Trendy

Styling jako umělecké dílo: Tři inspirace podle slavných obrazů

Manet, Monet, Degas. Tři francouzští malíři druhé poloviny 19. století, kteří se nesmazatelně zapsali do historie a jejichž díla obdivujeme dodnes. Jak do šatníku propašovat nádech impresionismu, vám ukážeme v následujícím výběru, který jsme postavili na třech ikonických obrazech.

Bar ve Folies-Bergère, Édouard Manet

Foto: The Print Collector/Getty Images
Bar ve Folies-Bergere, Édouard Manet, 1882
Obraz z roku 1882 patří mezi díla, ve kterých se umělec snažil pracovat s detaily a realismem. Obrazu se dostalo během let mnoha filozofických a kunsthistorických výkladů, které rozebírají nejen symboliku, jako je motiv zrcadla v pozadí za dívkou, ale také samotnou postavu dívky — barmanky Suzon, která Manetovi skutečně pózovala a kterou zvěčnil v baru hostince a nevěstince Folies-Bergère, kde v té době pracovala. Právě noční život v Paříži byl v Manetově práci důležitým motivem a je skvělou inspirací i pro současný styling.
Foto: Launchmetrics/ Spotlight
Vyhněte se příliš historizujcím kouskům a poskládejte si outfit ryze současný, který bude ke scénám z pařížského života konce 19. století jen nenápadně odkazovat. Vsaďte na kombinaci světlého topu s výrazným detailem, jako je třeba krajkový límeček nebo rolák, tmavá krátká sukně nebo černé šaty, které navrstvíte přes top, plus utilitární bundy z tmavého denimu. Silný full-look ale vykouzlí i černé šaty s kontrastním límcem. Pro výraznější efekt můžete natáhnout bílé punčochy a obout trendy boty ve stylu Mary Jane nebo balerínek. A pokud to řešení, výstřih a zdobení vašeho topu unese, rozhodně zkuste navodit atmosféru obrazu také šperkem, ideálně decentním náhrdelníkem s přívěskem (bude evokovat historický styl šperku portrétované ženy, aniž by působil kostýmovým dojmem). Můj osobní tip jsou zasněné kousky od Kláry Marie Bliss aka Vona, která u nás na poli autorských šperků patří mezi nejvyhledávanější jména.

Tanečnice s kyticí, Edgar Degas

Foto: DeAgostini/Getty Images
Tanečnice s kyticí, Edgar Degas, 1878
Degas miloval figury v pohybu a proslul jako „impresionista, který nechce být impresionistou“. Kromě baletek byly jeho častým námětem i dostihy. Pastely a olejomalby z pařížské Opery ho proslavily a obdivujeme je v galeriích i dnes. A proč se světem tanečnic konce 19. století neinspirovat? Je jedno, že už dávno není rok 1878, kdy Tanečnice s kyticí vznikla, trend balletcore je v kurzu — stejně jako návrat tylu.
Foto: Launchmetrics/ Spotlight
Pracujte s jemnou pastelovou barevností žluté od jasnějších tónů po krémové odstíny, zafunguje to! Tento obraz si navíc přímo říká o to, nechat se inspirovat na večírek nebo třeba svatbu — prostě tam, kde dress-code velí sáhnout spíše po delších šatech či koktejlkách, které díky tylu a pastelovým odstínům odlehčíte. Pro denní looky sáhněte po dlouhé oversized sukni a doplňte ji klidně jen bílým trikem. A třešnička na dortu? Určitě jemnost a nadýchanost tylu vykontrastujte přísnou černou balerínou. Nejenže je jejich sezona, ale také zajistí dokonalý baletní most vedoucí zpět k vaší původní degasovské inspiraci.

Žena se slunečníkem, Madame Monet a její syn, Claude Monet

Foto: GraphicaArtis/Getty Images
Žena se slunečníkem, Madame Monet a její syn, Claude Monet, 1875
Asi první jméno, které nám vystane na mysli, když se řekne impresionismus, je Claude Monet. Jistě, je to mistr přírodních vedut, které zachycuje v rozjitřené kráse a pomíjivosti; jezírka, řeky a další vodní plochy, které tak dokonale „nezachytitelně“ neuměl namalovat snad nikdo jiný než právě on. I Monet ovšem portrétoval a věnoval se také výjevům, kde je středobodem zachycení okamžiku člověk. Žena se slunečníkem je v tomto případě jeho žena a tento obraz ani v dnešních dnech nepřestává pro svoji atmosféru udivovat.
Foto: Launchmetrics/ Spotlight
Inspiraci Monetovou Ženou se slunečníkem můžeme pojmout volněji. Jde především o barvy a také o pokus vyvolat v oděvu dojem plátna, kde se výsledný obraz poskládá z drobných tahů štětce do neuvěřitelného výsledku. Tak jako impresionisti malovali obrazy, i vy můžete přistupovat ke svým lookům. Nemělo by ale chybět důmyslné vrstvení, hra s texturami. Aktuální trendy vrstvení topu přes košile doplňte maxi sukní. Volba, která barevně odpovídá ženě na obrazu? Světlejší denim, který navíc váš outfit hodí do příjemné ležérnosti. Vedle nešlápnete ale ani s tylem. Důležitým prvkem je však zelený barevný akcent, v tomto případě v podobě kabelky. Puffy Bag od Anny Tran překvapí texturou a tvarem, které odlehčeně připomínají dobové oděvy. A na nohy? Určitě ballet sneakers