto: Angie Couple for Vogue CS
Je tu další ze série mikrotrendů, které můžou spustit generační trauma u všech, kdo si prošly*i pubertou během milénia. Po bokovkách, širokých kalhotách, boot-cut jeans nebo fancy (maličkatých) topech, teplákovkách Juicy Couture nebo trucker hats od Von Dutch je tu další připomínka skutečnosti, že se trendy točí v kruzích a na každý jednou zákonitě opět dojde. Nad tímto faktem nejde jen máchnout rukou a odbýt ho slovy klasického mema: „Go home, trend, you are drunk.“ Musíme se k němu postavit čelem. Tentokrát je tu focus na kabelky. Menší taštičky ideální tak akorát do loketní jamky nebo do ruky v minimalistických tvarech a s převážně květinovými výšivkami, aplikacemi nebo korálky. Koncem devadesátek byly všude – jako důkaz se můžete podívat na tento výběr Vogue z února 1998. Nechybí v něm ani takoví módní titáni, jako je Prada, Calvin Klein nebo Cynthia Rowley.

Trendy učitelka výtvarky 

Pokud tohle čtete a patříte do gen Z, tak vás teď čeká malá lekce z módní historie. Kabelky, o kterých je řeč, nosily světové celebrity, jako je Gwyneth Paltrow (v době, kdy vyhrála Oscara za hlavní roli v nejromantičtějším Zamilovaném Shakespearovi) nebo Carmen Electra (Pobřežní hlídka, kdo by nevěděl). Ovšem do naší každodennosti se propsaly skrze módní časopisy, a to především skrze ty lifestyleové pro teenagery, jako bylo Bravo, Top Dívky nebo Cosmo Girl. Optikou roku 2024 sice tyhle vyšívané taštičky, drobné kabelky a měšečky z tkanin připomínajících historické tapiserie (v lepším případě) nebo suvenýr z čajovny (v tom horším) působí jako módní doplněk mladé profesorky, která na gymplu supluje výtvarku, ale opravdu, věřte mi, tenkrát byly hot (stejně jako některé výtvarkářky). Je jedno, jestli šlo o květinové motivy, vzory nejrůznějších a velmi diskutabilních etno odkazů, satén, hedvábí, nebo o divokou kombinaci všeho zmíněného. Kabelku v podobném stylu jsme koncem devadesátek a v prvních letech nového milénia svorně nosily*i všichni a všechny napříč planetou. A dost jsme to milovaly*i. Seděla k minimalistickým capri pants s lemem ozdobeným výšivkou a jednoduchém topu, ke kostýmku, low-waist džínám i k romantickým šatům. Žádný styl nebyl pro tuhle ozdobičku mezi casual doplňky tabu. 

Malé kabelky hlásí velký návrat

Některé brandy se rozhodly právě do konce 90's vrátit a menší, větší, vyšívané i etno kabelky dostat zpět do hry. Inspirace je to volná a pohybuje se někde mezi novými interpretacemi dříve oblíbených stylů až po přímé citace. Značky Zegna, Fratelli Rossetti, Bode nebo Rixo do toho šly full-on a připravily modernizované verze kabelek začátku milénia inspirované etno stylem. Tyhle značky použily přírodní materiály jako lýko raffia nebo palmové listy a květinové výšivky. Brandy Puppets And Puppets a Elleme šly cestou nenápadného minimalismu, který klade důraz na tvar kabelky. Yassmin Saleh a Etro stojí někde na pomezí obojího. Romantické odkazy dob dávno minulých najdete v současných verzích květinových taštiček od Blumarine, Coperni nebo Balenciaga. A JW Anderson se nebál jít naplno cestou vaší učitelky na výtvarku. Proč ne?

Vintage i novinky