Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Trendy

Varsity jacket je zpět – právě včas k zahájení nového akademického roku

Selene Oliva12. 9. 2024
Od Tommyho Hilfigera po Pradu, varsity bunda vévodí aktuálním módním trendům. Tak jakou si vyberete?
Gigi Hadid
Foto: Gotham/GC Images
Gigi Hadid
Bunda inspirovaná sportovním preppy stylem amerických univerzitních kampusů, tzv. varsity jacket, je oblíbeným kouskem pro přechodová období a nevadí, že už máte vysokoškolská studia dávno za sebou. Našli jsme pro vás nejnovější modely, které byly k vidění na přehlídkách pro nadcházející sezonu.
Vysokoškolský svět je pro módní trendy dlouhodobě skvělým zdrojem inspirace, ať už jde o saka s nášivkami, s erby či symbolikou univerzitních kolejí, mokasíny, polo a rugby trika, košile, skládané sukně, nebo samozřejmě o varsity bundy. Právě poslední jmenovaný kus v sobě snoubí cosi nostalgického a mladistvého, co si rádi oblékáme, přestože už máme vysokoškolské roky za sebou. Pocit věčného mládí na dosah ostatně v šatníku pečlivě střežíme spolu s džínami a mikinami, po kterých rádi sáhneme, když je v pátek v práci casual friday nebo mimo pracovní dobu, kdy necháváme sako a formální kalhoty doma, stejně jako podpatky. Varsity bunda symbolizuje svobodu a bezstarostnost. A to, že právě ona spolu s oversized polo tričky, kardigany s výšivkami nebo kriketovými copánkovými svetry bude hitem následujícího jara, se potvrdilo na přehlídkách od New Yorku po Miláno.
Kendall Jenner a  Fai Khadra na olympiádě 2024
Foto: Jean Catuffe/Getty Images
Kendall Jenner a Fai Khadra na olympiádě 2024
Motivy, jež definují klasický preppy styl, se jednou za čas vynoří v nové, aktualizované podobě. Vzpomeňte si na přehlídku kolekce na jaro 2016 od značky Marc Jacobs, kde se modelky hrdě procházely po mole v mikinách a svetrech inspirovaných univerzitním folklorem s logem týmu Bobcats, nebo na jarní kolekci 2017 od Anny Sui, kde se objevily roztleskávačky s monogramem AS. Když se porozhlédneme po aktuálních přehlídkách na podzim – zimu 2024/2025, varsity bombery najdeme jak v kolekci Prady, tak u Tommyho Hilfigera. Oba styly jsou věrné americkému univerzitnímu prostředí, ze kterého pocházejí, ale i vizuálnímu jazyku zmíněných značek. Tento trend potvrzuje také street style – právě takový bomber vynesla ještě před fashion weekem třeba Gigi Hadid.

Varsity bomber od Tommyho Hilfigera: pocta americké klasice

Kolekce podzim - zima 2024/2025, HILFIGER
Foto: Launchmetrics
Kolekce podzim - zima 2024/2025, HILFIGER
Tommy Hilfiger, kolekce podzim - zima 2024/2025, HILFIGER
Foto: Launchmetrics
Tommy Hilfiger, kolekce podzim - zima 2024/2025, HILFIGER
Po roční pauze se Tommy Hilfiger vrací domů, na New York Fashion Week, a jde o ideální příležitost, jak oslavit ležérní americký styl. V kolekci na podzim – zimu 2024 představil svou sportovní klasiku: plátěné khaki kalhoty, polo tričko, tmavě modrý copánkový svetr i varsity bundu. Jde o kousek z vlněné směsi s kontrastními rukávy temně koňakové barvy, se zapínáním na druky a s výšivkou písmene „H“, symbolu značky Hilfiger. Zvolený styling rozhodně odpovídá preppy stylu – bunda je nenuceně přehozená přes světle béžovou mikinu s kapucí a černý rolák, k němu skládaná minisukně s páskem přes boky.

Milánský styl: Prada volí bomber v kůži

Kolekce podzim - zima 2024/2025, PRADA
Foto: Launchmetrics
Kolekce podzim - zima 2024/2025, PRADA
Kolekce podzim - zima 2024/2025, PRADA
Foto: Launchmetrics
Kolekce podzim - zima 2024/2025, PRADA
Tahle bunda na přechodové období v sobě snoubí jak Rafa Simonse, tak samotnou Miucciu Pradu. Klasický model varsity bomberu přísně drží proporce a veškeré motivy, jež k tomuto kousku odjakživa patří: zapínání na drukové knoflíky, límec a manžety ve sníženém pase i kolem zápěstí z elastického materiálu s proužkem. Iniciála na hrudi, „P“, je samozřejmě poznávací znamení Prada a na přehlídce byla vidět hned ve dvou provedeních, a to coby původní logotyp značky, ale i ve verzi, jež reprodukuje styl amerických vysokoškolských kampusů. Co tento kousek posouvá do současnosti a zároveň odráží milánský šik styl, je volba černé nebo krémové kůže. Bunda tak působí o něco méně sportovním dojmem. 
Varsity bunda Wo Bling Stars, OFF WHITE, prodává Farfetch, 2850 €
1 / 6
Varsity bunda Wo Bling Stars, OFF WHITE, prodává Farfetch, 2850 €      
Foto: Off White
Článek vyšel v originále na vogue.it