Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Trendy

Aktuální must-have nejen podle Belly Hadid? Nadčasová bomberka

Kristýna Jandová10. 10. 2024
Slyšíte, jak váš podzimní šatník volá po kousku, který je nadčasový a trendy zároveň? Zkuste koženou bomber bundu, kterou si letos zamilovaly ikony jako Bella Hadid a Rosie Huntington-Whiteley. 
Autor: Launchmetrics
Foto: Launchmetrics
Bomber bunda, ať už kožená, nebo saténová, je nadčasový módní kousek, který vás zahřeje a dodá šmrnc. V kolekcích pro podzim – zimu 2024/25 se objevily u předních módních domů jako Louis Vuitton, Balenciaga, Rabbane a Gucci. Kožená bomberka je však dlouhodobou investicí, kterou letos najdete i v kolekcích značek jako Michael Kors, Laquan Smith nebo Khaite. Trend téhle bundy bude pokračovat i na jaře 2025, jak dokazují kolekce Hermès, kde vsadili na odstíny hnědé a béžové, a Peter Do.
Kolekce podzim - zima 2024/2025, MICHAEL KORS
1 / 7
Kolekce podzim - zima 2024/2025, MICHAEL KORS
Foto: Spotlight/ Launchmetrics
Historie bomberu je dlouhá a sahá až do první světové války, takže je bomber na světě stejně tak dlouho jako ikonický trenčkot nebo holínky Hunter. Původně byl navržený coby ochranný oděv pro piloty, kteří museli čelit drsným podmínkám otevřených kokpitů, takže měl robustní konstrukci z kůže, volný střih a charakteristický kožešinový límec. První oficiální model letecké bundy, jak se bomberům tehdy říkalo, spatřil světlo světa v roce 1917 díky americké armádě a její značce The Aviation Clothing Board.
Bella Hadid, 2024
Foto: Getty Images
Bella Hadid, 2024
Později, v polovině 20. století, se tato praktická bunda stala ikonickým módním kouskem díky hvězdám stříbrného plátna, jako byl Marlon Brando, Steve McQueen nebo Tom Cruise. Do filmové historie bomberku nesmazatelně zapsaly filmy jako V přístavu a Tramvaj do stanice Touha či Top Gun a učinily z ní kultovní oděv.
Tom Cruise, Top Gun
Foto: Getty Images
Tom Cruise, Top Gun
Přestože se tradičně jednalo o pánský kousek, bomber si získal oblibu i u žen. V devadesátých letech ji nosila například Drew Barrymore a dnes je stálicí v šatníku módních ikon, jakými jsou Hailey Bieber, Sofia Richie, Kim Kardashian nebo Rihanna. Během letošního pařížského fashion weeku v kožené bomberce zazářila Bella Hadid, která vynesla černý model od značky Saint Laurent. Rosie Huntington-Whiteley do svého podzimního šatníku zařadila tmavě hnědou oversized bomberku, ve které dorazila na přehlídku značky the Row. 
Rosie Huntington-Whiteley, 2024
Foto: Getty Images
Rosie Huntington-Whiteley, 2024
Ať už se letos rozhodnete pro tu koženou, nebo dáte přednost lehčí bavlněné verzi, bomberka se stane oblíbeným kouskem ve vašem podzimním i jarním šatníku. Kombinovat jde totiž skoro se vším. Skvěle se hodí k ležérním outfitům s džínami, ale šmrnc dodá i těm elegantnějším, jako jsou dlouhé sukně, šaty či obleky. 
Kolekce podzim - zima 2024/2025, RABANNE
1 / 19
Kolekce podzim - zima 2024/2025, RABANNE
Foto: Spotlight/ Launchmetrics