Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Filmy

Chrabrá rytířka i vládkyně pekla. 8 nejlepších rolí nepřehlédnutelné Gwendoline Christie

Kateřina Špičáková19. 8. 2024
Umí být zemitá i éterická, křehká i démonická. Vysoká postava a androgynní půvab britskou herečku Gwendoline Christie dlouho předurčovaly k určitému typu rolí, z něhož se ale postupně vymaňuje. Tady je výběr jejích nejlepších dosavadních výkonů.
Gwendoline Christie jako Larissa Weems v seriálu Wednesday
Foto: Netflix
Gwendoline Christie jako Larissa Weems v seriálu Wednesday

Brienne z Tarthu ve Hře o trůny

Urostlá, silná, trochu nevýrazná, ale odvážná a loajální až za hrob – taková je postava Brienne z Tarthu, která hýbe dějem ve Hře o trůny. Dlouho před oficiálním obsazením Gwendoline Christie do role chrabré bojovnice fanoušci literární předlohy hlasitě upozorňovali, že právě britská herečka je ideální volbou. Sama Christie posléze řekla, že skrze šikanu, již zažívala v dětství kvůli své výšce, se dokázala snadno napojit na citlivější Brienninu stránku. Že je to pravda, jsme všichni mohli vidět na vlastní oči – právě tento part Christie globálně proslavil.

Larissa Weems ve Wednesday

Jako Larissa Weems, zapálená ředitelka akademie Nevermore, se Christie ukázala v seriálovém hitu Wednesday. V roli elegantní, distingované ženy, která dokáže měnit podobu, ukázala zase jinou polohu, než na jakou jsme byli u herečky zvyklí. Larissa celý svůj život zasvětila péči o studenty akademie, vůči kterým se chová velmi mateřsky a moc dobře ví, že jinde ve světě nenajdou zastání a bezpečí. Kvůli zachování skvělé pověsti školy nejednou překročila hranice přípustného, na druhou stranu vždy věřila, že tak činí v zájmu většího dobra.

Lucifer Jitřenka v Sandmanovi

Gwendoline Christie kdysi prohlásila, že velkou inspirací jí je Tilda Swinton – i ta se vymyká tradičnímu ideálu ženské krásy a v rámci své herecké kariéry z toho dokázala udělat přednost. Zajímavostí je, že obě ženy ztvárnily významné biblické postavy v komiksových adaptacích. Zatímco Swinton se v Constantinovi ukázala jako archanděl Gabriel, Christie to v Sandmanovi od Netflixu dotáhla až na pekelného vládce Lucifera. Role se zhostila s viditelnou chutí a nezbývá než doufat, že v připravované druhé sérii dostane ještě více prostoru.

Kapitánka Phasma ve světě Star Wars

Kapitánka Phasma ze sedmé a osmé epizody Hvězdných válek byla pro Gwendoline vstupem do světa blockbusterů. Nelítostná a obávaná velitelka Prvního řádu se ve filmu Síla se probouzí představí scénou, v níž velí masakru nevinných vesničanů. Posléze se stane nemesis jednoho z hrdinů, rebela Finna, jehož hraje John Boyega. I v kompletní zbroji a skrytá pod neprůhlednou helmou herečka dokázala působit jako silná antagonistka.

Gwen v hororu Takové krásné šaty

Říká se, že není malých rolí, a právě vedlejším partem Gwen v nezávislém artovém hororu Takové krásné ženy Christie dokázala, že je to pravda. V roli nepříjemné, snobské přítelkyně syna hlavní hrdinky se Gwendoline zjevně vyžívala a patrně si užila i svoji filmovou skoro-smrt, kdy ji málem uškrtí ďábelské červené koktejlky.

Jan Stevens v černé komedii Neduživý gurmán

V černé komedii Petera Stricklanda Neduživý gurmán se divák dostává do uzavřeného prostoru panského sídla, kde se mecenáška a ředitelka Institutu zvukové gastronomie Jan Stevens snaží vybudit trojčlenný kulinární kolektiv k lepším výkonům. Komorní satira se stylizovanou mis-en-scénou ukazuje napjaté vztahy v komunitě zvukové gastronomie, v níž je naprosto vše lítým bojem o moc.

Anna ve fantasy filmu Vítejte v Marwenu

Zvláštní komediální drama sleduje muže (Steve Carell), který po přepadení ztratí paměť i vnitřní rovnováhu. Ve snaze vrátit se zpět do normálu si na zahradě postaví fiktivní městečko Marwen, které ve své fantazii zabydlí panenkami reprezentujícími různé lidi z jeho života. Jednou z nich je také Anna, již hraje právě Christie. Ve skutečnosti se jedná o pečovatelku s ruskými kořeny, v Marwenu o vojačku, která hlavnímu hrdinovi pomáhá naučit postavit se sám za sebe. Zábavná šance slyšet Gwendoline hrát s jiným než britským přízvukem.

Hippolyta/Titania v představení Sen noci svatojánské

Experimentální divadelní adaptace Shakespearovy klasiky představuje Athény jako dystopii a úpravou dialogů dává větší moc a prostor postavě Titanie, královny víl. Královna Amazonek Hyppolita tady přebývá pro změnu ve skleněné kleci. Jedná se o velmi moderní produkci a pojetí oblíbené hry; Gwendoline Christie v obou rolích předvádí maximum a je to další, neotřelá ukázka její schopnosti pokrývat rozmanité herecké polohy.