Společnost

5 věcí, které jste nevěděli o Ashley Graham

Topmodelka, která svojí krásou, ale i bezprostředností a podporou všech, kteří to potřebují, okouzlila svět. Žena, která z velikosti oblečení udělala pouhé číslo, nikoliv definici toho, jak bychom měli vypadat a kolik vážit. Pojďme se s cover star červencového vydání Vogue CS seznámit blíže.
Foto: Getty images
Ashley Graham

Píše knihy

Možná vám neuteklo, že v roce 2017 vydala knihu A New Model: What Confidence, Beauty, and Power Really Look Like. V ní se upřímně zamýšlí nad správným přístupem nejen k tomu, jak by měl modeling budoucnosti vypadat, ale i nad tím, jak bychom se k našim tělům měli chovat — a popozvedla módní průmysl že židlí, a podpořila tak diverzní kampaně, které až do roku 2018 vznikaly velmi sporadicky. V nedávné době navíc přivedla na svět i svůj knižní debut pro děti A Kids Book About Beauty, v němž si dala za cíl zvýšit dětem jejich sebevědomí a sebelásku včetně pozitivního vztahu ke svému vzhledu. Kniha je určená čtenářům od pěti do devíti let.

Modelingu se věnuje od dětství

V modelingu se Ashley Graham pohybuje už od svých dvanácti let. Narazil na ni náhodně scout v nákupním centru v její rodné Nebrasce, přičemž rok poté již podepisovala smlouvu s modelingovou agenturou.

Byla první modelkou s „true size“ na titulkách Vogue i Sports Illustrated

Je to tak. První titulka Ashley byla pro britskou Vogue v roce 2017 a nafotil ji ikonický Patrick Demarchelier. Ovšem již rok předtím zdobila Ashley i obálku Sports Ilustrated. Pomohla tak posunout hranice akceptované krásy z pozice vedlejší rovnou na tu hlavní. Zároveň se Graham zvučně hlásí k tomu, že nerada používá označení „plus size“. Místo toho preferuje označení „me size“.

Má svoji vlastní Barbie

V roce 2016 dostala Ashley svoji vlastní Barbie. Ta je ztělesněním Ashley a oslavuje posouvání hranic ve světě módy a propaguje poselství o pozitivitě těla, sebepřijetí a posílení postavení žen ve společnosti, o které se Ashley Graham tolik snaží. Dle společnosti Mattel tato supermodelka dokázala zpochybnit průmyslové standardy krásy a všem dívkám svojí usilovnou prací připomíná, že mohou být čímkoliv. „Musíme spolupracovat na redefinování globálního obrazu krásy a pokračovat v prosazování inkluzivnějšího světa,“ prohlásila Graham. „Jsem nadšená, že Barbie představila nejen nový produkt, ale že ctí ženy, které posouvají hranice. Je opravdu pocta být zvěčněna v plastu,“ řekla při představení své mini podobizny.
Foto: Getty Images
Ashley Graham se svou panenkou Barbie, 2016

Je hrdou maminkou tří synů

Ačkoli to není u modelek, které aktivně pracují na své kariéře, moc běžné, Ashley je zasloužilou maminkou tří synů. Graham se však rozhodně ani jedním ze svých těhotensví netajila, a zejména na svých sociálních sítích v obdobích očekávání potomků své tělo tak, jak skutečně vypadá — bez přikrášlování, čímž vzbudila obrovské emoce. V roce 2020 se také v požehnaném stavu stala cover star americké Vogue, kdy pózovala pro Annie Leibovitz.