Filmy

Čeho se dopustí problémové ženy, když se milují až za hrob, a jak to bylo s východoněmeckými steroidy

Detektovka noire, giallo a špinavý thriller. To vše je film Zatracená krvavá láska od režisérky Rose Glass, který jsme zhlédli v Karlových Varech. Co se stane, když se potkají dvě problémové ženy v posilovně, jedna (Kris Stewart) má steroidy a druhá namířeno na kulturistickou soutěž do Las Vegas?
Foto: Film Servis Karlovy Vary
Kristen Stewart a Katy O'Brian

Film, jehož středobodem je queer láska

Je nesmírně osvěžující vidět film, jehož středobodem je queer láska, a přesto v něm hlavní hrdinky nedefinuje jejich sexuální orientace. Naopak jako by byla tou nejpřirozenější věcí vůbec. Právě takhle si já osobně představuji queer filmy – plné plnokrevných postav a zápletek, které nijak nesouvisejí se sexuální orientací. Filmy, v nichž se neřeší jinakost hrdinek a hrdinů. Právě tak na mě působí Zatracená krvavá láska, která už brzy vstoupí do české kinodistribuce a najdete ji také v našich redakčních tipech. Jistě, obě hrdinky jsou trošku jiné, mají své vnitřní démony i vášně, které jen stěží umějí uhlídat a krotit. Zároveň se celý příběh lásky dvou ženských „misfits“ dá číst jako queer alegorie. I proto, že film se nebojí nadsázky a sám k nejrůznějším interpretacím ústředního vztahu a dění kolem hrdinek vybízí.

Když tatínek pašuje zbraně do Mexika

Lou (Kristen Stewart) vede kdesi na americkém zapadákově posilovnu. Píše se konec osmdesátých let a ve světě kulturistiky frčí steroidy z Východního Německa, v módě jsou extra krátké šortky a mullety a stejně jako i dnes jsou v USA velmi trendy zbraně. Ty hrají, jak zjistíme během filmu, i docela zásadní roli v životě Lou: Její otec, podivínský boss, který se nenápadně propsal do života celého ospalého městečka, kde se příběh odehrává, je majitelem zábavní střelnice, zároveň také pašuje zbraně do Mexika. Lou zbraně neberou, kompulzivně kouří (přitom se to snaží jedním dechem odnaučit), žije nepříliš spokojenou rutinu obnášející čištění zanesených záchodů ve fitku a ze všeho nejvíc se snaží uchránit svoji sestru před jejím manželem, oplzlým despotickým alkoholikem. 

She-Hulk s vlasy jako z Flashdance

Ospalý život úplně obyčejného městečka a především utahaná rutina Lou dostanou spin s příjezdem Jackie (Katy O’Brian), mladé ženy s vlasy jako z Flashdance, která stopuje napříč Státy směrem do Las Vegas. Právě tam se totiž koná celostátní kulturistická soutěž, na kterou intenzivně trénuje a kterou chce vyhrát. Stačí jediný pohled na trénující Jackie a Lou je v tom až po uši. V opojení a rauši, které se mezi Lou a Jackie vytvoří a na němž mají jistě podíl i východoněmecké steroidy, jež Lou nové šampionce svého srdce píchá do hýždí, se ústřední pár dostane do nepříjemné šlamastyky. Na tu se jako lavina začnou nabalovat další a další trable, ze kterých není úniku. Jediné, co můžou obě ženy udělat, je zahlazovat stopy svých činů. Z milostné romance je rázem thriller, možná trochu noirová detektivka, v níž nechybí nadsázka ani snové magické sekvence. Tou nejvýraznější je jistě scéna, kdy se Jackie změní na pomyslného She-Hulka. Nelze si při ní nevzpomenout na legendární scénu, v níž King Kong třímá v ruce droboučkou ženu. Jen v tomhle příběhu je tím, kdo může pohybem prstu roztříštit jakéhokoli muže, velká silná žena.
I přes nějaké ty nesrovnalosti především v závěrečné části filmu je Zatracená krvavá láska výbornou žánrovkou, jaká tu dlouho nebyla. Film, který očima žen oslavuje ženské tělo a především ženskou sílu, a to i v podobě nekontrolovaného šílenství, které právě fyzický akt síly a moci provází. Vzdává hold těm, které „nepasují“ a nikdy pasovat nebudou, a ukazuje, že i přes všechny překážky světa vždycky zvítězí láska, ať už vypadá jakkoli.
Na půlnočním festivalovém uvedení filmu nechyběla česká absolutní šampionka v kulturistice Lucy Jakeš, která dokázala nevídané: postavit celý plný Velký sál hotelu Thermalu na nohy a přimět jej k rozcvičce.