Summer Vibes

Bez proužků to letos v létě nepůjde

Proužky jsou nestárnoucí klasika, která nikdy nevyjde z módy. Ať už dáváte přednost ležérnímu, nebo elegantnímu stylu, letos v létě vám pomohou vytvořit dokonalý outfit.
Foto: Spotlight/ Launchmetrics
Kolekce jaro – léto 2024, CHANEL
Foto: Spotlight/ Launchmetrics
Kolekce jaro – léto 2024, SCHIAPARELLI
Foto: Spotlight/ Launchmetrics
Kolekce jaro – léto 2024, VICTORIA BECKHAM
Věděli jste, že ve středověku byl tento dnes tolik oblíbený vzor vyhrazen pouze vězňům a prostitutkám? Naštěstí se časy změnily a prestižní módní domy jako Chanel, Miu Miu i Louis Vuitton předvedly ve svých jarních a letních kolekcích pro rok 2024, že nám proužky ve všech podobách nesmějí chybět v šatníku. Chanel vsadil na výrazné barvy i elegantní černobílou kombinaci. Louis Vuitton zvolil něžnější pastelové barvy, jako je růžová. Proužky ale nechyběly ani na přehlídkách značek Victoria Beckham, Schiparelli nebo na show Dries Van Notena, který předvedl originální šaty inspirované klasikou v podobě košile s modrobílými proužky.
Právě takovou košili si v polovině 19. století oblíbili francouzští námořníci a brzy si ji osvojila i celá dělnická třída. Často se tak modrobílým námořnickým pruhům přezdívá bretonské proužky. Ve 20. století si pak tento vzor oblíbil i Pablo Picasso, čímž dával najevo svou náklonnost k Francii. Následovala módní ikona Coco Chanel, která upevnila kultovní status proužků jako symbolu Francie.
Foto: Sasha/Hulton Archive/Getty Images
Coco Chanel
Foto: Getty Images
Coco Chanel v klasickém bretaňském proužku, který proslavila, doma na francouzské Riviéře se svým psem Gigotem, 1930
Šedesátá léta znamenala éru Swinging Sixties a přinesla do módy i vliv výtvarného směru op-art. Populární se tak stalo oblečení s geometrickými vzory, někdy přecházejícími až do optických iluzí, a pruhy mezi nimi nemohly chybět. Tento vzor se tak nadobro vymanil z jakýchkoliv starých tradic a zařazením pruhů do svých kolekcí se proslavili i Jean-Paul Gaultier a samozřejmě i značka Adidas.
Foto: Larry Ellis Collection/Getty Images
Jean Paul Gaultier a Bob Geldof, 1990
Pokud se i vy rozhodnete dát tomuto kultovnímu vzoru šanci, fantazii se meze nekladou. Můžete zvolit klasiku v podobě černobílé či modrobílé kombinace nebo sáhnout po originálnějším barevném provedení. Pro opravdové pohodlí v horkých dnech zvolte přírodní materiály jako len či bavlna. Pruhy se dají skvěle míchat s jednobarevnými kousky oblečení. Pokud si nejste jisti, jak vzory kombinovat, zvolte jeden výrazný pruhovaný kus oblečení a zbytek outfitu nechte v neutrálních barvách. Můžete také experimentovat s různými šířkami pruhů. Tenké proužky působí elegantně a žensky, zatímco široké proužky jsou spíše ležérní.
Svislé, horizontální, nebo cikcak proužky? Možností je nekonečně.