Trendy

Minimalistické šaty jako z 18. století budou hitem léta

Rose Bertin, krejčová Marie Antoinetty, kdysi prohlásila: „Nic není nové, kromě toho, co bylo zapomenuto." Tato myšlenka rezonuje i o 300 let později, jak dokládá pohled na letošní trendy v šatech. Objemné střihy inspirované 90. lety dominovaly i v posledních letech díky rostoucí touze po pohodlí, ale na molech a v ulicích se prosazuje nová (nebo spíše zapomenutá) silueta, ve které nacházíme „antoinettský" nádech.
Foto: Ki Price/WireImage
Irina Shayk & Cora Corre na přehlídce Vivienne Westwood Womenswear Spring/Summer 2024
S upnutým pasem, řasením na bocích, které evokuje krinolínu, a s živůtkem po vzoru korzetu představují tyto šaty neobvyklou fúzi minimalistického áčkového střihu a stylu, jaký bychom mohli vidět na selkách v 18. století. Značka 16Arlington je předvedla na přehlídce jaro/léto 2024 a Alexa Chung si je oblíbila natolik, že si je pořídila hned ve dvou provedeních z různých materiálů. I to značí, že budou opravdu populární a snad nemusíme ani připomínat, že tady se jedná o opravdu velmi nadčasový střih. 
Silueta, která se stala synonymem pro značku Vivienne Westwood, nechyběla ani v kolekci jaro/léto 2024 od Andrease Kronthalera, manžela zesnulé návrhářky. Na přehlídce v ní zazářila Irina Shayk, která předvedla výrazný šedobílý hedvábný model kombinující extravaganci s elegancí. Šaty s mašlí, zdobené boty a kulaté sluneční brýle perfektně podtrhly modelčinu ženskost a zároveň působily nesmírně moderně. 
Khaite a Tove se řadí mezi další značky, které se hlásí k trendu minimalistických „selských" šatů. Styl Solene od Tove je mezi módními fanynkami obzvlášť populární, ale existuje i mnoho cenově dostupnějších a neméně žádaných variant od značek jako Reformation, House of CB nebo Frankies Bikinis. 
V jarním stylingu bílých šatů s touto trendy siluetou se vyhněte příliš sladkému vzhledu. Zkuste ležérnější a modernější kombinaci a oblečte si k nim oversized džínový kabát. Outfit doplňte teniskami, které šatům dodají ležérní a sportovní styl, nebo elegantními mokasínami, jež umějí vyvolat sofistikovanější dojem. Další stylovou alternativou je texturovaný kardigan nebo pruhovaný pletený svetr.
Článek vyšel v originále na: vogue.co.uk.