Trendy

Tenhle doplněk bude letos na podzim nejvíc hot

Kravata nikdy tak docela nevyšla z módy. A přehlídky pro nadcházející sezonu podzim – zima 2024/25 jsou toho důkazem. Inspirujte se aktuálními trendy i streetstylem a zjistěte, jak tento nadčasový doplněk znovu zařadit do šatníku.
Foto: Spotlight/ Launchmetrics
Kravata je hot už nějaký ten pátek. Už samotný název tohoto pruhu látky, který se uvazuje kolem krku, sahá do 17. století a pochází z francouzského slova označujícího Chorvaty (Croates). Právě chorvatští žoldnéři si totiž tehdy uvazovali kolem krku šáteček, který moderním kravatám předcházel. Dnes si kravatu spojujeme především s business a office wearem nebo preppy stylem, ke kterému patří nejrůznější školní nebo profesní uniformy. Ovšem ze světa práce a podnikání, kde musíme vypadat především dle pravidel etikety, se kravata posunula do světa radikálních mladických subkultur. V průběhu 20. století se kravaty zmocnili nejen britští teddy boys, ale především punkeři. A tenhle pruh látky se tak stal ultimátním symbolem vzdoru a revolty a otočil svůj původní účel o 180 °. Kravaty roztrhané, se spínacími špendlíky, pomalované a hlavně uvázané jen tak halabala se od punku skrze módní koloběh dostaly také mezi oblíbené stylingové detaily skate-punku v nultých letech (ano, myslím Avril Lavigne, a pokud chcete její styl i po letech obdivovat, stačí se letos vydat na Rock for People) a v devadesátkách nechyběly rebelujícím riot grrrls

Pánský styl i stylingový experiment

Do kancelářského a byznysového kontextu vrací kravatu značka Elisabetta Franchi, a to jak v kontrastním stylingu, tak v dokonale sladěných setech, v nichž pruh látky kolem krku elegantně ladí se sukní a sakem. Experimentální kravaty byly k vidění u značky Avavav nebo Vaquera, ať už šlo o netradiční střih, nebo potisky, které se opticky snoubily s tiskem na košili. Čistý, nadčasový pánský styl vzdávající hold vysoké krejčovině s dokonale vypointovanými kravatami jako vrchol looku byl na podzim – zimu 2024 k vidění u Diora, Schiaparelli nebo Nehery. A nejkreativnější styling? Podívejte se u Ottlinger: Vrstvení košile a topů s kravatou je must have nadcházející sezony. 

Vepředu byznys, vzadu punk

Inspirujte se pro letošní podzim také kreacemi ze světových metropolí módy a zařaďte kravatu mezi své povinné doplňky i vy. Streetstyle nabízí notnou dávku stylových variací s kravatami a dobrá zpráva zní, že kravatu snadno pořídíte vintage z druhé ruky! Pokud se nebojíte divokých a eklektických kombinací, pak můžete znovuoživit odkaz punku a kravatou doplnit look inspirovaný školními uniformami: kostkované minisukně navrstvené na kalhoty, pásek, bílá košile a sladěné sako. A vedle nemůžete šlápnout ani s pánskou byznys inspirací – oversized košili, saku či kabátu dodá kravata na eleganci a stylu.