Trendy

Old money plavky: Nejoblíbenější trend pro vyznavače klasické elegance

Sníte o létě na francouzské Riviéře? O vile v Marbelle? Nebo o západu slunce v Portofinu? Tyto plavky inspirované estetikou „old money" se stanou vašimi nejlepšími spojenci pro ty nejvytříbenější letní výlety i odpoledne u bazénu.
Foto: Pictorial Press Ltd/Alamy Stock Photo
Keira Knightley, Pokání (2007)

Plavky ve stylu old money patří mezi jasné favority letošního léta

Mezi plavkové trendy pro sezonu jaro – léto 2024 se vkrádá jeden nečekaný, který nás ale ve skutečnosti vůbec nepřekvapuje: plavky inspirované estetikou old money. Ta nás v posledních měsících celkem očarovala. Ještě nedávno byl old money styl přisuzován výhradně „dámám žijícím na Upper East Side", které o víkendech v létě jezdí do Hamptons. Z nejvyšší společnosti se tato estetika přesunuje a stává se populární i mimo elitní okruh. 
Polo trička, mokasíny, kostkované bundy, chino kalhoty, kabelky luxusních značek, posedlost klasikou jako Ralph Lauren, Brunello Cuccinelli nebo Loro Piana, to jsou must-have pro převedení této estetiky do praxe. A co se týče plavek, směr old money má svá jasná pravidla, která je třeba vystihnout, aby i plavky dokonale zapadly do celkového obrazu životního stylu bohatých rodin, kde se peníze dědí z generace na generaci a vkus pečlivě piluje do nejmenších detailů. Vychází se z klasické elegance a sofistikovaného stylu. Plavky ve stylu old money si získávají popularitu mezi ženami, které se snaží o rafinovanější a nadčasový vzhled na pláži nebo u bazénu.

Toto jsou hlavní rysy plavek ve stylu old money

  • Neutrální barvy: Dominují bílá, černá, tmavě modrá, zemité tóny a obvykle se používají jen minimální vzory. Navíc modely bývají jednobarevné, maximálně s nějakým detailem ve zlaté barvě.
  • Klasické a strukturované střihy: Žádné inovace ani originální střihy. Plavky old money jsou ty, které mají lichotivé výstřihy typu „halterneck" nebo do véčka a jednoduché linie. Často se také používá nařasení na břiše.
  • Elegantní detaily: Mezi možnosti patří detaily jako zlaté knoflíky, řetízky, kamínky v jejich nejluxusnější verzi nebo i pásky, které zdůrazňují siluetu těla.
  • Značka jako klíčový spojenec: Je pravda, že potisky a obří loga jsou z tohoto trendu zcela vyloučeny, ale v estetice old money jsou vždy vítány jemné odkazy na nejvýznamnější domy. Například kostkovaný vzor Burberry je jedním z nejoblíbenějších, stejně jako dvojitá C od Chanel, která dodávají onen je ne sais quoi pařížský šmrnc, co vás přenese přímo na pláž francouzské Riviéry.
Tato obliba minimalismu není nic nového. V posledních letech jsme svědky nezadržitelného vzestupu tichého luxusu a společenských konotací, které jsou s tímto trendem přirozeně spjaty. I mezi plavkami si tato tendence našla své místo a dělá z těchto základních kousků (pozor, tohle pojmenování nejlépe vystihuje tento styl) objekt touhy.
Článek vyšel v originále na vogue.es.