Trendy

Pareo: Letní must-have, který ovládá pláže i města

Už jen slovo pareo vyvolává chuť se sbalit, odjet někam hodně daleko, slunit se na pláži a sosat čerstvou šťávu z kokosů. Barevné, dlouhé, krátké... pareo je opět na seznamu žhavých letních trendů. Pojďte se inspirovat, jak ho nosit u vody, ale i ve městě.
Foto: Instagram @levanteofficial, Ralph Lauren, Instagram @sofiagrainge

Pareo je synonymum prázdnin – u moře se bez něj neobejdete

Když se řekne léto, nejspíš se nám hned vybaví písečné pláže, azurová voda, hřejivé sluneční paprsky a romantické západy slunce... A sukně vycházející ze sarongu, pro kterou se vžil termín pareo. Mnohostranný oděvní kousek, který lze nosit na tisíce a jeden způsob, se v průběhu let stal nedílnou součástí našich letních must-haves. I proto, že v kufru téměř nezabere místo. Z plážového oděvu vhodného přes plavky se navíc posunul i do městského šatníku a inspiroval stylisty i návrháře velkých módních značek.

Zlatý věk parea od přehlídek po celebrity

Jedním takovým příkladem je Ralph Lauren – ten v roce 1984 zvěčnil svoji verzi sarongu na supermodelce Iman v rámci reklamní kampaně. Jde o ležérní kostkovanou látku převázanou přes jemně bílé lněné šaty. 
Foto: Ralph Lauren
Iman pro Ralph Lauren 1984

Kousek oblíbený i mezi hvězdami devadesátých let

Celebrity v devadesátých letech nenosily pareo jen na pláž. Například mladá Jennifer Aniston ho nahodila během natáčení první série seriálu Přátelé přímo na place. Bylo červené a mladá Jen ho využila prostě a jednoduše jako sukni.
Foto: Reisig & Taylor/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images via Getty Images
Jennifer Aniston jako Rachel Green v seriálu Friends
Nostalgii stranou, dnes se pro každodenní styling můžeme inspirovat například u hudebnice Levante. I ta dokazuje, že pareo nepatří striktně jen na pláž. Kombinace hedvábného zavinovacího sarongu a bílé oversized košile vykouzlí sofistikovaný look, který můžete doplnit elegantními mules a ležérní kšiltovkou.
Foto: Instagram @levanteofficial
Levante
Inspirujte se naším průvodcem zavinovacími přehozy ve stylu pareo, který jsme pro snazší přehled rozdělili do dvou kategorií podle délky (midi nebo maxi). A navíc jsou aktuálně téměř všechny parea z našeho výběru v sezonních slevách. 

Dlouhé pareo na pláž i do města

Jde zcela jistě o nejuniverzálnější verzi tohoto kousku. Dá se nosit na mnoho způsobů, závisí na příležitosti a fantazii. Můžete ho vázat jako sukni nebo jako šaty – stačí konce překřížit kolem krku a zavázat na menší uzel. Hotovo!
Náš tip je sarong v maxistřihu – vzdušný a zakrývající nohy. Je ideální na nošení ve formě sukně s rozparkem na boku a zajímavým detailem můžou být také třásně, které při chůzi tvoří zábavný dynamický prvek. Pokud hledáte něco barevnějšího se vzory připomínajícími bezstarostné letní dny, mrkněte na modely od Joanny Ortiz ze 100% bavlny nebo na ty od Erdem. Perfektně se hodí k looku, který trenduje hudebnice Levante, stačí doplnit vhodné sandály nebo mules, košili a kšiltovku. A na konec jedna excentrická třešnička na tomhle letním dortu: extra barevné pareo s potiskem motýlů od Jean-Paula Gaultiera.

Zlatá střední cesta. Zkuste pareo v délce midi

Pareo ke kolenům je ideální pro všechny, kdo preferují svěží letní střihy a nebojí se aspoň trochu ukázat nohy.
Foto: Iris Law
Skvělou inspiraci nabízí Iris Law, která pareo skloubila s outfitem ve stylu Y2K: Síťovaná košile, šátek ve vlasech, bílé geometrické sluneční brýle (opravdový must-have sezony) a oranžový korálkový náhrdelník. Pokud je tento look vaším šálkem kávy, pak doporučujeme dvě podobné možnosti – buď v kombinaci s pestrobarevným pareem, nebo pro kontrast s bílým. A pokud toužíte po opravdové divočině? Není nic snazšího než najít nějaký fully-printed kousek. K dispozici jsou nejrůznější oblíbené animalier potisky nebo třeba variace v teplých barvách s lehce psychedelickým barevným motivem ze Zary.
A nakonec tu máme inspiraci pro svěží a mladistvý styl podle Sofie Richie, na který nepotřebujete téměř nic, jen trojúhelníčkové bikiny ve šťavnatých odstínech, jako je limetková zelená, a podobně zářivé pareo – svěží zelená prostě letos vede a svůj podíl na tom jistě má i Charli XCX.
Foto: Instagram @sofiagrainge
Sofia Richie Grainge
Článek vyšel v originále na  vogue.it