Summer Vibes

Sofia Coppola o své neutuchající lásce k Japonsku a dokonalém letním koktejlu

Pokud se v létě do Japonska nechystáte, nabízíme vám alespoň recept od Sofie Coppoly na osvěžující japonský roku gin.
Foto: Roku Gin
Večeře oslavující kampaň Coppoly pro značku Roku Gin
Fanoušci Sofie Coppoly si ji spojují především se třemi místy: s New Yorkem (kde se oscarová režisérka narodila), s Versailles (v tamním paláci natočila svou cukrkandlovou Marii Antoinettu) nebo s Japonskem (její film Ztraceno v překladu odehrávající se v Tokiu zaujal diváky svým nádherně vyprávěným příběhem o vykořenění). Poslední jmenované místo je středobodem také jejího nejnovějšího projektu, nádherného oslavného videa pro japonský roku gin, které natočila se svou dlouholetou múzou Elle Fanning.
„Jsou prostě herečky a spolupracovnice, se kterými si padnete do oka, a Elle je pro mě jednou z nich," řekla Coppola Vogue. „Máme společný smysl pro humor, stejný vkus a ona má to jedinečné, co rozzáří obrazovku a kvůli čemu se na ni chcete vždycky dívat! Navíc je tak milá a je s ní zábava pracovat."
Je zřejmé, že ten pocit je vzájemný. „Je to ikona a blízká přítelkyně," říká Fanning o Coppole. „Jsem nadšená, že můžu hrát v její kampani, která zve lidi, aby zažili to nejlepší z každého ročního období."
Společnost Suntory, tvůrce takzvaného roku ginu, byla založena v roce 1899 a stále působí v Ósace. Tam se roku destiluje z jedinečné směsi místních rostlinných látek, mimo jiné z květu sakury, pepře sansho a kůry yuzu, které oslavují přírodní zázraky měnících se ročních období v Japonsku. Nejoblíbenější vzpomínka režisérky na Japonsko je však trochu roztomilejší: „Když mi bylo osm, trávili jsme tam Vánoce a já objevila Hello Kitty!"
Přestože vyrůstala mezi Kalifornií a New Yorkem, Japonsko bylo v životě Coppoly přítomné už od dětství. „Rodiče nás tam rádi brávali, takže jsem vyrůstala s láskou a úctou k Japonsku a jeho kultuře," říká. „Můj otec miloval Kurosawovy filmy, takže jsem na nich vyrůstala a jako dítě jsem navštěvovala místa z jeho filmů, kjótské chrámy a Tokio, což na mě udělalo velký dojem. Byla jsem šťastná, že jsem je ve svých dvaceti letech znovu objevila, což mě inspirovalo k filmu Ztraceno v překladu. Pořád sem velmi ráda jezdím."
Vzhledem k příznivému směnnému kurzu se zdá, že cestování do Japonska je v současné době na prvním místě na seznamu kdekoho a Coppola tuhle destinaci s radostí doporučuje. „Miluji tu směs velmi moderního a popového a zároveň velmi tradičního a elegantního," říká o této zemi. Ale pokud zrovna nemáte na obzoru vysloveně výlet do Japonska, tady je nejlepší japonská věc, kterou si můžete dopřát hned.

Koktejl Roku Gin Grapefruit Spritz à la Sofia Coppola

Ingredience:
  • 1 díl roku gin
  • ½ dílu bezinkového likéru
  • ¾ dílu grapefruitového sirupu
  • ½ dílu citronové šťávy
  • 2 díly šumivého vína
  • ozdoba z grapefruitového kolečka nebo květu
Postup:
  • Přísady protřepejte s ledem v šejkru, aby se všechny chutě propojily.
  • Šumivé víno nalijte na led přímo do sklenice a obsah z šejkru přelijte k němu.
  • Ozdobte kolečkem grapefruitu.
Článek vyšel v originále na vogue.com.